Vše o Evě

79%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 255 bodů
9
Perfektní stará filmařina z rukou Josepha L. Mankiewicze. Perfektní scénář a brilantní režie. Chvílemi mě napadlo, že scénář mohl dostat Alfred Hitchcock a v jeho rukou by z toho udělal také kvalitní podívanou s troškou děsu. Nádherné herecké výkony, nejvíce pro mě zazářila Bette Davis, maličkou roli měla i Marilyn Monroe. Perfektně vystavěný příběh stárnoucí "herečky" a její nástupkyně. Film se vyvíjí překvapivě a na závěr se uzavírá kruh a zároveň pootevírá nový. Skvělý snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 298 bodů
8
Výborní herci, silný námět, sebejistí lidé za kamerou. K naprostému štěstí mi chybělo jen pořádné stupňování děje. Mám pocit, že těch emocí šlo vymáčknout víc. Jinak pěkné.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Mankiewicz se mohl opřít o skvělé herecké obsazení, kterému dominuje pochopitelně skvělá Bette Davis v roli stárnoucí divy. Film je rozhodně velice zajímavým dramatem s celou řadou výborných cynických bonmotů:,,Připoutejte se, bude to bouřlivá noc!“ nebo:,,To je ale příběh! Chybí už jen psi, kteří by jí zakousli do zadku.“ Film je vyprávěn retrospektivně, stejně jako Sunset Boulevard, ale podle mého názoru jeho hlavní devízou je skvělý scénář, fantastická Bette Davis a realizace celkově podstatně pokulhává za vycizelovaným Wilderovým klenotem. Nelze se také ubránit pocitu, že hlavní hrdinka Anne Baxter i přes nominaci na Oskara není zrovna úplně talentovanou herečkou, ale smyslnou dračicí. Filmy Vše o Evě a Sunset Blvd. nesmírně ovlivnily další generace filmařů. Konkrétně právě dnes zmiňovaný snímek je zcela zřetelně východiskem pro v Americe kultovní snímek Showgirls Paula Verhoevena, který obdržel od filmových kritiků (podotýkám neprávem) Zlaté maliny pro nejhorší film roku.
Klajnik
Klajnik
8 671 bodů
6
Ty dobré filmy klasického Hollywoodu májí v sobě jistou vyzrálost. Jsou smysluplně vystavěné a vypointované.
To se týká i tohoto, který vypráví o herečce, která se v divadle vydrápala až na vrchol. Film začíná koncem, pák se vrátí a divák zjišťuje, jak toho docílila. Bylo by snadné to propálit, ale ona odpověď může poněkud zkazit zážitek a případná překvapení. Nečtěte tedy případně dále.
V první půlce věci vypadají jinak, než jaké se v druhém půlce vybarvují býti. S tím souvisí i to, proč jsem se začal bavit až během té druhé. Eva nejdřív hraje na všechny skromnou a úslužnou chudinku, ale pak se ukáže, že je vlastně dost vypočítavá a bezohledná. Tehdy mě to začínalo bavit, protože poloha, kterou hrála v první půlce, mě fakt nebavila. Ačkoliv je to dobře vystavěné drama, tak trochu trpí na postavy, které slouží příběhu, ale pochybuji, že jim diváci propadnou. Myslím, že tak zábavné, zajímavé, výrazné, zvláštní ani jinak pozoruhodné nejsou. Bohužel ne, i když by k tomu nemuselo být tak daleko - to by ten film ale musel mít ještě delší stopáž a ještě více ty postavy prokreslit a psychologicky rozvinou a dát jim ještě více prostoru k prezentaci.
Co ale ta Eva vlastně udělala po čas děje? Vlísala se do přízně slavné herečky, využila příležitosti, prokázala talent a ukradla roli té zpovykané stárnoucí hvězdě a dostala se na vrchol. V závěru se naznačí, že takových kariéristických jedinců je showbyznys plný a že jedni střídají druhé.
All About Eve poskytuje vhled do zákulisí a nese i několik vkusně vsazených feministických poznámek, které na dobu vzniku překvapí (i když by asi ani neměly).

Myslím, že by ten film mohl dobře fingovat v kontextu dalších dvou: Co se vlastně stalo s Baby Jane a Sunset Boulevard.
kknk2
kknk2
2 989 bodů
8
Mankiewicz je na svou dobu vskutku revoluční režisér - o tom svědčí už naprosto famózní začátek filmu. Drama All About Eve napíná diváka po celou dobu stopáže, důraz je zde kladen na charaktery, jejich nestabilitu a odhodlání dosáhnout svého. S tím spojený vnitřní neklid přetrvá i po skončení filmu. 75 %
Miller
Miller
2 220 bodů
8
"Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night" Bezpochyby jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl, ne jeden z nejoblíbenějších, ale zcela objektivně a z kritického hlediska se to může rovnat například Amadeovi. Osobně fakt nechápu, že film získal Oscara za mix zvuku, ale naprosto ignorovali geniální Bette Davis (jeden z nejlepších výkonů všech dob), velmin solidní Anne Baxter, Celeste Holm, Thelmy Ritter a Gary Merilla. Bohužel jsem z roku 1950 viděl jen tento film, a tak bych pochopitelně dal oscara za: film, režii, scénář, herečku hl. roli, herečku vedl. roli (2x), herec vedl. roli (2x), hudbu, střih, výpravu a kameru. K příběhu: film je vyprávěn lineárně ze dvou pohledů - Karen Richardsové (Celeste Holm) a Addisona DeWitta (George Sanders), a vypravuje příběh Evy Harrington (Anne Baxter), která je až posedlá divadelní hereckou megastar své doby, lehce zahořklou ženou ve středním věku - Margo Channingovou (Bette Davis). Karen zavede zmrzlou Evu do zákulisí divadla, aby se setkala se svou modlou, která ji vezme pod křídla. Dokonalost Evy začne iritovat Birdie (Thelma Ritter) a ukáže Margo, jak Eva Margo sleduje. Z Margo se po chvíli stane zahořklá, cynická, nepříjemná, opilecká paranoička, která začne na Evu žářlit, a svého snoubence Billa Sampsona (Gary Merrill) začne podezřívat, že k Evě něco cítí. Napětí se stupňuje, a film nám ukazuje, kam až jsou někteří lidé schopni zajít kvůli slávě..... Mě se film líbil, a ačkoliv chvílemi nudil (tím myslím tak třikrát na dvě-pět minut), a dávám mu krásných 81%
hovorkok
hovorkok
647 bodů
9
POZOR SPOILER. Tak dlouho jsem se odhodlávala k All About Eve, až jsem z něj byla maximálně unešená. Nejdříve se zdá, jak je roztomilé, že jedna osoba může být tak velkým fanouškem divadla a jedné konkrétní herečky, až se z ní ale vyklube taková zmije. Přitom ten nevinný výraz, jemný projev a dojemný příběh Eve (Anne Baxter). Jak řekla Karen (Celeste Holm) - tohle překonalo všechny světové rekordy v běhu, skoku a drzosti... jenže u Eve už se to nedalo brát ani jako pouhá drzost... Co dodat, absolutně skvělé herecké výkony obou hlavních protagonistek, až nechápu, že nebyly patřičně oceněny. Rozhodně se All About Eve zapisuje na seznam filmů, které si ráda pustím znovu.
Silvester
64 bodů
9.5
Mankiewicz se mohl opřít o skvělé herecké obsazení, kterému dominuje pochopitelně skvělá Bette Davis v roli stárnoucí divy. Film je rozhodně velice zajímavým dramatem s celou řadou výborných cynických bonmotů:,,Připoutejte se, bude to bouřlivá noc!“ nebo:,,To je ale příběh! Chybí už jen psi, kteří by jí zakousli do zadku.“ Film je vyprávěn retrospektivně, stejně jako Sunset Boulevard, ale podle mého názoru jeho hlavní devízou je skvělý scénář, fantastická Bette Davis a realizace celkově podstatně pokulhává za vycizelovaným Wilderovým klenotem. Nelze se také ubránit pocitu, že hlavní hrdinka Anne Baxter i přes nominaci na Oskara není zrovna úplně talentovanou herečkou, ale smyslnou dračicí.