Velké nic

68%
Velké nic
Další autorský projekt Víta Klusáka, který tentokrát spojil síly s Marikou Pecháčkovou. Od března roku 2020 vyrazili s kamerou do ulic a mapovali startující pandemii Covidu-19. Dva roky sledovali vzrůstající společenské napětí a růst případů závažného onemocnění. Do nového kontextu jsou dávány diskutabilní kroky vlády, lidská nejistota a nárůst radikální vlny antivaxerů, dezinformací a demonstrací. Kontrastem budiž porovnání soudržnosti z pandemického počátku a rozdělená společnost pouhý rok a půl později. Film přináší hodnotný záznam markantního období a otevírá otázky o nás samotných.



Pete69
Pete69
29 978 bodů
7
Hezký dokument o době nedávno minulé, která byla složitá pro každého z nás a těžko se najde někdo, kdo by to chtěl znovu zažívat. Dokument bude za 20 let pro novou generaci působit, jako by byl z doby dávno minulé, čemuž napomáhá černobílé zpracováni.. byla to doba šedá a hlavě černobílá..extrémní názory, strach, neznámo, vztek.. to vše v dokumentu je, přesto mě to neoslovilo tak, abych mu dal více než 70%.. ale to je dost.. pěkné..
Klajnik
Klajnik
8 621 bodů
1
Mě osobně se covid takřka nedotkl. Sice jsem nemohl 3 měsíce domů, protože jsem pracoval v Německu a byly uzavřeny hranice, ale cajk. Později mi ale velmi vyhovovala výuka online a roušku jsem nosil jen v mhd. Dokument se sice jmenuje se to Velké Nic a je fakt, že to celé bylo poněkud nafouknuté, ale vzhledem k tomu, že krematoria nestíhala spalovat (v Indii spalovali mrtvoly na ulicích) a zdravotnictví bylo přetížené, tak si nemyslím, že to bylo velké nic. Ačkoliv na situaci měl každý názor a Babišova chaotická vláda situaci nezvládala a kolika lidem ten covid vymrdal v hlavách a kolik lidí přišlo o živnost a kdo se na tom napakoval, tak považuji tento dokument za velmi nedostatečný. Ocenil podstatně širší záběr. Celé je to ale nepříliš obsáhlé. Takové, jaké to je, to mohlo mít klidně jen 30 minut. Sociologický záběr na covid se sestává prakticky jen ze dvou protichůdných postojů (tj. racionální a dezolátský přístup). Měl jsem pocit, že Klusák mařil mým časem, protože tento dokument má plno náhodných momentů, které nic neřeknou (viz. Václav Klaus fotící se s lidmi) anebo lidi zpívající si v parcích. Sice tam je pár úsměvných momentů (třeba: poldové upomínající vychlastaného bezďáka, aby si vzal roušku), ale jako celek mě to velmi nudilo a nikterak zvlášť nepoučilo. Klusák by udělal lépe, kdyby si vybral jiné téma. Mohl dokumentovat psychologii Peterkové nebo i jiných dezinformátorských dezolátů, kteří se neustále sdílí na sockách přes své samsungy, ale bojí se, že je vláda očipuje při výtěru uchošťourem... To by bylo podstatně zajímavější a zábavnější.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 409 bodů
6
Hodně by mě zajímalo, zda to bude srozumitelné i za několik let, kdy už diváci nebudou mít živé vzpomínky na celou pandemii.

Dodatečné informace

Původní název:
Velké nic (více)
  • Česká republika Velké nic
Premiéra v ČR:
16. 3. 2023
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch