Je připravovaný seriál o Zaklínači předem odsouzený k neúspěchu?

Je připravovaný seriál o Zaklínači předem odsouzený k neúspěchu?
Zaklínač Henry Cavill | Netflix
Po oznámení, že Netflix chystá seriálovou adaptaci knižní ságy o Geraltovi z Rivie, profesionálnímu zabijákovi příšer, měla pravděpodobně většina z nás fanoušků druhé Vánoce. Jak čas utíkal, získávali jsme nové a nové informace. Pak konečně přišla ta nejočekávanější, kterou jsme nedočkavě vyhlíželi celé roky – Geralt z Rivie byl obsazen. Do jeho kůže se nevžije nikdo jiný než fešák Henry Cavill ; v zaklínačském světě dobře vyzná, neboť je fanouškem jak her, tak i knižních předloh. Po roli navíc sám horlivě toužil. Cavill sice nepatřil mezi přední fanouškovské favority, ale mnoho lidí bylo s jeho výběrem do role „Řezníka z Blavikenu“ vcelku spokojených, byť je pro ní možná až příliš velký hezoun.
Pak nám ale tvůrci na konci října poskytli první náhled, kde již Cavill nasadil geraltovskou paruku, přičemž se s výrazem "Tak tady mě máš, bejby" nonšalantně napil jakéhosi lektvaru (asi Vlaštovky). A bylo zle. Rozporuplnost šla stranou, v tomto případě totiž drtivě převládaly negativní reakce a názory, podle kterých Geralt vypadá naprosto příšerně. Lidé jeho vzhled začali přirovnávat třeba k postavě Raidena ze snímku Mortal Kombat (1995) nebo i k jakési zmutované verzi Legolase a Luciuse Malfoye. A rázem začaly naděje v seriál klesat. Ale to nejhorší mělo teprve přijít…
Mnohem větší pobouření vyvolala údajná informace, podle které tvůrci hledali do role Ciri, deuteragonistky zaklínačské ságy, herečku jiné než bílé barvy pleti. Je známo, že zaklínačův svět převážně vychází ze slovanské mytologie, ve které lidé jiné barvy pleti než bílé působí krapet mimo. Navíc momentálně žijeme v poněkud bláznivé době politické korektnosti, kdy je spousta lidí z obou stran barikády na takovéto věci zkrátka háklivá. A možná právě z této informace se rozjela velká vlna nevole, která vychází především z názoru, že seriál bude zcela pokažený přehnanou politickou korektností, díky čemuž zanikne kouzlo a atmosféra celého Sapkowského světa. Nepomohla ani informace, že showrunnerem celého seriálu bude Lauren S. Hissrich, kterou někteří lidé považují za takzvanou „Social Justice Warrior“, bojovnici za sociální spravedlnost. Nutno ale dodat, že Hissrich se na svém twitteru několikrát vyjádřila o tom, že nedovolí, aby její politické a sociální názory ovlivnily ducha seriálu.
je-pripravovany-serial-o-zaklinaci-predem-odsouzeny-k-neuspechu-1
Cirilla z Cintry | CD Projekt Red
A jako další podráždění některých fanoušků přišlo odhalení obsazení několika dalších předních postav celého seriálu, přičemž největší pobouření vyvolalo obsazení černošské herečky Mimi Ndiweni do role čarodějky Fringilly Figo. Důvod byl v podstatě totožný s pobouřením ohledně Ciri.
Jak to všechno bude se samozřejmě dozvíme až po uvedení seriálu a následném přijetí kritiky a diváky. Vzhledem k výše zmíněným komplikacím však bohužel můžeme očekávat, že bude spousta fanoušků, kteří seriálu nedají jakoukoliv šanci, a raději se rozhodnou ho nesnášet už předem, ať už bude jakýkoliv. Stejně tak bude hodně fanoušků, kteří se na seriál sice budou dívat, ale záměrně si budou více všímat věcí, které jim vadí, než aby něco ocenili. Je třeba si ale zachovat chladnou hlavu. Přehnaná politická korektnost je bezesporu hrozná a otravná věc, nicméně je třeba si uvědomit, že Hissrich si ony obavy ze strany fanoušků uvědomuje a rozumí jim. Navíc jsou zatím všechny z prioritních postav běloši. Co se Fringilly Figo týče, osobně vlastně nemám problém, aby ji hrála černošská herečka. Je to hlavně postava, která sehrává větší roli až v poslední knize ságy, přičemž je nutné podotknout, že příběh vpřed příliš neposouvá, vzhledem k její úloze v knize ho vlastně spíše záměrně brzdí. Tudíž si nemyslím, že by to nějak katastrofálně narušovalo onu pohansko-slovanskou atmosféru, kterou zaklínačův svět překypuje.
je-pripravovany-serial-o-zaklinaci-predem-odsouzeny-k-neuspechu
Herecké obsazení | Netflix
Seriál tedy možná nemá úplně nejlépe našlápnuto, ale určitě bych neházel flintu do žita. Ano, Geralt nevypadá tak úchvatně, seriál nebude pro některé lidi působit čistě slovansky, navíc se dá očekávat, že největším strašákem bude ona politická korektnost. Ale dělat takové předčasné úsudky není moc fér. Seriál má mít premiéru ještě letos, tudíž se na vlastní oči přesvědčíme už brzy.