Týdenní VOD tipy: Profesor Lupin jako nihilistický bezďák, válečná komedie o mrtvole ve studni a film, který by měl vidět každý

Týdenní VOD tipy: Profesor Lupin jako nihilistický bezďák, válečná komedie o mrtvole ve studni a film, který by měl vidět každý
Nahý (1993) | First Independent Films

Nahý (1993)

režie: Mike Leigh, KVIFF.TV
Nahý
Nahý | First Independent Films
David Thewlis má za svou hereckou kariéru na kontě hned několik výrazných rolí. Ztvárnil Paula Verlaina v Úplném zatmění, zločince Varga ve třetí řadě seriálu Fargo a samozřejmě vlkodlačího profesora Bradavické školy čar a kouzel Remuse Lupina. Příležitost vydat ze sebe všechno v největší roli jeho kariéry mu však poskytl britský režisér Mike Leigh ve snímku Nahý. Není divu, že si díky tomuto oba odnesli cenu z Cannes, Leigh za režii a Thewis pro nejlepšího herce.
Johny (David Thewlis), postava mezi moderním Sokratem a lidskou troskou, přijíždí za svou bývalou přítelkyní do Londýna, s sebou má pouze obnošený kabát plný cigaret. Zatímco v domě jeho ex se řeší vztahové konstelace mezi bohémskou spolubydlící a bohatým slizounem, Johny chodí po ulicích metropole, kouří, pije a snaží se konfrontovat náhodné kolemjdoucí s iluzorní podstatou jejich zdánlivě šťastných, pohodlných životů. V bytostném nonkonformistovi zápasí potlačená, ublížená něha s vypěstovaným intelektuálním cynismem. Oběti svých verbálních filosofických útoků tak střídavě straší apokalyptickými vizemi a přesvědčením, že smysl života neexistuje, a střídavě vůči nim projevuje bolestně upřímnou empatii spolutrpícího.
Přímá dějová linie ustupuje do pozadí, což by u dvouhodinového filmu mohlo být pro některé varovným znamením. Pro mnoho dalších Nahý byl, je a bude jedním z formativních filmových zážitků, a to zejména tehdy, pokud ho zhlédnou ještě v době dospívání.

Perfektní den (2015)

režie: Fernando León de Aranoa, Voyo
Benicio Del Toro
Perfektní den
Režiséra Fernanda Leóna de Aranoa jsme ve VOD tipech zmiňovali nedávno v souvislosti se snímkem Dobrý šéf, který získal cenu za nejlepší komedii na European Film Awards a lze ho vidět v rámci KVIFF.TV. Na další českou platformu Voyo v sobotu dorazí jiný autorův počin, Perfektní den. S Dobrým šéfem jej pojí komediální žánr a mezinárodně uznávaný španělský herec v hlavní roli. Javiera Bardema nahradil Benicio Del Toro a z prosperující továrny se přesuneme do války na Balkánu.
Válečný konflikt je tentokrát nazíraný z neobvyklého úhlu pohledu, mimo krvavé bojiště a očima nevojáků. Do popředí zájmu se dostává skupina humanitárních pracovníků v čele s ostříleným, konfliktem znechuceným Mambrúem (Benicio Del Toro), která pomáhá obyvatelům horských vesnic zasažených válkou. Vše zkomplikuje nález mrtvoly v jedné z posledních studní široko daleko. Snaha odstranit nemilé překvapení ze zdroje pitné vody se ukáže jako katalyzátor nepředvídatelných událostí nutících hlavní postavy projít minovým polem (doslova i obrazně).

Somebody I Used to Know (2023)

režie: Dave Franco, Amazon Prime
Somebody I Use to Know
Somebody I Used to Know (2023) | Amazon Prime Video
Dave Franco (neplést se starším bratrem Jamesem) se zatím do kroniky Hollywoodu jako herec zapsal v prvé řadě svými rolemi v Jump Street 21, Podfukářích či The Disaster Artist: Úžasném propadáku. Již v roce 2020 si zkusil práci za kamerou, když nejdříve napsal a pak i zrežíroval horor The Rental o ne zrovna ideálním pobytu dvou párů v rekreačním domě na pláži. Pro svůj nový film nazvaný podobně jako největší hit zpěváka Gotye se dle vlastních slov inspiroval romantickými komediemi z 80. a 90. let. Se scénářem mu pomáhala Alison Brie, jež se zároveň ujala hlavní role. Brie je sice bezpochyby zkušená herečka a dabérka, zazářila jako Diane v BoJacku Horsemanovi, na scenáristickém kontě má však jen o jeden film víc než Franco. Nezbývá tedy než čekat a věřit.
Workoholička Ally (Alison Brie) se na dovolenou vrací do rodného města. Potkává zde svého bývalého přítele Seana (Jay Ellis). Prožijí spolu pár hezkých chvil a na okamžik se zdá, že by to opět mohli dát dohromady. O to víc Ally šokuje, když potká Seanovu současnou partnerku Cassidy (Kiersey Clemons). Trapnost a pocit zmatenosti se vyostřuje s tím, jak Ally začíná mladou ženu poznávat. Dochází jí totiž, že se Cassidy svou osobností velmi podobá Ally před mnoha lety.

Hirošima, má láska (1959)

režie: Alain Resnais, HBO Max
Hirošima, má láska
Hirošima, má láska | Cocinor
Levý břeh vytvářel ve Francii 50. a 60. let méně diváckou, intelektuálně a formálně náročnější alternativu komerčně úspěšnějších představitelů francouzské nové vlny. Tvůrci levého břehu měli tendenci kinematografii více zasazovat do kontextu ostatních druhů umění, zejména literatury a nového románu, a nebáli se radikálnějších experimentů. Mezi nejvýznamnější představitele tohoto směru filmového modernismu patří právě Alain Resnais.
Francouzská herečka a japonský architekt se v 50. letech náhodně setkají v Hirošimě. Propadnou náhlé a intenzivní lásce založené zejména na tělesné blízkosti. Prostřednictvím jejich dialogů se postupně dozvídáme o hereččině prvním muži v její rodné Nevers, německém vojákovi, který byl během války zastřelen. Francouzka si uvědomuje, že intenzita vzpomínek na něho lety slábne. Zároveň do jisté míry ztotožňuje Němce s Japoncem. Do dialogů páru se postupně přidávají i vnitřní monology, flashbacky a archivní záběry z Hirošimy ve dnech po výbuchu atomové bomby. Hirošima, má láska tak vypráví o lásce na pozadí smrti, postupném bolestivém zapomínání na ni i o paměti obecně. Lze ji chápat jako elegii pomíjivosti, obžalobu válečné brutality i oslavu lidské houževnatosti.

Kanibalky: Soumrak samců (2018)

režie: David Drábek, Dramox
tydenni-vod-tipy-profesor-lupin-jako-nihilisticky-bezdak-valecna-komedie-o-mrtvole-ve-studni-a-film-ktery-by-mel-videt-kazdy
Kanibalky: Soumrak samců (2018) | divadlo Rokoko
Václav Klaus st., Brad Pitt, Česká písnička, Sandokanova mačeta či Drtič kozomrdů, už jen výčet některých postav leccos napovídá o tónu satirické hry Davida Drábka, kmenového režiséra Městských divadel pražských, napsané na míru divadlu Rokoko. Kdo by byl přece jen na pochybách, může se ještě ujistit mottem inscenace: „Naše současná realita je obrazem tak neuvěřitelných bizarností, že chceme-li se dopustit satiry a nadsázky, je třeba stvořit nespoutané dada, komedii ve stech odstínech černé.“
Kdo zabil pětici arabských mužů v pražských Nuslích? Na tuto otázku se snaží odpovědět dvojice svérázných vyšetřovatelů Iggy (Vanda Hybnerová) a Diana (Jiří Hána). Stopy oba hrdiny zavedou do konspiračního tábora „slušných“ Čechů, kde se vulgarismy, násilím ani absurditou nešetří.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.