Seriálový Zaklínač: Nesmyslná hysterie aneb Obrana představitelky Triss

Seriálový Zaklínač: Nesmyslná hysterie aneb Obrana představitelky Triss
Zaklínač (2019) | Netflix
Po uvedení prvního traileru na nadcházející seriál o Zaklínači (2019) se snesla bouře nelibosti především na dvě ženské postavy. První z nich je čarodějka Yennefer, divákům především vadí její mladistvost a nepřesvědčivá prezentace. Je pravda, že obsadit brzkou dvacátnici do role, o které se většina fanoušků (jak knižních, tak herních) domnívá, že by se daleko více hodila pro třicátnici, bylo poněkud podivné rozhodnutí. Uvidíme ale, jak si herečka povede v samotném seriálu.
Anya Chalotra
Zaklínač | Netflix
Daleko větší bouři však sklidila herečka Anna Shaffer, která má ztvárnit čarodějku Triss. A nutno dodat, že onen hněv je v určitém ohledu naprosto nesmyslný. V první řadě si diváci stěžují na to, že herečka není vůbec hezká. Je sice pravda, že v samotném traileru a obrázku výše nevypadá zrovna nijak zvlášť skvěle, ale v tomto případě to mohla být prostě jen nešťastná volba daného záběru. Když si totiž člověk herečku vyhledá na internetu, zjistí, že je opravdu dost atraktivní (alespoň tedy podle mého vkusu) a na roli pěkné čarodějky se určitě hodí. Ne nadarmo se částečně živí jako modelka. Další části kritiků (která se převážně skládá z lidí, kteří pouze hráli hry, ale nečetli knížky) zas vadí, že Triss není zrzka a že se vůbec nepodobá povedenému modelu, který pro ní polské herní studio CD Projekt Red vytvořilo ve svém největším hitu Zaklínač 3: Divoký hon. Kdo však četl knižní předlohy, moc dobře ví, že Triss žádná čistokrevná zrzka nebyla, navíc seriál bere v potaz opravdu pouze knižní předlohy, nikoliv hry.
Největší výtka se však týká barvy její kůže. Jelikož Zaklínač vychází ze slovanské mytologie a historie, fanoušci nejsou úplně nadšení z toho, že v nadcházejícím seriálu bude hrát tolik postav tmavé barvy pleti, protože to bude poškozovat onu očekávanou slovanskou atmosféru. V určitém smyslu to vlastně chápu. Taktéž by mi upřímně víc sedělo, kdyby se veškeré postavy skládaly pouze z bělochů. Též mi vadí, když se mění rasa u hlavních postav v zájmu nějaké přehnané politické korektnosti, která dokáže být opravdu extrémně otravná. Dokud však seriál neuvidím, nebudu soudit. Jelikož se však nic takového nestalo s žádnou z hlavních postav (Triss v původních předlohách příliš důležitou postavou není) nedělám z toho takovou vědu. Částečně tedy chápu, že jsou lidé naštvaní kvůli obsazení černošské herečky Mimi Ndiweni do role čarodějky Fringilly Vigo, i když si myslím, že kolem toho taktéž dělají příliš velký humbuk; Fringilla Vigo taktéž nepatří mezi nějaké veledůležité postavy.

Zaklínač (2019): Trailer

Zaklínač
Co mi ale přijde naprosto nesmyslné je celý kolotoč kolem Anny Shaffer. Herečka se narodila v Londýně a každý člověk, který není úplně barvoslepý, musí uznat, že žádnou černoškou opravdu není. Ano, viditelně je patrné, že za čistokrevnou bělošku se nedá považovat, ale i tak je tahle hysterie kolem barvy její kůže a exotičtějšího vzhledu poněkud přehnaná až hloupá. Obzvlášť kvůli tomu, že Triss žádnou velkou postavou v knižních předlohách vážně není.
Opravdu doporučuji zapřísáhlým kritikům trochu zklidnit hormony a přestat tak puntíčkařit. Téměř nikdy se nestalo, že by filmové/seriálové adaptace známých sérií vzhledově vyobrazily charaktery úplně do puntíku přesně. Strach o slovanskou atmosféru chápu, ale zkuste tomu seriálu dát alespoň šanci. Konec konců, mnoho postav ve Hře o trůny taktéž od své knižní předlohy G. R. R. Martina prodělalo řadu změn. Robb Stark a Jon Snow byli v knižních předlohách daleko mladší (vlastně teprve jen klučíci), nemluvě o Daenerys, které bylo původně třináct let, Tyrion Lannister nebyl ani zdaleka tak atraktivní (obzvlášť poté, co přišel o celý nos) a Daario Naharis měl třeba modré vlasy s modrým plnovousem.
Henry Cavill
Freya Allan
Poznáte herce jen podle jejich očí?