Gran Turismo

79%
Gran Turismo
Filmové zpracování na motivy populární závodní videoherní série, které představuje příběh na základe skutečných událostí. Mladý protagonista je vášnivým hráčem zmíněné série a pohybuje se na absolutní esportové špičce. Po množství triumfů a ovládnutí dané kategorie sledujeme jeho ambiciózní cestu, kterak se snaží plynule přejít na profesionální dráhu skutečných závodů, kde adrenalin mnohonásobně převažuje to, co se dá zažít z pohodlí videoherní sedačky.



Recenze: Gran Turismo

Kinobox.cz
75%

Gran Turismo je s výjimkou památného debutu Blomkampovým nejlepším filmem. Není zvlášť překvapivé či odvážné, svůj mustr však naplňuje velmi poctivě a daří se mu evokovat dostatek nebezpečí, napětí i dojetí. Skvělí herci a dostatečně zaujatá režie dělají z téhle v jádru rutinní žánrovky velmi příjemný kousek.


Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Reklama na hru Gran Turismo a na SONY, ale budiž, je to totiž také pravdivý příběh a slušně zpracovaná žánrovka. Zpracování závodů a technická stránka je na filmu to nejlepší, jinak totiž nechybí standardní sportovní kostra příběhu.. od neznámého člověka až ke hvězdám s klasickým průběhem, pády a výsluní, rodina, láska a tuny klišé. Celkový dojem z filmu mám ale nakonec více než dobrý.. 70%.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Výhled budoucnosti filmu, anebo dokonce sportu? Lidé, co hrají Football managera mají kapacitu a schopnosti na to stát se opravdovým klubovým koučem. Kluci, kteří si koupí závodní simulátor, tedy obsažený sedadlem, pedály, volantem a pákou a budou se moci měřit s někým, kdo sedí ve skutečném autě, jen proto že doma z pokoje úspěšně odjezdili všechny závody.. Neill Blomkamp se vrací k trošku něčemu zajímavějšímu a snaží se nás na základě skutečného příběhu přesvědčit, že tahle budoucnost není tak daleko, a že když budeme dny a noci trávit v simulátoru máme šanci na to se měřit s realitou.. A já vlastně nevím jestli mi to už z principu vadí, anebo na mně právě filmové Gran Turismo zanechalo takový pocit.. Když se podíváte na vrcholy závodních filmů, na nichž spatříte perfektní Rivaly a bravurní Le Mans 66, mají v sobě více ve všech sportovních aspektech a připadáte si při nich více na trati, než v téhle filmové simulaci... A proč? Gran Turismo je přehlídka tolika filmových klišé a zoufalé neschopnosti tvůrců pracovat s emocemi. Nebylo pro mě možné se napojit na hlavního hrdinu, který sobecky zanedbává svůj život, všechny okolo a nakonec i sám sebe. A kromě vztahu s tátou jsem si na něm neuměl najít nic, pomocí čeho bych se na něj mohl silněji napojit.. Největším plusem závodních sekvencí je propojování herního vizuálu s realitou, které jsou ale jediným plusem na všech závodních scénách, které postrádají adrenalin a diváka rozhodně nezvedají ze sedaček.. Nejhorší zase je samotná příběhová struktura, která je naprosto bez nápadu, bez neodhadnutelného postupu či rozvoje postav. Nic, čirá tvůrčí impotence... Radši si to zahrajte si.. Ale na Šulina bacha! - Jedinečná hříčka českého dabingu, která dala vzniknout řadě skoro až pornografii evokujících dialogů.. Skoro jakoby palivo došlo autům z Gran Turisma prakticky už na startovní čáře.. Děsivá představa prázdné budoucnosti filmu. 60%
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
5
Nic proti tomu nemám, i když jsem asi anti-cílovka. Asi každý, kdo si v příštích dnech koupí lístek do kina na film Gran Turismo, bude mít pozitivní vztah k veleoblíbené playstationové sérii či alespoň k závodním hrám/snímkům obecně. Mně je oboje vcelku ukradené, díky čemuž jsem mohl k novince Neilla Blomkampa přistoupit nezaujatě a s otevřenou myslí. Což je ale bohužel chyba. Příběh vycházející ze skutečných událostí sleduje kariéru velšského mladíka Janna Mardenborougha, který se od závodění ve hře Gran Turismo shodou okolností dostal až ke skutečnému profesionálnímu závodění. Janna hraje talentovaný Archie Madekwe, jemuž zdatně sekundují David Harbour a Orlando Bloom a samozřejmě po řemeslné stránce bychom nedostatky hledali těžko. Efekty překypující pasáže, v nichž se maže rozdíl mezi virtuálními a skutečnými závody jsou nejednou dokonce velmi zdařilé a nápadité. Problémy jsou ve dvou věcech. Zaprvé se jedná o ten nejgeneričtější sportovní příběh, v němž dojde k přesně nula překvapením a odklonům od stále funkční rockyovské šablony. Hlavně se ale jedná o důsledně vypulírovanou reklamu na produkty několika značek, jež stojí za vznikem filmu. Kdo něco takového vyčítá aspoň částečně podvratné Barbie, tahle míra komercionalizace umění pro něj může být skoro nezkousnutelná. Ale budiž, pro petrolheady se asi bude jednat o příjemnou podívanou, i když zcela bez diváckých výzev. Skutečnými vrcholy snímku je tudíž Jannovo soupeření s německým jezdcem Schulinem vedoucí k hláškám „Pozor na Schulina!“ či „Zezadu se na tebe tlačí Schulin.“


Dodatečné informace

Původní název:
Gran Turismo (více)
  • USA Gran Turismo
  • USA グランツーリスモ
  • USA Grand tourisme
  • USA Gran Turismo - De Jogador a Corredor
  • USA Gran Turismo: De jugador a corredor
  • USA Gran Turismo: De Jugador A Corredor
  • USA Gran Turismo: Tay Đua Cự Phách
  • USA GT跑車浪漫旅
  • USA GT:跨界玩家
  • USA Гран Туризмо
Premiéra v ČR:
16. 2. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Rozpočet:
60 mil. USD
Tržby:
121,7 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Gran Turismo je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch