Alena Vránová oslavila 91. narozeniny. Zazářila jako Pyšná princezna, ale neměla lehký život

Alena Vránová oslavila 91. narozeniny. Zazářila jako Pyšná princezna, ale neměla lehký život
Hrátky s čertem | NFA
Alena Vránová
Alena Vránová

Herečka

Alena Vránová se sice narodila v Praze, ale po smrti otce se musela s matkou přestěhovat do jižních Čech. Po druhé světové válce se matka podruhé vdala a rodina se přestěhovala zpět do Prahy, kde se malá Alena stala členkou Dismanova dětského rozhlasového souboru a začala hrát v Divadle na Vinohradech. V dospívání chtěla s herectvím skončit a stát se učitelkou, ale nakonec si to rozmyslela a v roce 1949 nastoupila na DAMU. Po absolvování získala angažmá v benešovském divadle. Nezůstala v něm dlouho, neboť ji ještě během natáčení Pyšné princezny oslovil Jan Werich, aby se přidala k jeho divadlu ABC, což přijala.
Pyšná princezna
Pyšná princezna | NFA
Poprvé „hrála“ na divadla, když jí bylo 2,5 roku. Její otec ji totiž obsadil do ochotnického představení, které však celé prospala. Zmíněná pohádka Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana nebyla Aleninou první rolí před kamerou. Již v roce 1948 si zahrála copatou dívku v pohádce O ševci Matoušovi.
Ohromný úspěch Pyšné princezny udělal své a z Aleny se stala hvězda. Ve stejném roce hrála v komedii Dovolená s Andělem, v roce 1956 natočila pohádku Hrátky s čertem, kde ztvárnila princeznu Dišperandu, pro niž si sama prosadila mikádo s krátkou ofinou. Následovaly tituly Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1966), kriminálka Vím, že jsi vrah (1971), pohádky Mrtvý princ (1971) a Růže a prsten (1971), komediální cyklus Bakaláři (1972), válečný seriál Byl jednou jeden dům (1974), komediální seriál Chalupáři (1975), seriál Vlak dětství a naděje (1984), komedie Kamarád do deště (1988), Díky za každé nové ráno (1994) a Vratné lahve (2007).
Nejvýznamnější role ale Alena ztvárnila na divadle. V roce 1997 získala Thálii za inscenaci Bouřlivé jaro a v roce 2016 i za celoživotní činoherní mistrovství. Svou stopu zanechala rovněž v dabingu. Silný a snadno rozpoznatelný hlas propůjčila Gině Lollobrigidě, Shirley McLaine a Judi Dench. V roce 2008 pak obdržela Cenu Františka Filipovského za dabing slečny Marplové v To je vražda, řekla.
Alena Vránová
Alena Vránová | Česká televize
Aleniným prvním manželem byl dramatik Pavel Kohout. Vzali se v den Stalinových narozenin, ale manželství vcelku záhy skončilo rozvodem. Pyšná princezna totiž Alevu Vránovou svedla dohromady s Vladimírem Rážem, kterého si vzala krátce po dokončení filmu. Později se jim narodila dcera Markéta. Ani tento svazek však nevydržel, manželé se rozvedli. Dcera Markéta Rážová přišla o život v roce 2014 v pětapadesáti letech. Alena Vránová se už znovu nevdala. Vnučka Antonia Tereza Nyass zpívá ve skupině Yellow Sisters a Alena je díky ní i trojnásobnou prababičkou. Pravnuk Samsidin si například zahrál v seriálu Krejzovi.
Alena Vránová patří k nezapomenutelným českým herečkám, které se stále těší velké popularitě. Redakce Kinoboxu jí tímto přeje všechno nejlepší.
zdroje: Kinobox, Česká televize, Národní filmový archiv