Už je tady zas

67%

Zajímavosti 15

  • Ve filmu se zdá, že Hitler je velmi překvapen, když spatří televizi, a nazývá ji "skvělou možností pro propagandu". Televizní přijímač by však pro něj neměl být novinkou, protože v roce 1935 mělo nacistické Německo vlastní televizní stanici "Fernsehsender Paul Nipkow", která byla jednou z prvních regulérních televizních stanic na světě a vysílala pravidelný každodenní několikahodinový program, včetně nacistických týdeníků a filmů nacistické strany. V tomto filmu však mohl zapůsobit svým znechucením, jak je toto médium využíváno v dnešní době, a o obsahu vysílání v dnešní době, jak se také později zmínil při svém vystoupení v televizním pořadu.
  • Když Hitler vidí turecké noviny, říká: "Osmanské říši se podařilo zvrátit válku. Takový výkon bych od Turků nečekal!" Osmanská říše se však rozpadla již po prohrané první světové válce a v roce 1923 ji nahradila Turecká republika, která se druhé světové války ani nezúčastnila. Je známo, že Hitler si byl této skutečnosti dobře vědom, a někteří badatelé dokonce tvrdí, že nacisté byli Ataturk, vůdcem turecké revoluce, která vedla ke vzniku Turecké republiky, velmi inspirováni. odkaz: "Ataturk in the Nazi Imagination", Stefan Ihrig, Harvard Press.
  • Hitlera ztvárnil 170 cm vysoký herec s hnědýma očima Oliver Masucci. Adolf Hitler měřil jen 180 cm a měl intenzivní modré oči.
  • Hitler rozbije světlo na Sawatzkiho autě, když se snaží zabít mouchu. Později ve filmu je světlomet neporušený.
  • Dva z lidí, s nimiž Hitler dělá rozhovory, jsou Patrick Kruse a Dennis Brandt, kteří mají na YouTube pořad s pravicovou tematikou nazvaný "Balaclava-Küche", v němž ukazují veganské recepty. Na své facebookové stránce film okomentovali jako "První film, na který se dá dívat".
  • Christoph Maria Herbst a Michael Kessler již v minulosti hráli Adolfa Hitlera. Christoph Maria Herbst se objevil jako Alfons Hatler, postava založená na Hitlerovi, ve filmech Wixxer, Der (2004) a Neues vom Wixxer (2007). Také nahrál audioknižní verzi knihy "Er ist wieder da". Michael Kessler se objevil jako Hitler ve filmech Switch (1997) a Rozjeď to ! (2007). Ironií osudu je, že ve filmu Switch reloaded byl zparodován i televizní seriál Stromberg (2004) (v němž hrál Christoph Maria Herbst). Vzhledem k tomu, že časové zasazení parodie bylo změněno ze současnosti na 2. světovou válku, parodoval Kessler nejen hlavního hrdinu v roli Hitlera, ale parodoval i postavu Herbstové, která byla hlavní postavou v originále.
  • Postava Michaela Witzigmanna, moderátora komediálního pořadu "Krass Alter", je německou verzí postavy "Ali Wizgür", který stejný pořad uváděl v knižní předloze. V knize však byl tureckým moderátorem pořadu, což vedlo k větším neshodám mezi ním a Hitlerem.
  • V románu se Sawatzki jmenuje Roman, Sensenbrink Frank, Krömeier's Vera a Bellini Carmen. Ve filmu mají stejná křestní jména jako herci, kteří je hrají.
  • Na záběrech současných politiků je vidět bývalá předsedkyně strany Zelených "Bündnis 90/Die Grünen" Renate Künast a bývalý předseda sociálnědemokratické strany SPD Sigmar Gabriel. V původní knize dostane Hitler vlastní talk show, v níž je Künast prvním hostem. V knize hovoří také o Sigmaru Gabrielovi, když se Hitlera ptá, zda chce vstoupit do jejich strany.
  • Hitler v jedné braniborské hospodě cituje báseň "Nachtgedanken" (Noční myšlenky) německého básníka Heinricha Heineho z roku 1844. Heineho díla byla v nacistickém Německu zakázána a během nacistického pálení knih v roce 1933 byla spálena kvůli Heineho židovským kořenům.
  • Na stěně ve Fabianově pokoji je plakát k filmu Návrat do budoucnosti (1985), když si poprvé prohlíží záběry chlapců hrajících fotbal. Je to ozvěna toho, jak Hitler dorazil do místa, které je z jeho pohledu budoucností. Sawatzkiho oblečení je také podobné tomu, které má Marty McFly ve filmech Návrat do budoucnosti.
  • Když se Sensenbrink setká s neznámým hercem, který ho ztvárňuje, navrhne, že by roli mohl hrát Bruno Ganz. Ganz se proslavil rolí Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše (2004).
  • Postava Ulfa Birneho, šéfa německé pravicové Národní demokratické strany (NPD), je parodií na Holgera Apfela, který stál v čele této strany v letech 2011-2013. ("Apfel" znamená jablko, zatímco "Birne" hruška.) V původním románu, jehož děj se odehrává v roce 2011, se Adolf Hitler skutečně setkal s Apfelem, který se představil jako předseda NPD a velký fanoušek Hitlerova pořadu. V roce 2014 byl předsedou NPD Udo Pastörs.
  • Úvodní scéna, kdy kamera ukazuje mraky v perspektivě shora dolů a pomalu se proměňuje v moderní Berlín, je přímou poctou nacistickému propagandistickému filmu Triumf vůle (1935) Leni Riefenstahlové z roku 1934.
  • Oliver Masucci se v rámci partyzánských scén ve filmu vydal na veřejnost jako Adolf Hitler. Všechny reakce civilistů byly skutečné a Masucci improvizoval své dialogy.