Osamělý jezdec

69%

Komentáře a recenze 62

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
7
Režisér Gore Verbinski realizoval absurdní nápad - přesadit Jacka Sparrowa z Karibiku na Divoký západ. Nic proti crazy westernové komedii, ostatně spagetti westerny taky začínaly jako parodie a dnes je z nich regulérní žánr. Podmínkou je zachování reálií a určitých rituálů (byť v parodické podobě) - to se tvůrcům povedlo, ale vzápětí to zadusali pod zem příšernou rozvleklostí. Spousta vtipných hlášek a nápadů se tak ztratila v nudně dlouhé stopáži, kterou neocení ani skalní fandové Johnny Deppa. Chtělo to ostré nůžky na max stopáž 110-120 minut a mohlo být líp.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Jeden z nejhorších filmů s Johnny Deppem, přesto je to koukatelný akčnědobrodružný film. Akce je tam dost, ale někdy je komediálnost zbytečná. Kdyby byl příběh vzat trošku vážně, věřím, že by byl i lépe příjat a hodnocen. Pro mě slušný film, který měl ale vyšší potenciál.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Takový film na stříbrném plátně hodně dlouho nebyl. Jedná se o ryze zábavný popkornový westernový příběh, kde svá společná dobrodružství prožívají indián Tonto a jakýsi John Reid coby Osamělý jezdec. Ne, nic rodokapsového tu nehledejme, neboť nic takové tu prostě není. Ani s realitou to nemá nic společného a hledání něčeho takového by bylo hodně pokrytecké. Co si takhle připomenout Luckyho Lucka? Motivy divokého západu jsou však plně zachovány a v takovéto vizuální podobě jsou dané scény vskutku ohromující. Dobrodružný žánr byl ve své zábavnosti zcela naplněn a je vidět, že představitelé hlavních dvou postav, tedy Johnny Depp a Armie Hammer, si to náležitě užili. Největší vadou na kráse je ale stopáž celého filmu. Dvě a půl hodiny je na takový film opravdu moc. režisér Gore Verbinski je na to sice od svých několika Pirátů z Karibiku zvyklý, ale tady se to prostě nehodí. Zas tak bohaté dějství scénář neobsahuje. Přesto se jedná o vyjímečný film, který sice každému nepadne do noty, ale který si plně zaslouží své místo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Tak dlouhé a nudné, že jsem během sledování stihnul dvakrát umřít a přijít zpět k životu. Nemám problém s tím, že jde o otevřený pokus navázat na Piráty z Karibiku, jen Lone Ranger je pro něco takového naprosto nevhodná předloha, alespoň v tomhle uchopení. Zatímco Piráti coby film podle atrakce v zábavním parku a ke svému dobrodružnému žánru mohli být bezelstné nic a přitom zábavní (až když se scenáristé v pokračováních pokoušeli přesunout k rafinovanosti, tak se jim to rozpadlo pod rukama), Lone Ranger si neuvědomuje, že pracuje s bohatým fikčním světem vznikajícím rovných osmdesát let a velmi jasně stanoveným žánrem, v němž je každé vybočení velmi viditelné. Verbinského dlouhé přebujelé scény bez pořádné návaznosti ale působí vždy jako něco, co se do zobrazovaného světa naprosto nehodí - u dobrodružného žánru k tak jasnému závěru nemůžeme dojít, protože není tak vyhraněný. Ve westernu působí velmi divně, když se nic nechová tak, jak jsme zvyklí, ale film místo aby věnoval nějaký čas vysvětlení těchto "inovací", neustále dokola vykřikuje "pořád jsme western", protože se oprávněně bojí, že na to zapomeneme. Netvrdím, že každý western se musí řídit stejnými pravidly, ale že když se jimi neřídí, musí ta svá alespoň nějak vysvětlit. Zatímco takový Donnerův Maverick měl jasně stanovený tón a úroveň přehnanosti, zde každá scéna svá pravidla buduje odznova. Někdy se zcela propadá žánru ve vší jeho naivitě, kterou snímek ještě podtrhává, jindy se tvůrci pro změnu pokoušejí o sebereflektivní komentáře shora a jindy, a to je nejvíc mimo, se snad pokoušejí budovat nějaké melodrama. Ve výsledku tedy film působí nesoudržně, bez jasné chuti a bez dojmu celistvého světa a příběhu. Navíc je to opravdu nechutně dlouhé, vtipy postrádají timing (a je jich ukrutně málo) a postavám chybějí motivace pro jejich činy. Taky nesnášíte, když si po desetiminutové akční scéně nemůžete vzpomenout, proč se spolu postavy vlastně střetly a o co se perou? Tohle je asi nejjistější emoce, kterou během filmu cítíte. PS: Zabte už Probůh Hanse Zimmera! Pokud mě jindy jeho hudba jen nebaví, ale alespoň funkčně doplňuje obraz, tentokrát se jeho stereotypně monumentální melodie k filmu zoufale nehodí a působí rušivě a nepatřičně. Ještě víc podporují umělost a "nepůvodnost" scén. Možná si hrají na hraní s westernovými motivy, ve skutečnosti jde o odpaření jakékoliv svébytnosti z této hudby na další tovární výblitek. PPS: Depp už je jen otravný.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Pirátí Spin-off se vzdáleným bratrancem Jacka Sparrowa. Mohl to být luxusní western (Verbinskemu ty akční pasáže jdou na výbornou), ale díky té tuně vaty a zbytečných vtípků (většinou s fakt otravně pitvořícím Deppem) je to jen průměrná taškařice. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Tolik filmařského potenciálu a v závěru tak neuspokojivý výsledek s naprosto šíleným koncem, který nikdo normální napsat nemoh. Smysl to moc nedává, ale hlavní herci mají dobré charizma a je to natočené celkem svižně. Průšvih je naprosto přemrštěná stopáž, takže konec filmu je téměř k nesnesení.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Exotická a krásně natočená letní blbůstka. Depp je hodně zábavný a Hammer je fajn, ale bohužel ani oni dva, ani šablonovitý scénář nemají na to, abychom je se zájmem vydrželi sledovat bezmála dvě a půl hodiny. Svěží a skvěle ozvučené dobrodružství pro celou rodinu, které je ale uvnitř studené jak psí čumák a příliš sází na to, že nás stále zajímá Deppova svérázná pirátská poloha - od Verbinskiho je to hodně málo.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
prepadak roku i ked treba povedat ze nezasluzene. kombo verbinski-bruckheimer-depp je opat vo skvelej forme a i ked sa tym nevyhne chybam ktore sprevadzali i predchadzajucu spolupracu na piratoch (hlavne zbytocne prehnana dlzka je obcas dost citelna), ale ked sa rozbehne zeleznicna akcia (na zaciatku a na konci) je absolutne uchvatna (hlavne verbinskeho cit a schopnost dat komedialny moment do akcnej sceny je vynikajuci). hammer ako lone ranger celkom usiel, ale johnny depp je vynikajuci i ked dost odlisnym sposobom ako bol jeho jack sparrow. takto si predstavujem dobru popkornovu zabavu...
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
5
Kovbojové a vetřelci 2. Předlouhá nuda, kterou čeří akorát Depp (vykrádajícího vlastního Sparrowa) a Verbinski ve výborných akčních scénách (které jsou bohužel vesměs jen dvě). Problémem není ani tak podivná pachuť z "přístupného westernu, kde se jí protivníkům srdce a ve velkém se masakrují indiáni" nebo dětinský humor (ten je naopak často až roztomilý), ale skutečnost, že to má neuvěřitelných 151 minut a většinu času se tam moc neděje. A aby tomu tvůrci nasadili korunu, i při téhle extrémí stopáži některé situace prostě drze nevysvětlí (proč byl Tonto na začátku spoutaný ve vlaku, jak se dostal z vězení?). Šavlozubé krvelačné králíky pak považuji za největší zlo v rámci rodinné zábavy (nemá v tom prsty Lucas?). Není to špatný film. Jen je 2x delší, než by bylo třeba. Půlka je zábavná. Druhá nikoli.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Užíval jsem si to od začátku do konce, hlavně ten konec byl mazec. Bylo sice znát, že to má pod palcem Disney ale produkce Jerryho Bruckheimera to vyzdvihla na vyšší level, jo, když jsou peníze...... Depp opět perlí svým hereckým talentem. Dlouhé záběry úžasný pouště taky nemají chybu.