Byl jednou jeden dům

80%
Byl jednou jeden dům
Plakát traileru
Jeden z nejlepších a nejoblíbenějších českých seriálů, dnes už uznávaný jako klasika, vznikl v polovině sedmdesátých let. Znamenal novou kapitolu v historii našeho původního seriálu. Prozaik Jan Otčenášek a dramatik Oldřich Daněk, v té době oba již renomovaní tvůrci, označili své dílo termínem "televizní román". Dali tak najevo, že jím nejde o běžný, spotřební, zábavně-populární žánr, ale že míří k televiznímu dílu hlubšího záběru. Na vypjatých historických okamžicích let 1936 až 1945 sledují zvraty českého osudu i podoby českého charakteru. Ve scénáři našel zalíbení režisér, jehož jméno čteme na dlouhé řadě těch nejvýznamnějších seriálů od dob jeho počátků dodnes - František Filip. Přivedl před kameru celou plejádu hereckých mistrů všech generací: Miloše Nedbala, Karla Högera, Danu Medřickou, Janu Hlaváčovou, Vladimíra Menšíka, Jiřího Adamíru, Josefa Somra, Petra Čepka, Jiřího Hrzána, Jaromíra Hanzlíka, Slávku Budínovou a dlouhou řadu dalších.




cerfik
cerfik
7 890 bodů
7
Upřímně řečeno nebýt tenhle seriál tak hvězdně obsazený jednalo by se o slabší nadprůměr, je znát že 68 rok už je nenávratně pryč a ten závěr tomu opravdu odpovídá. Upřímně nechápu tak vysoké hodnocení a superlativa. František Filip natočil mnohem lepší věci.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9.5
Je to velmi dobrý seriál s celou plejádou našich vynikajících herců. V podstatě zde není malých rolí. Všichni jsou skvělí. Je to takový lidský seriál, vykreslující protektorátní dobu, činžáky se společnými záchody na chodbě, pavlačovými drbnami a zemitými domovnicemi. (Ráda vzpomínám právě na domovnici Andělu v podání Jany Hlaváčové.) Seriál není o nějakých příkladných hrdinech, proto je tak oblíbený. Každý se v nějaké té postavě může poznat, nebo může poznat někoho, koho zná. Škoda, že tolik herců, kteří v tomto seriálu hráli, už nejsou mezi námi. To si člověk uvědomí, jaké poklady v té naší české kotlině máme a jsme měli, že celá slavná Amerika by nám je mohla závidět!
kubas369
4 086 bodů
10
Jeden z našich nejlepších seriálů z nejsmutnějšího obdobý našich novodobým dějin. Na to v jaké době byl natočen se snaží o dost velkou objektivnost, která bohužel místama bere trochu roha ale jinak na tu dobu kloubouk dolů. Seriál naprosto dokonale vystihuje mentalitu "malého českého člověka".

Dodatečné informace

Původní název:
Byl jednou jeden dům (více)
  • Československo Byl jednou jeden dům
Premiéra v ČR:
5. 1. 1975
Distributor:
Československá televize
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup