Rambo: První krev

82%
Rambo: První krev
Sylvester Stallone představuje v tomto světově úspěšném filmu bývalého příslušníka Zelených baretů, který se vrátil z války ve Vietnamu. Díky potyčce s šerifem malého městečka je Rambo nucen utéct do lesů a silou i lstí bojovat se šerifovými pomocníky a později i s 200 členy Národní gardy.



Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8.5
Jediná postava,která se může ve Stalloneově kariéře vyrovnat Rockymu je John Rambo. Snímek nebyl jen obyčejný béčkový akční výplach,ale i zajímavou sondou do duše člověka,který je poznamenaný válkou. Samozřejmě,že stále je na tom nejlepší tak akce,ale proč bych nad tím nemohl trošku popřemýšlet.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Legendární role Sylvestera Stalloneho, první díl je pěkně syrový a John Rambo v něm působí jako pěkně cvičený zabiják. Jeho nůž a maskování ovlivnilo jednu generaci dětí a dnes je spíše klasikou, než super kvalitou. V té době to byl nadprůměrný akční film a své kouzlo má dodnes.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
9
Literární autor knižní předlohy, tohoto dodnes fenomenálního snímku, David Morrell pojal postavou válečného veterána z vietnamské války Johna Ramba především silnou kritiku americké společnosti v přístupu k těmto lidem, kteří si prošli takovým válečným peklem, jaký si nikdo nedokázal představit. Tato válka žádné válečné hrdiny nestvořila. Buď je pohltil napalmový chaos, nebo z nich vytvořila mrzáky, těžké narkomany nebo naprosté psychopaty schopné všeho. Filmů na tuto problematiku samozřejmě vzniklo více, ale nikdy ne tak s ohromným důrazem. Postavou Ramba Morrell zdůraznil holý fakt, že tito veteráni se nevraceli z pekla do klidu k rodinám a přátelům. Většinou rodinu neměli a přátelé zemřeli. Neměli kam jít, neměli kde a jak znovu začít. Nevedli spravedlivou válku, nemohli být tedy za hrdiny a podle toho se s nimi také jednalo. Sylvestr Stallone Morrellovu myšlenku plné pochopil a tak pojal charakterizaci Johna Ramba takovým způsobem, jaké nemělo do této doby obdoby. John Rambo se z jedné štvavé války dostal do druhé a o to víc je to horší, že ve své vlasti. Ohledně vietnamské války dle námětů prostě nikdo nemohl zůstat živý. Buď padl na frontě, nebo zemřel doma na válečné následky. Jako Rambův přítel z války, jak se dozvíme hned na začátku příběhu. A nyní chtějí zabít jeho a to jenom proto, že se chtěl pouze najíst v jednom nejmenovaném horském městečku. Čtenář knižní předlohy samozřejmě ví, jak to nakonec s ním dopadlo. Tady je to jiné, i když scéna dle knihy byla natočena také, byť v jiném prostředí. Sylvestr se rozhodl tak, jak se rozhodl a při dnešním pohledu je na každém divákovi aby posoudil, udělal-li dobře či ne. Scénář není nijak složitý, obzvlášť pro Sylvestra. Dohromady toho moc nenamluví. Ono ani není třeba. Za něj mluví činy. A hlavně zbraně. Jdou po něm a v něm se probudil instinkt válečníka. Přežít za každou cenu. Akční scény jsou úžasné, i když ne fenomenální. A to ani nebyly použity všechny. Jako třeba Rambem holýma rukama zardoušení krvelačných psů svých pronásledovatelů. Každopádně se Rambo zapsal do filmových dějin jako nikdo. Pomineme-li samozřejmě Rockyho Balbou. Jakmile se řekne Rambo, každý okamžitě ví o koho se jedná. Charakterově je Rambo zdvořilý, plachý, citlivý a inteligentní a z druhé stránky svým způsobem primitivní, pudový, nevypočitatelný a náležitě agresivní. A ze snímku je to hodně cítit. David Morrell navíc Ramba ozvláštnil indiánsko-německým původem a vysvětlil to tak, že indiánská část znamená spjatost s přírodou a ta německá teutonskou bojovnost. Ve své době tomu málokdo věřil, ale na to, aby snímek diváky oslovil, prostě měl. A i když jsou dnes takovéto filmy někde jinde, své kouzlo má stále.


Dodatečné informace

Původní název:
First Blood (více)
  • USA Rambo: První krev
  • USA First Blood
  • USA Rambo
Premiéra v ČR:
1. 1. 1991
Distributor:
Pannonia Ent.
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
125,21 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Rambo: První krev


Podobné