Komik Mel Brooks vstoupil mezi legendy showbyznysu. Jeho kultovní komedie zná každý

Komik Mel Brooks vstoupil mezi legendy showbyznysu. Jeho kultovní komedie zná každý
Mel Brooks | Getty Images
Stále vitální Brooks převzal ocenění osobně z rukou Matthewa Brodericka a Nathana Lanea, kteří hráli v broadwayské i filmové předělávce jeho slavných Producentů. Za satirickou komedii ze zákulisí filmové scény Brooks obdržel roku 1969 jediného Oscara za původní scénář, další nominace následovala za parodii Mladý Frankenstein, již Quentin Tarantino zařadil mezi sedmičku perfektních filmů vedle Čelistí nebo Texaského masakru motorovou pilou.
Mel Brooks
Mel Brooks

Herec, Scenárista

„Je to nádherné. Moc to pro mě znamená,“ rozplýval se neúnavný bavič a vzápětí publikum se smíchem ujišťoval, že tuhle zlatou sošku na rozdíl od té první za Producenty neprodá. „Chybí mi, neměl jsem se jí zbavovat,“ žertoval tvůrce, jenž stojí také za komediemi Ohnivá sedla (1974), Bláznivý příběh Robina Hooda (1993) nebo Drákuloviny (1995).
Svůj úspěch v showbyznysu přirovnal k dospívání po boku tří starších bratrů, jimž musel také dokazovat, že si zaslouží jejich pozornost. Vyjádřil nadšení z toho, že jej ostatní lidé z branže na stará kolena takto oceňují, a před odchodem z pódia naposledy slíbil, že Oscara tentokrát nezpeněží. Dostál tak slovům prezidentky Akademie Janet Yang, která dříve vyzdvihla Brooksův talent „zahřát naše srdce humorem“ a také jeho „přetrvávající vliv na každou píď hollywoodské zábavy“.
Ke zmíněným čtyřiadvaceti osobnostem, jež obdržely všechna čtyři významná filmová, televizní a divadelní ocenění, dále náleží například herečky Rita Moreno, Audrey Hepburn, Whoopi Goldberg nebo Barbra Streisand, dále zpěvák Elton John či režisér Mike Nichols.
Mladý Frankenstein
Mladý Frankenstein | 20th Century Fox
Na pódium vystoupala také pětašedesátiletá Angela Bassett, která se loni ucházela o hereckého Oscara za výkon v marvelovce Black Panther: Wakanda nechť žije. Prohrála však s Jamie Lee Curtis, která se radovala z úspěchu za film Všechno, všude, najednou, přičemž nominaci neproměnila ani roku 1994, kdy v životopisném filmu Tina Turner ztvárnila slavnou zpěvačku. Alespoň čestného Oscara má také střihačka Carol Littleton, která dala dohromady třeba Spielbergova E. T. Mimozemšťana, romantické drama Náhodný turista či western Wyatt Earp.
Čestné Oscary rozdává Akademie jako uctění „výjimečných celoživotních úspěchů, zvláštního přínosu kinematografii nebo mimořádných služeb samotné Akademii“. Nedávnými laureáty jsou například Samuel L. Jackson, Jackie Chan nebo Donald Sutherland.
zdroj: People