Jak dopadnou mimořádná nařízení ohledně koronaviru na tuzemskou kinematografii?

Jak dopadnou mimořádná nařízení ohledně koronaviru na tuzemskou kinematografii?
Febiofest 2020 | detail plakátu
jak-dopadnou-mimoradna-narizeni-kvuli-koronaviru-na-tuzemskou-kinematografii
Na letošní Febiofest měl přijet například hvězdný herec Woody Harrelson | Febiofest 2020
Dost výrazně. Kinaři provozující sály budou muset počítat s nižší návštěvností; maximální je stanovena na 100 diváků, svou roli jistě bude hrát i psychologický efekt, kdy se lidé budou snažit svůj pobyt na veřejnosti omezit na minimum a dají tak přednost například filmovým projekcím na internetových VOD platformách, případně v televizi.
Organizátoři dnes museli zrušit 5. března zahájený festival Jeden svět. Na neurčito byl odsunut 27. ročník Febiofestu. FAMUFEST naplánovaný na konec března 2020 se také odsouvá. A následovat budou další akce. Nejen festivalové, ale i ty týkající se klasických distribučních premiér. Týká se to především titulů s vyšším komerčním potenciálem, které z logiky věci stovku diváků v sále hravě přitáhnou.
Stažení premiér z kin už oznámila například distribuční společnost Bioscop, která měla tento čtvrtek do kin prvně uvést 3Bobule navazující na předchozí dva diváky oblíbené komediální filmy z moravských vinic. "No, je to děsný, ¾ roku práce nadarmo a teď vše od začátku …," povzdechla si za distributora Jana Šafářová.
Tereza Ramba
Tereza Ramba ve snímku 3Bobule | Bioscop
Premiéru pohádky Princezna zakletá v čase (měla proběhnout ve čtvrtek 19. března) odvolal na neurčito i distributor Bohemia MP. Nejnověji se ke zrušení premiéry očekávaného historického dramatu Šarlatán vyslovila též distribuční společnost CinemArt CZ.
Obavu mají pochopitelně i kinaři.
"Konečný názor si teprve formulujeme. Podle našeho výkladu, který je podpořen také výkladem Asociace provozovatelů kin, opatření vyhovíme, pokud omezíme počet vstupenek na každé jednotlivé představení. Situaci konzultujeme s našimi právníky. Negativní dopad je samozřejmě zřejmý," vyjádřil se k situaci majitel sítě multikin Premiere Cinemas David Horáček, který provozuje multiplexy v Praze, Teplicích a Olomouci.
David Horáček
Ředitel a spolumajitel Premiere Cinemas David Horáček
Společnost CineStar provozující multiplexy ve 13 českých městech ruší až do odvolání veškerá představení. Na webu se uvádí následující: "Za daných okolností je společnost přesvědčena, že pouhým omezením počtu osob v uzavřeném prostoru nebude dosažen požadovaný účinek nařízeného mimořádného opatření. Situaci kolem výskytu onemocnění COVID-19 budeme vyhodnocovat každý den..." Před takovým rozhodnutím velký respekt.
Škarohlídi a vyznavači artovek si možná mnou ruce, že se kina zbaví mainstreamového nánosu a prostor dostane naopak kvalita. Z ekonomického hlediska by to nicméně bylo neúnosné. Tuzemský trh je příliš malý. Řada lidí pořádající kulturní akce (nejen filmové, divadelní a hudební) a eventy už si povzdechla, že vláda sice pořadatelům závodů v biatlonu v Novém Městě, které se kvůli nařízení musely konat bez diváků, slíbila finanční kompenzaci, ale kultura je zase až na té další koleji. Možná by za ni měl do budoucna někdo lobbovat podobně jako hokejista Milan Hnilička za sport.
Na prvním místě je však pochopitelně prevence a zdraví. Mimořádný stav může být za pár týdnů odvolán a vše se vrátí do zajetých kolejí. I když nedůslednost a nesystematičnost řešení je částečně též do očí bijící. Po slovech Andreje Babiše „chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala“ (citace: Novinky.cz) však zase zůstává pocit, že se nejdřív obětuje "nedůležitá" kultura (společně se sportem). I když i ona generuje nemalý ekonomický zisk a zajišťuje obživu nemalému množství lidí.