Dobrodružství Hucka Finna

63%
Dobrodružství Hucka Finna
Dobrodružství Hucka Finna

Hlavní postavou v pořadí již osmé filmové adaptace nadčasového románu Marka Twaina je napůl negramotný chlapec Huckleberry Finn, který jde z jedné nepříjemnosti do druhé, navzdory všem marným snahám vdovy Douglasové, která se ho snaží po smrti jeho matky vychovat. Huckův otec, notorický alkoholik a hrubián, se rozhodne syna unést a zabít ho, aby získal peníze po chlapcově matce. Jeho plán se však nezdaří, protože Huck předstírá smrt, podaří se mu uniknout a po řece Mississippi se vydá zpět ve společnosti uprchlého otroka Jima. Cestou po legendární řece prožívá nesourodá dvojice celou řadu veselých i vážných dobrodružství a potkává řadu svérázných lidí a lidiček.

Jsou mezi nimi například dva podvodníci Ktál a Vévoda, kteří se vydávají za anglické cestovatele, aby podvedli dvě sestry a připravily je o jejich majetek, nebo odvážná dvanáctiletá dívka Susan Wilks, od níž nakonec Huck dostane první polibek v životě. Každé dobrodružství v Huckovi něco zanechá, stejně jako každý den strávený na řece a také Jim, který ho zbaví rasistických názorů, ve kterých Huck vyrůstal.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Během čtyřicátých let minulého století žije v pěstounské rodině v Missouri mladý Huck Finn. Po únosu svým opilým otcem uteče, připojí se k uprchlému otrokovi Jimovi a společně plují na voru po řece Mississippi někam do země, kde není otroctví. A zažije dobrodružství, o jakém se mu ani nesnilo. Kdo by neznal slavnou dětskou postavičku od Marka Twaina, který je filmaři neustále přitahován. V této adaptaci si ho s chutí zahrál tehdy dvanáctiletý Elijah Wood a jak je na výsledku vidět, natáčení si užíval. Příběh je úsměvný, nenáročný, vřele odpočinkový. Jedná se o velice živý dobrodružný snímek s komediálním nádechem, ve kterém každá minuta vyznívá, jakoby se vůbec nebrala vážně. I tak se najdou v ději smutné části, což je vlivem knižní předlohy přirozené, avšak po divácké stránce nijak zvlášť nezasáhnou. Jako rodinný film je snímek skvělý, hlavně pro dětské diváky velice vhodný. Scénář byl velice dobře promyšlený a režisér Stephen Sommers vše po vizuální stránce velice dobře podchytil. Jako obvykle i tentokrát platí, že každá adaptace má své úskalí a přirozenost, a tak záleží jen na divákovi, které dá přednost. Tato si pozornost jistojistě zaslouží.
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
6.5
Mírně nadprůměrný filmík o pologramotném chlapci v podání Elijaha Wooda,který má otce alkoholika a hrubiána.Jde o osmé zpracování románu Marka Twaina.Dávám tomuto snímku 65 procent.Elijah Wood zvládl tuto roli docela dobře.S ním tam byl třeba vysoký černoch a další méně či více zajímavé postavy...Hucky Finn prožívá různá dobrodružství třeba poblíž řeky Mississippi.Tento chlapec s otrokem Jimem,který mu dělá společnost uniká různým nebezpečenstvím.

Dodatečné informace

Původní název:
Adventures of Huck Finn, The (více)
  • USA Dobrodružství Hucka Finna
  • USA Adventures of Huck Finn, The
  • USA As Aventuras de Huck Finn
  • USA Die Abenteuer von Huck Finn
  • USA Dobrodružstvá Hucka Finna
  • USA Huckleberry Finnin seikkailut
  • USA Huckleberry Finns äventyr
  • USA Las aventuras de Huckleberry Finn
  • USA Le avventure di Huck Finn
  • USA Les aventures de Huckleberry Finn
  • USA Oi peripeteies tou Huck Finn
  • USA Przygody Hucka Finna
Premiéra v ČR:
16. 12. 2021
Země původu:
USA
Rozpočet:
6,5 mil. USD
Tržby:
24,1 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch