Volyň

81%
Volyň
Volyň je polský válečný film inspirovaný skutečnou historickou událostí. Odehrává se v roce 1939 ve Volyni - dnešní severozápadní Ukrajině - a sleduje brutální masakry, které se zde konaly během druhé světové války ve jménu nacionalismu. Po vypuknutí války se totiž ukrajinští nacionalisté rozhodli spáchat čistku na polském obyvatelstvu, což samozřejmě nezůstalo bez odezvy. Hlavní hrdinka Zosia, mladá polská dívka, je ale navzdory etnickým sporům zamilovaná do ukrajinského chlapce jménem Petro. Na jejich tragickém příběhu je ilustrován začarovaný kruh nenávisti a pomsty, který má ničivý dopad na životy nevinných lidí.



Chrustyn
Chrustyn
43 483 bodů
4
Vyjma explicitního závěrečného masakru, nemá film moc co nabídnout a nezajímavé postavy mě spíše iritovaly, než bych s nimi jakkoliv soucítil. A to je vzhledem k silnému tématu velká škoda. Závěr pak už jen samoúčelně šokuje, ale je tím jediným, co si z filmu pamatuji.
Pete69
Pete69
31 824 bodů
9.5
Film mě doslova pohltil.. i když jsem o této záležitosti věděl, vizuální stránka dala věci daleko širší rozměr. Je neuvěřitelné, v jaké pasti lidé tehdy byli a jak krutá vlastně byla první polovina dvacátého století. Zpracování perfektní, nemám co bych dodal..
kunafix
kunafix
20 072 bodů
8
To, že si tvůrci schovali to nejlepší na konec, to by mě asi mělo ovlivnit v hodnocení. Ale já taky vidím ty první dvě třetiny filmu, kde mě hned ze začátku odrovnala docela nudná a hlavně dlouhá svatba, kde navíc furt bylo slyšet zpěvy žen, ktery nebyly vidět. Pak je to taky docela o ničem, dokud nepřijdou na řadu ty ukrajinsky zhovadilosti. A mám dojem, že lidi budou hodnotit právě ty zvěrstva, protože hlavně to jim v hlavě po skončení filmu ulpí nejvíc. Začne to docela zlehka, stahováním kůže z ruky znalecky spařené v horké vodě, pak se začne trochu sekat (ruka, hlava) a samozřejmě trhání koněma... což může znít jako to nejhorší... ale to je teprve začátek. Rozčtvrcení zmasakrovaní lidé v tuctech, upalování děcek zaživa, zabíjení těhotnejch žen vidlema, no kurva zmrdi. Takový mučení a týrání lidí, nehledě na pohlaví a věk (včetně mimin). Je to fakt zlo, hnus, zvěrstvo a masakr v jednom. To už není zabíjení civilistů, ale extrémní nenávist, pomsta, zhovadilost. SS by s nima sice mohli soupeřit, ale asi by prohráli. Člověk vůbec neměl ponětí o této historické kapitole Polska/Ukrajiny a taky si udělal obrázek o tom, kdo to vlastně byli Banderovci. A proto su za takovej snímek rád. Akorát jakožto nepolák jsem měl místy zmatky, kdo je polák, rus, němec, ukrajinec, žid... a kdo koho zrovna zabíjí...

Dodatečné informace

Původní název:
Wołyń (více)
  • Polsko Volyň
  • Polsko Wołyń
  • Polsko Hatred
  • Polsko Hatred (Wolyn)
  • Polsko Sommer 1943
Země původu:
Polsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné