Pán prstenů a Hobit mění majitele. Tolkienovo dílo čeká kulturní zemětřesení po vzoru Star Wars

Pán prstenů a Hobit mění majitele. Tolkienovo dílo čeká kulturní zemětřesení po vzoru Star Wars
Pán prstenů: Společenstvo prsteno | New Line Cinema
Před deseti lety koupila společnost Disney za čtyři miliardy dolarů Lucasfilm a získala tak kompletní práva na Indiana Jonese a především na Star Wars, které George Lucas přivedl na svět roku 1977. Šlo o jednu z největších akvizic v dějinách Hollywoodu, kdy milovaná a nepředstavitelně výdělečná série ztratila kreativní kontrolu hlavního tvůrce, jenž ji poslal žít vlastním životem do klasického studia. Do jednoho z těch, jimiž od mládí pohrdal.
Píše se rok 2022 a velká změna čeká také literární dílo Johna Ronalda Reuela Tolkiena, které si i zásluhou filmové trilogie Pán prstenů rovněž vybudovalo impozantní fanouškovskou základnu. Filmy Petera Jacksona od Společenstva prstenu po Bitvu pěti armád sbíraly ocenění, vydělávaly ohromné peníze a zavedly nás do světa, který se snadno prodává i v oblasti videoher, deskových her, akčních figurek či kostýmů. Fenoménem se stal především Pán prstenů, třetí díl Návrat krále si odnesl 11 Oscarů.
A to nemluvíme o popularitě, které se dodnes těší samotná knižní předloha. Hobita a Pána prstenů napsal Tolkien v letech 1937 a 1954. Představují základ díla o bájné Středozemi, v níž vedle sebe žijí tvorové všemožných ras a etnik a kde čarodějové, lidé či elfové vedou odvěké boje s nezměrnou silou zla. Práva na toto dílo náležela od roku 1976 společnosti The Saul Zaentz Company, která na základě tohoto přírůstku zformovala divizi Middle Earth Enterprises. Ta poté práva licencovala a poskytovala filmovým společnostem jako Miramax nebo New Line Entertainment, které produkovaly filmové adaptace.
Pán prstenů: Návrat krále
Pán prstenů: Návrat krále | 2003 New Line Productions
Do hry se přitom v minulých letech vložil Amazon, který nyní produkuje a distribuuje seriál Pán prstenů: Prsteny moci. Ten se bude odehrávat dlouho před událostmi kolem Froda a jeho cesty do Mordoru a vyjde už druhého září na Prime Video. Ale jak jsme už dříve psali, Amazon si za čtvrt miliardy dolarů pořídil práva na knižní trilogii Pána prstenů včetně tzv. dodatků (Appendices). Ty se nachází v závěru Návratu krále a jde o 120 stran textu, který v bodech stručně přibližuje historii Středozemě. Namísto příběhu zde Tolkien pouze nastiňuje historické události (např. odchod trpaslíků do Morie, vybudování Šedých přístavů atd.). A právě z nich bude děj seriálu čerpat.
Saul Zaentz Company se o možném prodeji Pána prstenů a Hobita zmínila už letos v únoru a nyní k němu opravdu dochází. Web Variety informoval o tom, že práva a s nimi i celé Middle Earth Enterprises odkoupil švédský videoherní a mediální konglomerát Embracer Group AB. Společnost založená roku 2011 tedy třímá práva na produkci filmů či seriálů, videoher, knih, divadelních představení, zábavních parků a merchandisingu ze světa Středozemě. To se týká nejen Pána prstenů a Hobita, ale i dalších literárních děl autorizovaných správní firmou Tolkien Estate a vydavatelstvím HarperCollins. Přesná cena nebyla zveřejněná, ale experti ji už dříve odhadovali minimálně na dvě miliardy dolarů.
Po šestačtyřiceti letech tedy dochází k zemětřesení, které může i nemusí mít bezprostřední následky. Prsteny moci od Amazonu se ničeho obávat nemusí, maximálně vlny nevole ze strany uctívačů Tolkienova díla, kteří už celé měsíce zpochybňují jedno tvůrčí rozhodnutí za druhým. Jiné to ale může být s ohlášenou produkcí animované televizní série War of the Rohirrin, která byla dosud vyvíjena ve Warner Bros. Je otázkou, zda projekt dostane zelenou i pod novým vlastníkem.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
Embracer Group se nyní může těšit na zvýšené příjmy z merche a možnost vývoje akčních figurek či videoher přidružených k Prstenům moci, které debatu kolem Tolkienova díla stoprocentně rozvíří – ať už negativním, nebo pozitivním směrem. A postupem času začne rozjíždět vlastní projekty, jež mohou opět přivést na scénu oblíbené postavy, jako jsou Gandalf či Aragorn. Možností je v Tolkienově díle nepřeberně a budoucnost Středozemě dostane na starost nově zformovaná skupina Embracer Freemode, která bude fungovat nezávisle pod vedením týmu z Middle Earth Enterprises.

Kinobox: Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?

Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.