Sedmá velmoc

55%
Sedmá velmoc
Sedmá velmoc
Tři mladíci - Hronek, Dolan a Horský - se stanou majiteli deníku Neodvislost. Dolan si v inzertní rubrice všimne zvláštního inzerátu. Rozluští jeho smysl a tak zjistí, že na česko-německé hranici se připravuje schůzka špionů.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
5
Špionážní klasický český snímek z počátku třicátých let, který svým námětem jistojistě budí zvědavost. Při současném pohledu, jak po technické stránce, tak i po stránce scénáristické, však obsahuje nemálo chyb a nepatřičností, ale jako předobraz slavných bondovek funguje dobře. Narážka je hlavně na scény ze zimních hor a lyžovaček, kterými jsou bondovky pověstné. Příběh začne obyčejným, avšak zvláštním, inzerátem v novinách, kterého si všimnou tři mladíci, kteří se zrovna stali majiteli onoho novinového plátku, ve kterém inzerát vyšel. Obsahoval kódy, ty se jim podařilo rozluštit a na česko-německé hranici se tak následně začaly dít věci. Snímek jako svůj první zvukový film natočil herec, scenárista a převážně výrazný režisér němých filmů Přemysl Pražský, pro kterého to bohužel skončilo fiaskem. Diváci film prostě nepřijali a tak se stalo, že sklamaný režisér z neúspěchu s filmovou režii nadobro skončil. Natáčelo se v Krkonoších v zimním období a navíc v noci, což na svou dobu a vlivem dobové techniky určitě nebylo nic jednoduchého. Nakonec, právě na technické stránce filmu je to hodně znát. Námět není špatný a má potenciál, jen je potřeba to do scénáře o něco lépe zpracovat. A rozhodně by stálo za úvahu natočit remake. Takovýto ryze český filmový počin na to rozhodně má.
avenis
avenis
8 145 bodů
1
Lze omlouvat špatnou kvalitu dochovaného filmového pásu jeho stářím, ne však špatnou kvalitu střihu, rozháraného děje, podivně nesouvislých dialogů a prkenných či křečovitých hereckých výkonů. V té době už se točily velmi zdařilé filmy s Vlastou Burianem. Tato "detektivka" bohužel čiší amatérštinou a udržela jsem se u ní jen proto, abych měla ucelený pohled na věc.

Dodatečné informace

Původní název:
Sedmá velmoc (více)
  • Československo Sedmá velmoc
Premiéra v ČR:
17. 11. 1933
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění