Minimum práce za spoustu peněz. Gary Oldman vysvětlil, jak málo stačí pro blockbusterové série

Minimum práce za spoustu peněz. Gary Oldman vysvětlil, jak málo stačí pro blockbusterové série
Gary Oldman – Harry Potter a vězeň z Azkabanu | Warner Bros.
Oldman přitom po přelomu tisíciletí nebyl žádným zelenáčem. Evropské i americké publikum jej dobře znalo hlavně z nezapomenutelných padoušských kreací v populárních filmech jako Pravdivá romance, Leon nebo Pátý element. Herecký chameleon rád měnil svou image (v Hannibalovi jej nepoznal snad nikdo), avšak těžko se srovnával s proměnou produkčního systému, který si žádal stále víc cestování.
Gary Oldman
Gary Oldman

Herec

„Ve dvaačtyřiceti letech jsem se vzbudil rozvedený a musel jsem pečovat o své chlapce,“ nechal se slyšet Oldman, jenž v letech 1997 až 2001 žil s manželkou Donyou Fiorentino. Manžela obvinila z domácího násilí, ale soud rozhodl v hercův prospěch a posléze se jej veřejně zastával i syn Gulliver. „To bylo samo o sobě těžké, protože průmysl zrovna procházel změnami. Spousta produkcí se natáčela v Maďarsku, Budapešti, Praze, Austrálii… Řadu pracovních nabídek jsem tudíž odmítal,“ pokračoval Oldman, jenž tehdy chtěl trávit co nejvíc času s oběma dětmi.
Temný rytíř
Gary Oldman v Temném rytíři (2008) | Warner Bros.
Jeho obavy se rázem rozplynuly, když jej obsadili do dvou miliardových sérií společnosti Warner Bros. K Harrymu Potterovi se coby protagonistův kmotr Sirius Black připojil od třetího dílu, kdy už kouzelnický svět J. K. Rowling hýbal celou populární kulturou. Christopher Nolan jej záhy obsadil také do komiksovky Batman začíná, která slavila velký úspěch a postupně se rozrostla do oceňované a kasovně triumfální trilogie.
„Díky bohu za Harryho Pottera, opravdu. Tyhle dvě věci – Batman a Harry Potter – mě zachránily. Mohl jsem totiž dělat co nejmíň práce za obrovskou spoustu peněz a potom jet domů za dětmi,“ vypověděl Oldman ve vší upřímnosti. Při natáčení Batmana začínal létat mezi londýnskou produkcí a svým bydlištěm v Los Angeles. „Londýn nahrazoval Gotham. Absolvoval jsem 27 přeletů mezi Londýnem a LA. Přiletěl jsem třeba jen na jeden natáčecí den. Pomohlo mi, že Chris Nolan dodržoval rozvrh. Domů jsem se vrátil na tři dny. Pak zpět na dva dny. A domů na víkend… Jinak bych si zoufal, že děti vychovává naše chůva,“ uzavřel držitel Oscara za životopisné drama Nejtemnější hodina, v němž ztvárnil Winstona Churchilla.
V obou případech se Oldman před kamerami tolik neohřál, i když Gordon byl v celé trilogii významnou vedlejší postavou. Sirius Black se krátce objevil ve třech filmech, nejsilnější dojem Oldman zanechal ve finálním aktu Vězně z Azkabanu. Nemusel se přitom utápět v metodickém přístupu, s jeho talentem a řídkým pracovním rozvrhem šlo o snadné a vděčné úlohy. Více věhlasných herců z Harryho Pottera včetně Alana Rickmana či Maggie Smith ostatně v minulosti poznamenalo, že většinou nemuseli předvádět skutečné herectví, nýbrž jen pózovali pro takzvané reaction shots zaznamenávající jejich reakce na okolní dění a dialogy.
Nejtemnější hodina (2017)
Gary Oldman – Nejtemnější hodina (2017) | CinemArt
Oldman naopak projevil vděk za příležitost, která jej svedla dohromady s předními umělci a umělkyněmi a zajistila mu nenáročný rodinný i kariérní rozkvět. Úspěch těchto renomovaných osobností často pokládáme za samozřejmý, ale herecká dráha bývá nevypočitatelná. Málokdo si může dovolit pohrdnout dobře placenou zakázkou, která neskýtá tolik pracovních výzev. Oldman od té doby pravidelně hraje v oceňovaných produkcích a od roku 2012 obdržel tři nominace na Oscara. Kromě zmíněné proměněné ještě za špionážní drama Jeden musí z kola ven a za Fincherova životopisného Manka.
zdroj: Variety