Anatomie pádu

80%

Zajímavosti 13

  • Jehnny Beth, která ve filmu hraje Marge Berger, je v hudebním průmyslu známá díky své skupině Savages.
  • Poté, co herečka Jane Fond oznámila, že režisérka Justine Triet získala za tento film Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes v roce 2023, pronesla Triet děkovnou řeč a poté odešla z pódia na nedalekou tribunu, kde čekal zbytek jejího týmu. Svou cenu, srolovaný papírový certifikát, však zapomněla na pódiu. Fonda ho zvedl a snažil se upoutat Triet pozornost, aby jí ho předal, ale uprostřed vzrušení si ho Triet nevšimla. Po několika dalších pokusech Fonda hodil certifikát směrem k ní. Fonda žertovně rezignovaně rozhodila rukama a dav se smál spolu s ní.
  • Justine Triet ji napsala společně se svým partnerem Arthurem Hararim.
  • Přestože scénář byl napsán s ohledem na Sandru Hüller v hlavní roli, Samuel Theis byl obsazen až po jeho napsání. To, že má se svou postavou společné křestní jméno, je náhoda.
  • Na filmovém festivalu v Cannes 2023 se očekávalo, že Sandra Hüller získá cenu pro nejlepší herečku, která jí před sedmi lety unikla za film Toni Erdmann (2016). Místo ní však byla na hlavní cenu vybrána Anatomie pádu, přičemž film může získat pouze jednu z hlavních cen.
  • Film zahajuje instrumentální verze písně P.I.M.P. od 50 Centa se Snoop Doggem a první postavou, která se ve filmu objeví, je pes jménem "Snoop".
  • Vzhledem k tomu, že film je o hledání pravdy, autoři nedovolili žádné skutečné flashbacky. Jediné dva ve filmu, hádku a jízdu autem k veterináři, vidí diváci prostřednictvím zvuku v soudní síni, a to buď zvukového záznamu, nebo hlasové vzpomínky.
  • Herce pro syna Daniela bylo velmi těžké najít. Hledali ho čtyři měsíce a nic nenašli, takže museli hledat další tři měsíce, než našli Mila Machado-Granera. Ten se pak začal intenzivně učit hrát na klavír, aby se připravil na natáčení.
  • Míč skákající po schodech na začátku filmu bylo obtížné správně vystihnout. Potřebovali, aby se míč neodrazil příliš rychle a nevyklouzl ze záběru, proto ho namočili do lepidla vhodného pro psy, aby míč zpomalili.
  • Vítěz Zlaté palmy na 76. ročníku filmového festivalu v Cannes. Vedle snímků Titan (2021) Julie Ducournau a Piano (1993) Jane Campion se jedná o třetí film režírovaný ženou, který toto ocenění získal. Je to také stý film, který získal Zlatou palmu nebo ekvivalentní hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes (ačkoli se jednalo teprve o 76. ročník, prvních několik ročníků udělilo 5-11 vítězů a více festivalů v průběhu let mělo pro tuto cenu nerozhodný výsledek).
  • Justine Triet ve svém projevu při přebírání Zlaté palmy na filmovém festivalu v Cannes v roce 2023 ostře kritizovala kulturní politiku francouzské vlády a její násilnou reakci na demonstrace za důchodovou reformu. To vyvolalo ve Francii značný rozruch a francouzská vláda ho přijala velmi chladně. Když přišel čas vyhlásit francouzské kandidáty na Oscara za nejlepší zahraniční celovečerní film, všichni si mysleli, že Anatomie pádu bude přirozeně vybrána, protože má všechny atributy skvělého kandidáta: kritikou uznávaný film s velmi působivými kasovními výsledky, prestižní Zlatou palmu a všechno uznání, které s ní souvisí, spoustu dialogů v angličtině, což usnadňuje prodej na severoamerickém trhu, vážné, ale velmi moderní téma, skvělé herecké výkony atd. Takže když byl do soutěže vybrán film La passion de Dodin Bouffant (2023), mnozí podezřívali Justine Triet, že byla potrestána za svůj projev.
  • Za roli Snoopa získal border kolie Messi v roce 2023 na filmovém festivalu v Cannes cenu Palm Dog.
  • Pro Sandru Hüller napsala scénář Justine Triet. Po filmu Sibyla (2019) se jedná o jejich druhou spolupráci.