Služka

62%
Služka
Mladičká Anka odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový. Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií” měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala. Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie. (CinemArt)



Recenze: Služka

Kinobox.cz
65%

Služka líčí na mikrokosmu jedné vily léta bezprostředně před první světovou válkou i během ní jako čas naplněný střety, z nichž nejzásadnější představuje ten mezi mužskými společenskými normami a ženami toužícími po štěstí. Jednotlivé postavy v tomto konfliktu používají různorodé zbraně.


filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
7
Dobové drama Služka zvládá vypovídat o své době i vývoji postavení žen ve společnosti, kdy se navíc může opřít o solidní řemeslnou stránku a občasné surovější a expresivní momenty. Výsledek možná není tolik šokující, svůj účel ovšem bez problému splňuje.... Více zde
avenis
avenis
8 166 bodů
7
A tak já nevím... mám se rozplývat nad originalitou zachycení každodennosti v té nejsyrovější podobě nebo se pozastavovat nad tendenčním lesbickým tématem? Urobím kompromis. Rozhodně je to film, který, alespoň zpočátku, ukazuje nepřikrášlenou realitu doby, která bývá mnohdy lehce idealizovaná, takže mnoho "vintage milovníků" včetně mne jen tušilo, že život byl sice lemovaný ručně zhotovenými krajkami, ale byla to dřina pro sluhy a nuda pro pány. A frustrace pro ženy. Nevím, do jaké míry je ta LGBT+ tématika z pera autorky pravdivá či vymyšlená, ale z mého pohledu to sice v kontextu chápu, leč naprosto a jednoznačně se neztotožňuji. Herecké výkony raději nehodnotím, protože výslovnost nebyla režisérčina priorita, a proto jsem musela některé pasáže vracet. Díky, Netflixi.
aquiver
aquiver
2 108 bodů
7.5
Solčanská je velmi talentovaná režisérka, zejména má obliba jejích dvou skvělých pohádek (Láska na vlásku i Zakletá jeskyně) mě nalákala Služku zhlédnout v kině, a přestože jde tematicky tentokrát celkem mimo mě (hlavně pro feminismus a práva sexuální menšiny), návštěvy nelituji - je to totiž dobře odvedená práce. Služka je tedy drama spíš pro ženy, které velmi dobře a objektivně srovnává dobu tehdejší a současnou...

Dodatečné informace

Původní název:
Slúžka (více)
  • Česká republika Služka
  • Česká republika Slúžka
  • Česká republika Sluzka
  • Česká republika The Chambermaid
  • Česká republika Toatüdruk
Premiéra v ČR:
16. 3. 2023
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika, Slovensko
Čeština:
Služka je dostupný s českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch