Drsný časy

68%
Drsný časy
Plakát traileru

Jim David (Christian Bale), ex-mariňák se po letech v akci vrací na ředitelství losangeleské policie, kde mu nabízí práci související s infiltrací do podsvětí. Bohužel se jím však nechá pohltit a musí sebrat veškeré své síly k návratu ze šikmé plochy. Drsný časy jsou výletem do špinavých losangeleských ulic, království drog, děvek a lidské havěti, která si má dávno hovět pod drnem.



Režie:
Scénář:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Režijní prvotina úspěšného scénáristy Davida Ayra, který se do svého dalšího scenáristického díla patřičně opřel. Přináší příběh veterána z války v Perském zálivu trpícího posttraumatickou stresovou poruchou, který doslova a do písmene působí jako časovaná bomba. Potlouká se se svým kamarádem z dětství, v Mexiku má přítelkyni, kterou bych rád dostal do USA, a chce k policii. Ta ho však odmítá, což duševně nepobere a začne řádit jak utržený ze řetězu. Frustrace, nenávist, násilí. Taková je jeho reakce na různá odmítnutí v atmosférickém thrilleru plného nejrůznějších šokujících okamžiků. Neustále eskalující šílenství, za nejrůznějších situací a vzniklých problémů, dokážou ovládnout tak, že se z toho prostě nijak nejde vymanit. Morální temnota se zdánlivou nepřemožitelností s člověkem dokáže zamávat a to bez ohledu na fakt, že chce být ve skutečnosti na straně zákona a živit se tak. Těžký úděl dobrodruha, jak by se to také mohlo jinak nazvat. Snímek má plnou perspektivu diváka obeznámit se stavem dané věci. Lze to pochopit i odsoudit zároveň. Christian Bale předvedl brilantní herecký výkon, který lze považovat za dechberoucí. Poutavá první polovina příběhu cíleně přejde do daleko zlověstnější roviny v polovině druhé a skutečně se začnou dít věci. A to takové, že není možné, aby divák předem nepředpověděl, jak to nakonec celé dopadne. Směr k danému cíli je jasný a neodvratitelný. Temný thriller o člověku má veškerou přesvědčivost, kterou Christian Bale navíc povýšil. David Ayra měl rozhodně v jeho angažování do hlavní role šťastnou ruku. Bez Christiana by z toho určitě zůstal jen běžný průměr.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Příběh samotný není tedy žádná sláva a ani Ayerova režie zrovna neoplývá nápadem a charakterem, ale tenhle film má přesto jedno obrovské plus, které ho povyšuje z šedi průměru. A je jím samozřejmě Christian Bale. V jeho očích se totiž skrývá cosi zlého a tajemného, co již od prvních okamžiků diváka znepokojuje a pomáhá mu ponořit se do jinak nevýrazného děje. A Ayer přeci jen dokáza v rozmezí těch 110 minut všechno to zlo dávkovat tak, aby donutil každého sedět na zadku a přihlížet. Nečekejte nic světoborného, drsného a myšlenkově hlubokého, a budete se velmi dobře bavit.
headhunter
headhunter
10 287 bodů
7.5
2-hodinový, ale přesto nenudivší, svižný kousek. Je to o "řádných" občanech USA, kteří jsou "moc šikovní" a jen spořádaně hledají práci. Režie skvělá, oba hlavní hrdinové super (Bale + Rodríguez). Že bude z "předBatmana" takový vyšinutý týpek..., ale moc dobře a přesvědčivě zahraný, a až do konce!

Dodatečné informace

Původní název:
Harsh Times (více)
  • USA Drsný časy
  • USA Harsh Times
  • USA Acimasiz hayat
  • USA Bad Times
  • USA Drsné časy
  • USA Harsh Times - Leben am Limit
  • USA I Harsh Times - Giorni dell'odio
  • USA Karmid ajad
  • USA Nehéz idök
  • USA Soldado de ciudad
  • USA Surova vremena
  • USA Tempos de Violência
  • USA Teska vremena
  • USA Thanatos stin poli ton angelon
Země původu:
USA
Rozpočet:
2 mil. USD
Tržby:
5,97 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění