Významný maďarský režisér Béla Tarr převezme na AMU čestný doktorát

Významný maďarský režisér Béla Tarr převezme na AMU čestný doktorát
Béla Tarr | FAMU
Béla Tarr
Béla Tarr

Režisér, Scenárista

Stěžejní maďarský režisér a scenárista Béla Tarr titul obdrží za přínos světové kinematografii svou esteticky jedinečnou tvorbou, rozvíjející jak filmový jazyk, tak filosofické myšlení filmu o světě. První takovýto doktorát AMU udělila v roce 1996 Václavu Havlovi. Za 27 let převzalo tento čestný titul 19 mezinárodně uznávaných umělců, včetně Miloše Formana (1998), Jana Švankmajera (2003) či Agniezsky Holland (2017).
„Víte, celý život jsem byl špatný student. Obdržet tento významný titul je pro mě indicií, že se věci mění. Je to pro mě velká pocta, protože FAMU platí za legendární filmovou školu,“ prohlásil režisér. „Je zajímavé pracovat s mladými lidmi, kteří na ní studují, s nimiž mohu něco společně vyvíjet. Chci je nechat tvořit svobodně a umožnit jim, aby byli sami sebou. To je můj cíl. Pracovat s lidmi je i otázka empatie. Každý je nějaký. Neexistuje univerzální recept na to, jak k lidem přistupovat,“ komentuje událost a účast v mentoringovém programu Béla Tarr.
Béla Tarr
Béla Tarr | Pierre Marco Tacca / Getty Images
Béla Tarr patří mezi významné světové tvůrce. Snímky Turínský kůň (2011), Muž z Londýna (2007 – film, v němž hlavní roli ztvárnil Miroslav Krobot) nebo Satanské tango (1994) se zapsaly do učebnic historie světové kinematografie. Procestovaly svět a Béla Tarr si za ně odnesl například velkou cenu poroty na festivalu Berlinale, nominaci na Zlatou palmu z festivalu v Cannes či ocenění na European Film Awards. Tarrova tvorba je žánrově různorodá – svůj přístup ke kinematografii realizuje ve výrazových prostředcích dokumentárních i vyhraněně stylizovaných apokalyptických filmů, v nichž zkoumá vize současného světa.
„Béla Tarr patří mezi tvůrce, kteří ovlivnili celé generace filmařů a filmařek, zejména režisérů, scenáristů a kameramanů, díky hluboce promyšlené práci s filmovým jazykem. Zároveň však široce ovlivnil i obecenstvo napříč světem, neboť dokázal vyprávět o klíčových otázkách lidské existence poeticky a sugestivně a přimět publikum prožívat hraniční úvahy o nerovnosti, útlaku a možnostech bytí ve společnosti s často krutými a nespravedlivými pravidly,” dodává děkanka FAMU Andrea Slováková.
Béla Tarr začal s FAMU spolupracovat již v roce 2021. Na podzim jako mentor vedl studující během natáčení a poskytoval jim individuální konzultace k připravovaným filmům. Ty pak v roce 2022 prezentoval filmový festival FAMUFEST v rámci pásma Pivo s Bélou: Filmy z mentoringu Bély Tarra, mohla je tak vidět i veřejnost.
Letos se umělec na FAMU vrátil na celý semestr – vede realizační a konzultační dílny, v jejichž rámci mentoruje skupinu vybraných studujících při práci na magisterských filmech. V České republice bude do konce prosince. Tento projekt je realizovaný za finanční spoluúčasti Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury České republiky.
zdroje: AMU, IMDb, Kinobox
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů letošního roku podle hodnocení uživatel a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.