Jenna Ortega je hvězdou Netflixu, která definovala Wednesday. Roli původně nechtěla

Jenna Ortega je hvězdou Netflixu, která definovala Wednesday. Roli původně nechtěla
Jenna Ortega | Getty Images
Jenna Ortega
Jenna Ortega

Herečka

Netflix má na trhu streamovacích služeb slušné konkurenty, jedním z nich se záhy stal Disney+. Generální ředitel Netflixu Reed Hasting původně Myší dům na internetu podcenil, v roce 2020 totiž v rozhovoru řekl, že podle jeho odhatů Disney+ přesvědčí asi 20 milionů lidí k předplatnému. Jenže k velkému překvapení všech má nyní po celém světě přes 60 milionů účtů, především díky rozsáhlé knihovně se záběrem mnoha žánrů.
Netflix zdražuje. Česka se to však zatím netýká, bude víc filmů pro děti
VOD20. 10. 2023
Netflix zdražuje. Česka se to však zatím netýká, bude víc filmů pro děti
Netflixu se nicméně i tak stále daří, byť nedávno ohlásil zdražování, které se zatím netýká České republiky. V loňském roce totiž zažil nebývalou obrodu, když se najednou ve velké vlně zaregistrovalo a zaplatilo na šest milionů uživatelek a uživatelů. Zvedli tak nebývale cash flow firmy ze 13 milionů dolarů na neuvěřitelnou sumu 1,3 miliardy. A to hlavně díky čtveřici seriálů – Stranger Things, Hra na oliheň, Love is Blind a Wednesday.
Jenna Ortega | Netflix
Nadpřirozená komediální hororová série Wednesday vycházející z postav a děje Charlese Addamse dosáhla nečekaného úspěchu a stala se nejsledovanějším seriálem Netflixu v jeho krátké historii, když předčila i nesmírně oblíbené Stranger Things. A nebýt Jenny Ortegy v hlavní roli, těžko říct, jestli by Wednesday strhla takový zájem publika.
Seriál Wednesday vytvořili Alfred Gough a Miles Millar, kteří se rovněž postarali o poutavé obsazení s Gwendoline Christie, Riki Lindhome a Christinou Ricci. Tim Burton režíroval některé z epizod a působil rovněž jako výkonný producent. Vše se přitom odvíjí od postavy Wednesday Addams, která po vyloučení z předchozí školy odjíždí z domova na akademii Nevermore a vyšetřuje záhadnou vraždu. Její podivínské a výstřední chování z ní činí jedinečnou hrdinku, která má navíc díky svému nadání a schopnostem před sebou zajímavou cestu.
Právě tento seriál udělal z Jenny Ortegy hvězdu první kategorie s řadou fanynek a fanoušků. Netflix připravuje druhou sezónu, která měla společně s pátou řadou Stranger Things prioritu před ostatními pořady. Oba seriály tvoří vlajkovou loď Netflixu, a přestože sci-fi sci-fi s Wynonou Ryder a Millie Bobby Brown už bude končit, dá se předpokládat, že Wednesday se naopak dočká slušného pokračování. Pokud tedy publikum zůstane loajální.
Jenna Ortega
Jenna Ortega | Jeff Kravitz / Gettty Images
A Jenna Ortega samozřejmě nepřešlapuje na místě. Po seriálu dostala roli v Burtonově filmu Beetlejuice 2, sequelu úspěšného filmu z roku 1988. Po boku Michaela Keatona a Catherine O’Hary ztvární dceru někdejší hlavní hrdinky Lydie. Objevila se také v šestém Vřískotu a je jasné, že by se jí teď měly další nabídky jenom hrnout.
Nicméně tohle všechno by se nemusel stát, kdyby Jenna Ortega kdysi skutečně odmítla roli Wedneday Addams, kterou lze považovat za klíčovou v její kariéře. Přestože dostala pozvánku, nejprve svou účast v konkurzu odkládala. Nakonec se do věci vložil Tim Burton, který si umínil, že Wednesday musí hrát právě ona. Přemluvil Jennu, aby vše znovu zvážila, což mladou herečku utvrdilo v tom, že to zkusí. A vyšlo to.
Jenna Ortega je teď nepopiratelně ikonou Netflixu. Začínala nicméně už rolemi v seriálech Panenka Jane (Jane the Virgin) a Život uprostřed (Stuck in the Middle). Definitivně však zaujala až postavou Elly Lopez ve třetí řadě netflixovského seriálu Ty (You), kde ji objevilo nejen publikum, ale rovněž filmoví a televizní tvůrci a tvůrkyně.
Jenna Ortega
Jenna Ortega | Taylor Hill / Getty Images
Kariéra Jenny Ortegy tedy spolu s přikývnutím na reboot franšízy Addamsovy rodiny v loňském roce nabrala na obrátkách. Nestárnoucím postavě Wednesday dodala podle fandomu i kritiky skvěle namíchanou esenci temné puberťačky, kterou ozvláštnila moderními prvky. Svět obletělo její video s choreografií k tanci na plese, které natočila v horečkách a jež se pak mnozí snažili napodobit. Ortega dozajista prokázala všestrannost svého hereckého talentu, o čemž byl předem přesvědčený zmíněný režisér Burton.
Seriál Wednesday stojí na charismatu sociopatické hrdinky. Tim Burton ale dobře ví, pro koho ho dělal
Seriály29. 11. 2022
Seriál Wednesday stojí na charismatu sociopatické hrdinky. Tim Burton ale dobře ví, pro koho ho dělal
Teprve se uvidí, koho dalšího nám Netflix ve druhé řadě seriálu dopřeje. V kuloárech se šeptá, že se možná nevrátí Percy Hynes White, protože byl mezitím obviněný z nevhodného chování a sexuálního obtěžování. Přestože se tato informace veřejně nepotvrdila, je možné, že se Xavier Thorpe vedle Wednesday už neobjeví, případně že tvůrci tuto postavu přeobsadí jiným hercem.
Jenna Ortega má mezitím nicméně napilno. Kromě zmíněné další práce s Burtonem na titulu pro Warner Bros. se upsala také franšíze Vřískotu, kde vystupuje jako Tara Carpenter. A vše ještě stále komplikuje stávka herectva v Hollywoodu, kde by mělo k rozhodujícímu kroku dojít v úterý. Těšíte se na druhou řadu seriálu Wednesday?
zdroje: Buddy TV, Netflix, Variety, Kinobox
Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů Netflixu podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.