Slovo "Cosplay": co znamená a co všechno obnáší?

Slovo "Cosplay": co znamená a co všechno obnáší?
Martina Hešová jako Harley Quinn
Jsem trochu geek, gamer, ale také cosplayer. Neznáte tento pojem? Nevadí, ráda vám vše vysvětlím. Právě tato má záliba reaguje na můj předchozí výrok "ne vždy ve zdravé míře". Existuje spousta typů fanoušků: ti, kteří se podívají v kině na marvelovský film a během titulků se zvedají ze svých míst a odcházejí. Potom jsou tací, kteří jsou zkušenější a poslušně sedí do konce závěrečných titulků, protože moc dobře ví, že bude následovat ještě nějaká další scéna. Také existují ti, kteří jsou schopni se zvednout a řvát na diváky – první příklad – aby se vrátili na své místo, protože to ještě není všechno, co si tvůrci připravili. No a nakonec jsou tu "blázni", kteří přijdou v kostýmu svého oblíbeného hrdiny a film doslova hltají očima. Ano, to je můj styl diváka.
slovo-cosplay-a-co-vsechno-obnasi
Martina Hešová / Sailor Uranus ze Sailor Moon - anime
Zdá se to někomu divné? Třeba tomu tak je, ale je vůbec možné v dnešním světě najít a zjistit hranici mezi tím, co je divné a tím, co je normální?
Slovo cosplay vychází ze dvou anglických slov. Cos – je od slova costume" (česky kostým) a "play" (v překladu, hra). Přesně to vystihuje, co tento koníček obnáší. Abych to vysvětlila ještě lépe, tak cosplayovat neznamená, jen si na sebe obléct kostým, ale také se jako postava chovat. Svým způsobem je to forma herectví, při které se lidé mají možnost setkat se svými hrdiny, vyfotit se s nimi. Pro některé to je zážitek na celý zbytek života. 
Cosplayi se věnuji již od roku 2012, kdy mě do tohoto světa dostala má kamarádka ze základní školy. Pomohla mi s tvorbou mého prvního cosplaye a s její pomocí jsem překonala ostych a strach. Nebylo to jednoduché, jen tak vyjít mezi lidi v kostýmu. Musela jsem si zvyknout na pohledy těch, kteří to nechápou, ohrnují nos a nebo se posmívají. Všechno se ale musí cvičit, stejně jako svaly v posilovně, aby byly pevné, tak i psychická obrana proti urážkám a posměchu. Když nad tím tak přemýšlím, právě cosplay mi pomohl s tím být svá, nebát se a také vystupovat a mluvit před kolektivem lidí.
Od roku 2012 jsem si prošla poměrně velkým vývojem. Vytvářela jsem cosplaye podle animovaných japonských seriálů, známých jako anime. Také jsem si vytvořila pár kostýmů filmových a herních. Několikrát do roka navštěvuji cosplayerské akce, které jsou něco jako přehlídky kostýmů, kdy se ostatní cosplayeři mohou podívat na tvorbu jiných, něco se přiučit nebo se inspirovat. Mezi takové akce patří třeba Animefest, který se již několik let na jaře odehrává v Brně. Praha je zase místem festivalů Advik a Akicon.
A jak se vlastně takové propracované kostýmy tvoří? Je to na každém cosplayerovi. Někdo si může "pohodlně" kostým koupit a pak se soustředí hlavně na tu stránku vtělení se do charakteru. Ano, i takový cosplay je možný a nikdo by tím neměl ohrnovat nos. Ne všichni lidé si rozumí se šicím strojem, ale to neznamená, že nemohou dělat to, co je baví. Pak tu jsou lidé, kteří si kostým – od hlavy až k patě – vytvoří sami. To podle očekávání zabere více času a úsilí. Právě takový cosplayer se pak může na akcích uvedených výše účastnit soutěží, v nichž může postoupit do mezinárodních soutěží a vyhrát velmi zajímavé ceny. Já se povětšinou snažím si kostým nějakým způsobem vytvářet, ale jsem ten typ člověka, který si se šicím strojem příliš nerozumí, takže se to někdy bez cizí pomoci neobejde.
slovo-cosplay-a-co-vsechno-obnasi-1
Martina Hešová / Viktor Nikiforov z Yuri on Ice - anime
Nakonec bych vás chtěla seznámit s některými z kostýmů, které jsem doposud vytvořila a také s těmi, které teprve chystám. Není tomu tak dávno, kdy jsem zhotovila kostým zlobivé holky Harley Quinn z komiksového filmu Sebevražedný oddíl. Právě v tomto kostýmu jsem navštívila představení ve zlínském kině – odkud pocházím – a získala jsem spoustu kladných ohlasů, které mě dostaly až do rádia Kiss Publikum, na rozhovor o tomto netradičním koníčku. Poté následoval kostým na Mloka Scamandera z filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Miluji svět Harryho Pottera už od dětství, takže kostým nemohl chybět. Navíc je Mlok prostě zlatíčko a hraní si na jeho velmi stydlivou povahu mě vážně bavilo. Momentálně pracuji na cosplayi Hely z filmu Thor: Ragnarok, nadchla mě a s její povahou se dá naprosto krásně vyhrát. No a taky třeba pracuji na kostýmu z herní série Assassin´s creed. O jaký kostým se ale jedná, to vám v tuhle chvíli nepovím. Pokud někoho zaujala má tvorba, může se podívat na mou facebookovou stránku Kuroni a tam najde veškeré postupy práce, či další rozplánované cosplaye.
Myslím si, že na úvod by to určitě stačilo. Teď už o nové redaktorce něco málo víte (a také o světě cosplay a nadšenců, kteří se mu věnují) a doufám, že jsem vás příliš nevyděsila a na mé články se budete těšit i nadále.
slovo-cosplay-a-co-vsechno-obnasi
slovo-cosplay-a-co-vsechno-obnasi-1