Už je tady zas

67%
Už je tady zas

Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil v 21. století? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence? Dostal by se zase do politiky? Ale ovšemže ano! Román Už je tady zas spisovatele Timura Vermese kraluje německým žebříčkům bestsellerů, dosud se prodalo přes milion výtisků (včetně e-knih a audioknih). Nyní se tato hořká satira dočkala i filmového zpracování. (CinemArt)




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Už je tady zas je v tipnou satirou a smutným pohledem do života německých občanů,kteří v sobě ten nacismus mají stále zakořeněný. Ať to dokážou přiznat,nebo ne. Knižní předlohu neznám a tak nevím kolik toho tvůrci z knihy vlastně použili,ale já měl při sledování pocit,že se z onoho námětu dalo vytěžit mnohem víc. Pár forků bylo vtipných,ale zbytek takový průměr,který neurazí,ale ani nenadchne. Každopádně samotná myšlenka je super.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Knížku jsem kdysi nedočet (ani nevím proč), ale film mi přišel jen jako takový slepenec různých poloskrytých kamer. To poselství nebo ta myšlenka předlohy je jasná, ale ten film je celkově prostě nezáživný.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Těžko si mohou Němci, a s nimi v podstatě všechny země střední Evropy, představit více výmluvnou a pravdivější společenskou satiru. Provázání děje se současnou uprchlickou krizí je vynikajícím a ostatně i logickým tahem, asi málokdo pochybuje o tom, že by Hitler dnes vystavěl vízum do Osvětimi v prvé řadě právě našim výbušným přistěhovalcům, a maximálně se vydařilo i naladění na tu nenásilně humornou a symbolicky satirickou notu - sám o sobě šílený námět není tlačen do krajností bláznivými scénkami typu Hitler v plavkách nebo Hitler bankovní lupič, vtipně působí už jen to přirozené zasazení děsivé historické kreatury do moderního světa internetu, televize a masových komunikačních médií, které jsou jako dělané pro šíření propagandy a vlastních vizí, což skutečný Hitler dobře věděl už v dobách svých politických začátků. Ne náhodou je také celá jedna scéna věnována tomu, že Führer skládá tichý hold impulzivní ředitelce televizní stanice, kterou přirovnává k Leni Riefenstahlové. Sám Hitler nepůsobí jako nelidská zrůda nebo iracionální šílenec, vedle nutných groteskních rozměrů je vylíčen tak, jak asi člověk jeho přesvědčení a vize chtěl před nástupem k absolutní moci na lidi působit - jako vstřícný přítel, kterého zajímá situace spoluobčanů a leží mu na srdci blaho a budoucnost Německa, díky čemuž ale divák skoro zapomíná, jaké hrůzy měl tenhle chlapík v minulosti na svědomí, a scénář ho staví takřka do role spasitele a inženýra budoucnosti...... Možná to má být varování a moderní rekonstrukce tehdejšího nacistického povstání, ale závěrečné titulky s použitými autentickými záběry říkají něco úplně jiného (každý ať si udělá svůj názor sám). Každopádně velmi zajímavý a ojedinělý počin, kterému ze všeho nejvíce ubližuje místy laciné formální provedení a polopatický závěr, který lehce narušil předešlou soustředěnost a ucelenost.

Dodatečné informace

Původní název:
Er ist wieder da (více)
  • Německo Už je tady zas
  • Německo Er ist wieder da
  • Německo Look Who's Back
Premiéra v ČR:
10. 3. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Německo
Rozpočet:
3,2 mil. USD
Tržby:
25,51 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Už je tady zas je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch