Smrt krásných srnců

83%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
9.5
Smrt Krásných srnců patři k mým nejoblíbenějším filmům. Tragikomedie jako řemen. Smích střídá smutek a pokaždé mě ten příběh doslova vtáhne do doby před 2. světovou válkou. Takových smutných osudů muselo být. Heřmánkův nejlepší výkon, je skvělý v srdceryvných scénách, stejně jako prostopážný prodejce firmy Elektrolux.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Po aktuálním zhlédnutí musím říct, že čtyři hvězdy jsou málo. Už jen kvůli tomu úžasnému konci a za to, jak se ony povídky zvládly spojit v celek.
muzz
muzz
18 035 bodů
8
plus téma holocaustu pojato velmi citlivě, ne jako obvyklá hrubá propaganda plus řežie, prostředí, atmosféra, zřejmě životní role Karla Heřmánka
  • Karel Heřmánek, uvěřitelný a skvělý
  • Marta Vančurová, půvabná jako vždy
  • Rudolf Hrušínský (i když jemu stačí se jenom normálně tvářit a je dokonalý)
  • Lubor Tokoš, kouzelný dědeček, vypadá skoro jako starý pan Vyskočil
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Ota Pavel byl skutečně skvělým spisovatelem a vypravěčem a jeho kniha se čte vlastně sama, ovšem filmové zpracování Karla Kachyni je tak geniální, že knižní kvalita pro mě není úplně stoprocentním šampionem. Humorná stránka je výborně skloubená s tou tragickou, příběh mě chytil za pačesy a už mě nepustil a Karlu Heřmánkovi bych dal za jeho výkon letenku do Hollywoodu a adresu na Stevena Spielberga. Takového Oscara Schindlera by vyšvihl naprosto suverénně. Nevím, co bych měl říci. Zasmál jsem se, soucítil jsem, zamrazilo mě, ale hlavně jsem cítil obdiv, obdiv ke všem, kdo se na tomto filmu podíleli, obdiv k české tvorbě.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
Velmi ucházejíci film s pěkným příběhem. Tomuto filmu snad není co vytknout.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9.5
Jistě životní role pro Karla Heřmánka. Karel Kachyňa tady prokázal, že je Pan režisér! Hudba Luboše Fišera je nádherná. Stoický Karel Prošek v podání Rudolfa Hrušínského také stojí za zmínku. Když film skončí, divák nemůže hned "přepnout". Musí o něm dlouze přemýšlet. To je posláním filmu! Něco člověku dát! Nějak ho obohatit!!! Smrt krásných srnců je film smutný. Ale místo v něm má i humor, tak jak je tomu i v životě. Život nikoho není jen černobílý. Škoda, velká škoda, že se Ota Pavel nemohl tohoto filmu dočkat. Jsem přesvědčena, že by byl rovněž dojat. Já když jsem poprvé ten film dokoukala, hned jsem šla a sáhla po knížce Oty Pavla. To člověka prostě inspiruje.
jirka26
6 288 bodů
8
Kachyňova klasika.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8.5
Nádherné zpracování velkolepého příběhu Oty Pavla. Karel Heřmánek byl dokonalou trefou, která vás opravdu vezme za srdce a společně s ním prožíváte jeho nezdarný osud za ne zrovna příznivé doby.
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Krásný, poetický film Karla Kachyni, který vznikl podle povídkové knihy Oty Pavla. Stejně jako v předchozím Kachyňově snímku, Zlatí úhoři, se vydáváme do krajiny Pavlova dětství, na Křivoklátsko, tentokráte abychom zde prožili vzestupy a pády tatínka Leo Poppera v podání okouzlujícího Karla Heřmánka.
hp24
2 833 bodů
7.5
Karlu Kachyňovi se podařilo něco úžasného - přenést atmosféru knížek Oty Pavla a jeho nenapodobitelného vyprávění do filmové podoby. Výrazně tomu napomohl Karel Heřmánek v hlavní roli. Jako tradičně u Kachyni je zde kladen důraz na dobové detaily - oblečení, interiéry, zkrátka dokonalá iluze doby, ve které se příběh odehrává. Na Kachyňu naprosto přesně padne čáast známého výroku Jana Wericha: "... někteří by tu mohli být ještě 650 let a pořád by měli světu co říct...!"