Nejslavnější český podvodník bude hrdinou filmu od producenta Ramba. Vyšlápl si i na Al Caponeho

Nejslavnější český podvodník bude hrdinou filmu od producenta Ramba. Vyšlápl si i na Al Caponeho
Neúplatní | Paramount Pictures
„Nabídneme divákům exkurzi do života svobodného člověka v historickém kontextu bouřlivých let, kdy byla ekonomická prosperita často vyměněna za ztrátu morálních hodnot. To vše natočeno v živém stylu plném napětí a lehkého humoru,“ uvádí v tiskové zprávě Blümel, jenž s projektem oslovil dvaasedmdesátiletého amerického producenta. Česko-francouzsko-americká spolupráce odstartuje začátkem příštího roku v Praze a v Paříži, premiéra se uskuteční roku 2026.
Lustig se narodil roku 1890 a od mládí byl člověkem, jemuž byste svoje úspory rozhodně neměli svěřovat. Šarmantní a skvěle oblékaný muž hovořil šesti jazyky a pod čtyřiadvaceti falešnými identitami procestoval svět, který svými podvody obracel vzhůru nohama. Nejpověstnějším se stal jeho husarský kousek s Eiffelovou věží, již jeden čas zvažovali kvůli předražené údržbě srovnat se zemí. Lustig svolal falešné výběrové řízení a chloubu Francie „prodal“ ambicióznímu podnikateli, jenž se následně styděl přiznat, že skočil na takovou návnadu.
Tygrova brigáda
Tygrova brigáda | Miramax Films
V Chicagu se měl vetřít do přízně obávaného Al Caponeho, z něhož díky obratnému předstírání počestnosti a cti vymámil pár tisíc dolarů. Proslul také podváděním honosné smetánky během plaveb přes Atlantik, sháněl například investice do vymyšlené broadwayské produkce a předstíral, že vynalezl stroj na tisknutí peněz. Jeho podivuhodná životní pouť však skončila dopadením a odsouzením k patnácti letům odnětí svobody v Alcatrazu, tehdy zřejmě nejznámější věznici světa na ostrůvku poblíž San Francisca. Po jedenácti letech ve vazbě roku 1947 onemocněl pneumonií a o dva dny později zemřel ve federální nemocnici v Missouri.
„Tento film představuje skrze extravagantní podvod lidskou svobodu jako zkoušku. Chtěl bych vybudovat rámec pevného narativu, a přitom svobodného a nepředvídatelného vývoje. Chtěl bych, aby se příběh tu a tam zastavil, poletoval bez zjevného důvodu, a pak se najednou rychle rozeběhl, schovával slova či události a držel nás v nejistotě. Vše doprovázené největší lehkostí, i když v pozadí se odehrává vážnější příběh,” popsal své plány třiašedesátiletý režisér Cornuau, jenž retro prostředí Paříže zhmotnil už ve filmu Tygrova brigáda s Diane Kruger.
Tvůrci se na první pohled hodlají zaměřit na senzačnost Lustigova počínání, které v dějinách minulého století poněkud zapadlo. Ač jde o nemorální podvody, Čechovy transatlantické výlety skýtají dost atraktivního materiálu pro mezinárodní publikum, nemluvě o formálních možnostech vyplývajících ze spojení pařížských kabaretů, newyorských doků, chicagského posvětí či stínu vrhaného Eiffelovkou. „Fascinující příběh Viktora Lustiga mě očaroval v okamžiku, kdy mě s ním David Blümel oslovil. Film má podle mě potenciál oslovit široké publikum po celém světě, protože právě v tomto období tento typ filmů potřebujeme. Žádné sci-fi, žádné velké speciální efekty, ale silný příběh s garantovaným úspěchem,“ nechal se slyšet Mario Kassar.
Chyť mě, když to dokážeš
Chyť mě, když to dokážeš | Dreamworks Pictures
Pokud Lustigův filmový příběh dopadne alespoň zčásti tak dobře jako podvodné tažení Franka Abignalea ve Spielbergově hitu Chyť mě, když to dokážeš, „garantovaný úspěch“ může nabrat reálné obrysy. I když je možná škoda, že na talíři skončí zrovna tahle česká charakterní vlastnost.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů tohoto roku.
zdroje: ShortCut Studio s.r.o., Wikipedia