Co by byl animák bez zvířátek? Nuda a šeď, tito zvířecí průvodci jsou toho jasným důkazem

Co by byl animák bez zvířátek? Nuda a šeď, tito zvířecí průvodci jsou toho jasným důkazem
Raya a drak | Walt Disney Studios
Již v pohádkách, které naši předci předávali novým generacím, se ve velké míře objevovaly různé zvířecí postavy, neboť život člověka byl od počátku úzce spjatý s přírodou. Tato tradice se uchovala dodnes, navíc děti mají ke zvířatům mnohdy nejblíže, zvlášť když jsou sympatická a vnesou do pohádky zábavný prvek, je to sázka na jistotu. Již od Sněhurky a sedmi trpaslíků jsou animované filmy plné zvířátek, ovšem jejich úloha se postupem času změnila.
V původních pohádkách jako Sněhurka nebo Šípková Růženka nemluvila, jen přihlížela a občas nastavila nožku, zalarmovala trpaslíky, nabídla pomocný zobáček při převlékání atd. Postupně ale zvířátka dostávala svůj hlas a čím dál větší úlohu v příběhu nebo dokonce i své vlastní filmy. Navíc se stále dokonalejší animací jsou nejen roztomilejší, ale i chlupatější, krásnější a jejich mimika propracovanější.
Vyjmenovat všechny animované snímky, ve kterých se objevil nějaký ten zvířecí kamarád, by bylo nadlouho. Pojďme si ale představit ty nejzábavnější a nejužitečnější, na kterých je jasně vidět, že by se bez nich snímek neobešel a pro děj by byla jejich ztráta osudová. Záměrně vynechám film Jak vycvičit draka, neboť postava Bezzubky je v něm skutečně klíčová a nejedná se o žádného pomocníka, nýbrž o jednu z hlavních postav filmu. A jelikož jsou zvířecí společníci specialitou společnosti Disney, nikoho asi nepřekvapí, že je celý seznam o nich.

Pascal a Maximus

Na vlásku šťastně až navěky
Na vlásku šťastně až navěky
Dvojice chameleona Pascala a koně Maxima se objevila v prvním počítačově animovaném snímku studia Disney Na vlásku z roku 2010. A nutno uznat, že bez nich by příběh Lociky a Evžena nebyl ani zdaleka tak vtipný a kouzelný a ani by nedopadl dobře. Jejich pomoc je pro hrdiny příběhu zásadní a Maximus i Pascal si své ostruhy v boji proti zlu určitě vysloužili. Navíc dokázali, že mají rozum i srdce na správném místě, od začátku totiž ani náhodou nekopou za Evženův tým, jsou to miláčci Lociky. Ale právě proto se rozhodnou vzít Evžena na milost a v tu správnou chvíli mu pomoci stát se Locičiným rytířem v blýskavé zbroji, který svou princeznu zachrání. O významné úloze v rámci Locičiny svatby ani nemluvě. Kraťas Na vlásku šťastně až na věky je jejich koncertem.

Sven

Ledové království
Ledové království | Disney
I další počítačově animovaný příběh studia Disney se stal ohromným hitem. Ledové království dokonce ovládlo i hudební žebříčky a přivádělo řadu rodičů k šílenství. Humbuk, jaký kolem tohoto filmu propukl, byl totiž neskutečný. A svůj podíl na tom samozřejmě mají i zvířátka. Tedy hlavně jedno, protože sněhulák Olaf je sice milovníkem vřelých objetí a Annu neopustí ani v těch nejtěžších chvílích, ale do zvířecí říše ho zařadit zkrátka nemůžeme. Zato soba Svena ano. I jeho úloha je v příběhu více než podstatná. Jen díky němu je Kristoff schopen dopravit Annu k její sestře. Když je potřeba, táhne sáně, sveze ale i jezdce, a když se neděje nic urgentního, je dokonalým společníkem, kterému si můžete vylít své srdce.

Mushu

Legenda o Mulan
Legenda o Mulan | Walt Disney Studios
Dráček Mushu z Legendy o Mulan je pro děj snímku zásadní. Jen díky němu se Mulan dokáže v armádě udržet, projít výcvikem a neprozradit svou identitu a ve finále porazit Shan Yua. Nehledě na to, že je hlavním komickým prvkem příběhu a jeho sarkasmus je dokonalý. Když si k tomu připočteme Eddieho Murphyho, který se postaral o dráčkův hlas v originálním znění, je Mushu rozhodně nejvýraznějším i nejvýznamnějším pomocníkem ze všech. České publikum navíc ani nemusí mrzet, že Eddieho jako dráčka třeba nikdy neslyšeli, protože výkon Pavla Kříže v českém dabingu je fenomenální.

Tuk tuk a Sisu

Raya a drak
Raya a drak | Walt Disney Studios
Tuk Tuk a Sisu jsou jedněmi z nejnovějších členů výběru. Pochází ze snímku Raya a drak a i oni jsou nepostradatelnými společníky hlavní hrdinky. Tuk Tuk je s Rayou od dětství, je to její přítel, pomocník v boji i ve výcviku a v případě potřeby úžasný dopravní prostředek, na kterém Raya procestuje celou Kumandru. Nejdůležitější je ale určitě dračice Sisu, její schopnosti, neutuchající dobrá nálada a odhodlání jsou přesně tím, co osamělá a zahořklá válečnice potřebuje, aby dokázala nejen splnit svůj úkol, ale i otevřít své srdce a stát se skutečnou a moudrou vládkyní srdce Kumandry.

Abu a Rádža

co-by-byl-animak-bez-zviratek-nuda-a-sed-tito-zvireci-pruvodci-jsou-toho-jasnym-dukazem-1
Aladin | Walt Disney Studios
Stejně nepostradatelní jsou ale i opičák Abu a tygr Rádža z Aladina. Bez Abua by Aladin nebyl nikdy schopný získat kouzelnou lampu a dostat se k džinovi. Navíc by s největší pravděpodobností již dávno umřel hlady a s Jasmínou se nikdy nesetkal. A Rádža? Pro děj pohádky možná není tak klíčový jako Abu a nemá ve snímku tolik prostoru jako malý kleptoman, ale nebýt jeho zásahů do námluv, byla by Jasmína již dávno provdaná za nějakého švarného prince a z paláce by se nikdy nedostala.

Gus a Jaq

co-by-byl-animak-bez-zviratek-nuda-a-sed-tito-zvireci-pruvodci-jsou-toho-jasnym-dukazem
Popelka | Walt Disney Studios
Česká Popelka si vždy vystačila s holoubky, případně s Juráškem, ale to by u Disneyho neprošlo. Pravá Disneyho princezna musí mít zvířecího kamaráda, a tak obyčejné opeřence doplnili ještě dva neobyčejní myšáci Gus a Jaq. To oni jsou skutečnými Popelčinými zachránci, kam se na ně hrabe princ. Ten se vytáhl maximálně na plese svým vzhledem, ale veškerou práci odvedli tihle dva. To oni zburcovali další zvířátka, aby pomohli Popelce došít šaty; to oni jí donesli klíč, když ji macecha zamkla ve věži. Jen díky nim si dívka mohla otevřít, vyzkoušet střevíček a najít své štěstí.

Pegas

Herkules
Herkules
A naposledy tu máme jednoho mytického hrdinu. Pegas je nejlepším Herkulovým přítelem, ale i důležitým spojencem v boji proti Titánům. Jen díky pomoci Pegase byl Herkules schopný se Titánům postavit a porazit je. Bez svého spolubojovníka by to nikdy nedokázal. Zapomínat ale nesmíme ani na to, že se tihle dva skvěle doplňují a že létající dopravní prostředek s pohonem na seno se hodí vždy, zvlášť když je tak roztomilý.

Zajímavostí ale je, že to jde celé i obrátit, „zvířecím“ kamarádem může být i člověk sám, viz filmy Hodný dinosaurus nebo Ratatouille. V těchto snímcích jsou skutečnými hrdiny zvířátka a lidé jsou pouze jejich pomocníky, díky kterým jsou schopní dosáhnout svého cíle a splnit si životní sen. Do tohoto výběru by mohl do jisté míry zapadnout i Špunt z Hodného dinosaura a Linguini z Ratatouille.