Katedrála

?
Katedrála
Pro jedny blázen, pro druhé génius. Justo Gallego stavěl od roku 1961  katedrálu na španělském venkově. Svépomocí, prakticky bez peněz, bez odborných znalostí a výhradně z použitých materiálů. Když ho jako mladého mnicha vyloučili z kláštera, rozhodl se, že svou lásku dokáže Bohu jinak. Na zelené louce poblíž Madridu položil Justo Gallego základy svatostánku o grandiózních rozměrech. S rostoucí stavbou, která dosahuje až 35metrové výšky, mu jen občas pomáhají sousedé z vesnice, většinu času však pracuje sám. Svérázný muž připomíná při práci renesančního umělce a ve výškách se pohybuje zásadně bez jištění a ochranných pomůcek. Dokumentární film, plný fascinujících záběrů na Gallegovu osobitou stavbu, jejíž existence působí jako zázrak, přináší důkaz o nezlomném lidském odhodlání. (Jeden svět)



marie-kolarova
marie-kolarova
2 841 bodů
9
Justo Gallego je důkazem, že nejbláznivější sen se může stát skutečností. Plně chápu, že to není typ, s kterým by se dalo žít v jedné klášterní komunitě. Na druhé straně je důkazem, že svaté bláznovství dokáže oslovit. Ten fakt, že člověk něčemu pevně věří, a dokáže zhmotnit svůj sen, oslovil natolik, že onu monstrózní stavbu se nikdo neodvážil zbourat. Maximální asketa a patron udržitelnosti. Vše, co postavil pochází ze zbytků na vyhození a z recyklovaného surovin.
Cowboy Tristan
Cowboy Tristan
290 bodů
8
Někdo založí rodinu a jiný postaví dům. A Justo Gallego postavil katedrálu. Portrét silně věřícího katolíka z předměstí Madridu, který zasvětil svůj život Bohu a stavbě jeho svatostánku bez jakéhokoliv vzdělání ve stavebnictví. Je to příběh skoro neuvěřitelný, ale dokazuje že s velmi silným odhodláním dokáže člověk velké věci.

Dodatečné informace

Původní název:
Katedrála (více)
  • Slovensko Katedrála
  • Slovensko The Cathedra
  • Slovensko The Cathedral
Premiéra v ČR:
11. 5. 2023
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Slovensko
Čeština:
Katedrála je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění