Trojka z mravů

72%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
8.5
Snový film, surrealistická prvotina osobitého režiséra postavená na vlastních děsivých zkušenostech s tehdy zavedeným systémem základní školy, které autora patrně poznamenaly na celý život - střet otevřených, dospívajících, po svobodě toužících chlapců konfrontovaných s nemilosrdným výchovným drilem, podpírajícím chatrnou autoritu učitelů. Až do karikatury přeexponovaná figura trpasličího ředitele kontrastuje s chlapeckou bezmocností, jež v zoufalství nachází jediné řešení v otevřené revoltě proti (zlo)řádu. V celé této děsivosti je však zvláštní, až bizarní tichá poetika.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 312 bodů
6
Kraťas s tvůrčími přísliby do budoucna, ale rozhodně ne nějaký zázrak. Jak se tohle dostalo do SaS výběru režisérů, je mi záhadou, typický příklad, kdy se u hraného debutu hledá a nachází víc, než může nabídnout. Ale u Viga to nadržování asi dává smysl.
mojmir.sedlacek
6 052 bodů
8
Hm, zajímavé, opravdu zajímavé. Dobrý koncept a místy skvělé zpracování - např. hned druhý záběr filmu je naprosto odzbrojující. Celkově by ale neuškodila delší stopáž a s tím související propracovanost postav a vykreslení poměrů ve škole. Konec by tak býval byl taky trocu dramatičtější. I přes výčet nedostatků ty 4 hvězdy přecejen dám, neboť se přesto jedná o hodně silný snímek.70%