Sisu

69%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 671 bodů
3
Hned v úvodu film řekne, že sisu (neplést se sissy) je nepřeložitelný finský pojem, který značí nezdolné odhodlání vstříc nepřízni osudu. Film by tento pojem mohl dobře tematizovat, kdyby nebyl bezpředmětnou slátaninou, kde dědek zabijí nácky a přežívá nepřežitelné (třeba střemhlavý pád velkého letadla). To vše s odůvodněním, že "prostě odmítá zemřít". Problém tkví v tom, že film neví, čím chce být: Na jednu stranu chce být velmi vážný a tvrdý (tón takového Blok 99), ale na druhou stranu prezentuje velké množství těžko uvěřitelných píčovin, na něž by bylo snazší přistoupit, kdyby byl film více komediálně vyhrocený. Tu hraniční polohu, kterou film zastává, je těžké namixovat tak, aby film fungoval jako celek. (Podobný neúspěch jsem zpozoroval ve filmu Ad Astra, který chce být na jednu stranu vesmírnou odyseou, ale na druhou stranu se tam dějí nesmysly jak ve F&F 9.) Závěr: Pokud chcete natočit vyhrocenej a zábavnej béčkovej akčňák o zlatokopovi, co zabijí nácky, tak tomu musíte mnohé podřídit. Pokud chcete tematizovat odvahu, vytrvalost a neústupnost, budete muset vymýšlet sofistikovanější a uvěřitelnější scénáře a dění. To, co tvůrci vymysleli zde, nic z toho netematizuje, protože film diváka nepřesvědčuje o tom, že by protagonista přežíval díky jmenovaným povahovým rysům, nýbrž díky scénáristickému plot armoru.
p.a.douch
p.a.douch
8 400 bodů
8
Takže myslel jsem si, že nejvíc z filmových postav vydrží John Wick, ale to po shlédnutí tohoto filmu vzalo za své. A jestli někomu vadilo že v traileru na Vyproštění 2, ustál Tyler Rake ránu cihlou do hlavy, neměl by na tenhle film vůbec chodit. Je třeba pochopit, že tenhle film nemá s realitou společného vůbec nic. Stačí sednout do kina shlédnout hodinu a půl filmu a při tom konzumovat krvavou cestu Aatami Korpiho, za tím co mu právem náleží. Partičku Korpi (Sisu), Wick, Rake (Vyproštění) a Mansell (Nikdo) bych rád viděl v jednom filmu. Je třeba nebrat tenhle film vážně, a bavit se akcí. Já se bavil. Kdo má rád akční filmy o nesmrtelných hrdinech, ten se bude bavit také. Jalmari Helander si u mě, po svém předchozím snímku, velmi zvedl renomé. Vůbec jsem zvědav, co si na nás tito příbuzní (Jorma a Onni Tommilové - otec + syn a Helander - švagr Jormy) zase připraví.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 432 bodů
5
Zábavná jednohubka. Ovšem ti anglicky mluvící náckové to strašlivě sráží dolů, v němčině by to bylo vtipnější.

Zajímal by mě prequel, kde by Aatami v zimní válce likvidoval sovětskou armádu.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 112 bodů
7
Ujetý finský akčňák z druhé světové spoléhá na to, že mu odpouštíte s každou další scénou větší nepravděpodobnost, protože za odměnu dostanete víc krve, mozků, střev a jiných orgánů a tekutin.
slord
slord
3 832 bodů
7
Kosenie náckov, aká to slasť. Fínska revenge chuťovka s až westernovou atmoškou, ktorá ma bavila sledovať a užíval som si každé čvachtavé zabitie v týchto krásnych laponských scenériách, za málo peňazí celkom kvalitná muzika. Už sám John Wick neplytval príliš slovami, no tento zlatokop je na slovo ešte skúpejší, čo mi prišlo trošku škoda, ale beriem, no s čím mám problém je jeho postupná strata zraniteľnosti, pretože som sa o túto postavu zo začiatku bál, no časom sa tento strach o neho vytratil a dostavila sa nesmrteľnosť, hlavne pasáž s lietadlom mi tam vadila. Ale napriek tomu nemôžem povedať, že som sa nudil, lebo film šlape veľmi dobre, príjemných 90 minút utečie ako voda, privítam viac podobných filmov. 7/10
pantak
pantak
3 367 bodů
8
Všechno fajn, až na konec filmu. Z motorky se chytit krumpáčem letadla a ještě se do něj prokopat a ve finále havarovat v letadle přivázanej k sedačkám do bažiny?? Fajn film opravdu, ale konec je hodně přestřelenej.
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 361 bodů
6
Jalmari Helander měl v rukách něco speciálního, ale úplně to neproměnil. Leč jednoduchá, tak efektivní, zábavná, špinavá, drsná a po čertech chlapácká rubačka, měla našlápnuto se stát skvostným zážitkem, který bych doporučoval kudy bych chodil. Krásné Finsko, zachyceno v krásných záběrech, zachycující špínu a hnusy války má neuvěřitelnou atmosféru až severského westernu s nácky. Náš hlavní hrdina, je ten obávaný rubač, se kterým si nechcete zahrávat, ale zlato které převáží je příliš lákavé. Film krásně vybuduje každou kapitolu, každé střetnutí a překážku pro hlavního hrdinu, kdy si člověk říká, že to už přece nemůže nijak zvládnou ne? A to tvoří efektivní napětí, které vám dá ještě uspokojivější překonání překážek. Jenže co mohlo být přizemnější a chytřejší, se stalo až moc přímočarý a hloupý na úkor drsňáctví. Neberte mě špatně hlavní motiv SISU (Silné vůle a odhodlání) mě zde bavil a já jim i na tu hru přistoupil. I když jezero i benzínka byla na mě přehnaná (radši bych viděl uzemněnější verzi), nakonec jsem chápal proč to tak zvolili. I to letadlo a souboj se záporákem beru. Ale proč je tam ten finální moment navíc? Ten je krom spektáklu fakt o ničem a podrazil mi to úplně. Nebýt toho, se čtyřma hvězdama neváhám, ale takhle to nemůžu doporučit úplně každému a to bez rozmyslu. Škoda, příště to chce mít trochu více nohy na zemi a byla by to drsňácká kultovní rubačka, jak vyšitá. Takhle je to "jen dobrý", avšak mohlo to být skvělý. Ale pro fandy akčňáků, je to skoro povinnost. Víc podobně laděných filmů prosím! V jednoduchosti je krása.
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
4
Na tohle jsem málo hetero.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
7
„On není nesmrtelný, on jen odmítá zemřít.“ Taky cítíte ten jemný rozdíl? Přímočará podívaná o chlapíkovi, který se odmítá nechat zabít. Náckové dostali varování – jestli se o to pokusí, zemřou sami. Kdoví proč, to nepochopili. Korpi jim to předvedl. Přímočaré, drsné, zabíjení na mnoho způsobů. K Finům to patří, statečný je to národ. Jinak nebrat vážně, ale jako čistý revenge.
Temný Pán ze Sithu
Temný Pán ze Sithu
2 328 bodů
5
Když sem viděl ukázky na film poprvé l,titulky hlásali John Wick,který zestárl A zabíjí nacky ve Finsku.pribeh je obyč,ale proto se na film nedíváte,díváte se kvůli tomu jak někdo morduje nacky.
Mě nesedlo to jak to bylo prehnany.ten člověk by byl asi tak 10krat mrtvý.nadsazku snesu, když je dobře podaná,tady tomu tak nebylo