Nejlepší seriály roku 2023: vítězí zmatená blbka, která občas omylem položí dobrou otázku

Nejlepší seriály roku 2023: vítězí zmatená blbka, která občas omylem položí dobrou otázku
Cunk on Earth | BBC
Nejlepší seriály roku 2023 | Kinobox

Nejlepší rozloučení

Succession (Boj o moc)
4. série, zatím 5 Zlatých glóbů, 13 cen Emmy. V rodině stárnoucího mediálního magnáta zuří rivalita o nástupnictví. Jedna z nejostřejších kritik současného kapitalismu stojící na špičkově napsaných a zahraných postavách.
Kinocast: Boj o moc

Nejlepší druhé série

The Bear (Medvěd)
Komediální drama o mladém šéfkuchaři, který je zvyklý dělat špičkovou kuchyni, ale musí převzít upadající rodinný podnik. Seriál ovlivněný vlnou reality show i zákulisními historkami z gastro byznysu.
Reservation Dogs
Neobvyklý teenagerský komediální seriál o původních obyvatelích Ameriky, kteří se v Oklahomě snaží našetřit i nakrást si peníze na cestu do Kalifornie. Kratší díly do půl hodiny a velmi autenticky se vyvíjející děj i postavy.
Reservation Dogs
Reservation Dogs | FX Networks

Nejlepší minisérie

Beef (Ve při)
Desetidílné komediální drama, v němž se původně banální spor jednoho řidiče a jedné řidičky roztáčí do stále šílenějších otáček. Velká příležitost pro asijské herce předvést, že se nehodí jen do akčních rolí nebo do vedlejších úloh nerdů.

A Small Light (Světlo naděje)
Osmidílné historické drama z období druhé světové války. Příběh Anne Frankové vyprávěný zase z jiného úhlu pohledu. Sekretářka Miep Gies a její manžel chránili Ottu Franka s pomocí nizozemského odboje.
Ve při
Ve při | Netflix

Nejlepší první série

Poker Face
Komediálně pojatá svižná detektivka o ženě, která pozná, když lidé lžou. Napůl kontinuální příběh a epizodické případy na různých zastávkách hlavní postavy.
Silo
Dystopická sci-fi podle slavné knižní série. V obrovském podzemním silu žije společenství, které zabírá stovky podzemních podlaží. Jen občas se někdo dostane na povrch, ale nikdy se nevrátí.

The Last of Us
Dystopická sci-fi podle stejnojmenné videohry o světě, v němž lidstvo napadly agresívní spóry hub a zmutují do různých monster. Překvapivě velmi realisticky pojaté vyprávění, které se nesnaží být zbytečně akční.

Blue Eye Samurai (Modrooký samuraj)
Animovaná historická samurajská řežba. Velmi seriózní a brutální vyprávění o míšenci a nebinární osobě ve středověkém Japonsku.
Cunk on Earth
Fenomén Philomena Cunk je tady s námi už od roku 2016. Ale teprve letos se stala globální záležitostí díky Netflixu a naučnému seriálu o dějinách lidstva. Komička Robin Morgan je do své postavy převtělená s boratovskou důsledností. V její hlouposti je ukrytá jak ignorance a zpovykanost, tak dětská naivita, s níž občas položí nejen absurdní, ale i překvapivou otázku.
Cunk on Earth
Cunk on Earth | BBC