Rozpoutané peklo

66%
Rozpoutané peklo

Katastrofický film nás zavádí do idylického městečka Dantes Peak na úpatí stejnojmenné, již dlouhou dobu nečinné, sopky. Zkušený vulkanolog Harry Dalton však ví, že se sopkou není něco v pořádku, ale marně se snaží přesvědčit svého šéfa o evakuaci celého města. Přístroje nezaznamenávají nic mimořádného a nikdo nechce riskovat velké finanční ztráty, Harrymu uvěří jen starostka města. Zemětřesení a následná erupce, provázená proudy žhavé lávy, povodní a spadem množství žhavého popílku, pak způsobí katastrofu, před níž se hrdinům tohoto příběhu podaří uniknout do podzemí... přijde však záchrana včas? Vyprostí je ze starého dolu, který je nyní zataven do lávového obalu dříve než dojdou zásoby jídla a vzduchu...




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Katastrofické snímky mám rád,protože se v nich mohou tvůrci odvázat a realizovat spoustu bláznivých nápadů. Kromě speciálních efektů je zde i příběh,který má spíš vedlejší úlohu. Casting se povedl a hlavně Pierce Brosnan zde ukázal,že to není jen James Bond. Rozpoutané peklo tak nabízí správné množství hrdinství,akce a klišé.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Katastrofické filmy můžu a tento bych posadil někam ke slušnějšímu středu. Děj se zbytečně dlouze rozvíjí, přitom je každému od první minuty jasné, co se stane. Film není nacpaný nesmyslnými scénami ( ne tolik, jako u jiných katastrofických snímků ) a je na něm znát trošku nižší rozpočet. Dobré obsazení, nenásilné pojetí.. proč ne.. 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
V 90. letech se katastrofických snímků vyrojilo vcelku dost a vždy měly jedno společné. Šablonovitost v rychlém tempu vyprávění, takřka superhrdinských výkonech lidí zachraňující vše co se dá, výborných technických efektů, napětí a v podstatě komiksového příběhu. No a tento snímek je jeden z nich. A je to jeden z mála, který na dnešní dobu CGI efektů dobře uzrál. Ale jen co se týče technické stránky věci. Scenáristicky stále nijaká sláva. Použita byla dějová šablona známého Spielbergova snímku Čelisti´, takže nic převratného, neočekávatelného či nepředvídatelného. Tempo je rychlé, takže než se stačíme rozkoukat, už se dějí věci. Tahouny snímku jsou Pierce Brosnan a Linda Hamilton a buď jak buď, šlape jim to tu hodně dobře. Tahouny příběhu a dramatičnosti jsou samozřejmě i všelijaká klišé, bez kterých by to prostě nešlo. A tak tu máme např. po sopečném výbuchu ucpanou cestu, než by řekl švec, během cesty pro sebeobětující babičku a při rázné cestě zpět šťastnou záchranu psa, náhlé bizarní prostředí, aby to mělo patřičný drive a spoustu náhod a štěstěn. takovéto účinky všeho možného i nemožného jsou vyváženy efektivním použitím přírodních jevů, jako třeba zuřící řeka, pro vytvoření správného smyslu pro rozsah katastrofy. Vzrušující popkornová jízda, která mohla být přeci jen krapet pomalejší i za cenu delší stopáže. V konkurenci se snímkem ´Sopka´, uvedeného ve stejném roce, přesto tento snímek dopadl daleko lépe.

Dodatečné informace

Původní název:
Dante's Peak (více)
  • USA Rozpoutané peklo
  • USA Dante's Peak
Premiéra v ČR:
17. 4. 1997
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
116 mil. USD
Tržby:
178,13 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Rozpoutané peklo je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch