Druhá řada Osady se nese v duchu té první. Jen přibyl jeden pitomec navíc

Druhá řada Osady se nese v duchu té první. Jen přibyl jeden pitomec navíc
Osada | Česká televize
Od posledních událostí v Záhoří uběhly dva roky a začíná nová chatařská sezóna. Srovnalovi (Pavla Bertová a Martin Myšička) mají dcerku Karolínku, která už začala běhat, což je pro Ivanu noční můra, neboť se úzkostlivě bojí o její zdraví. Dokonce umístí doprostřed rybníka alarm proti utonutí, který zaktivuje každá vlna nebo pohyb ryby, což ostatní obyvatelé osady velmi oceňují. Rubalovi (Radek Holub a Petra Nesvačilová) se snaží být za každou cenu pozitivní. Milan však nepřestává Helenu podezírat z nevěry, což se nakonec potvrdí a ona ho opouští. 
Osada: trailer na 2. řadu | Česká televize
Južanovi (Igor Bareš a Eva Leinweberová) se konečně mohou vytahovat svými financemi, takže se griluje humr s karibskou omáčkou a chlubí se dlouhým pobytem na Kostarice. Lucie Rybáková (Ivana Chýlková) se těžko vyrovnává s tím, že každému v osadě chybí Franěk (Stanislav Majer), který se jí přes půl roku neozval, na což stále čeká. O pohodě se tak mluvit nedá, ostatně jako vždycky. A co teprve, když se objeví noví členové – Kociánovi (Marek Daniel a Ivana Uhlířová). 
Zdědili chatu po Zdeňku Stýblovi (Pavel Nový) a jejich jediným cílem je co nejrychleji ji prodat. Otec rodiny je navíc slušný pablb a všem leze na nervy nejen neustálým kouřením, které je v osadě zakázáno, ale i hloupými řečmi a bezohledností vůči ostatním. No a když pak dorazí i Krausovi (Josef Polášek a Jana Plodková) a Franěk, je o zábavu postaráno tuplovaně. Krausová se rozhodla o víkendech odpočívat s lahví v ruce a z Fraňka se stal psycholog, který celé okolí oblažuje svými rozumy.
Osada
Osada | Česká televize
První díl druhé desetidílné řady Osady je seznamovací. Do Záhoří postupně přijíždění jednotlivé rodiny a publikum s nimi odhaluje informace o tom, v jaké fázi svých životů se nacházejí a jak proběhl poslední půlrok od doby, kdy se viděli naposledy. Druhý díl je co do humoru a děje mnohem dynamičtější, může za to hlavně postava psychologa Fraňka. Jak o něm hovoří postava Lucie Rybákové, místo psychologického kurzu by spíše měl jít na kurz proti kreténství. 
Jenže on je skutečně tak výjimečnou postavou, že si až říká o vlastní seriál. Takovou postavičku pohledat, a když k němu přidáte ještě krev pijícího a věčně kouřícího Kociána, máte chuť těm dvěma zakroutit krkem. Je vám jasné, že na tuhle chatu byste se už nikdy nevrátili, jen abyste je nemuseli potkat. Jenže nejhorší na tom je, že přesně to nám v televizi svědčí, tedy možnost přesvědčit se, že někde kolem existuje ještě větší blbec, než jakého máme v okolí. Z ryze terapeutického důvodu tak Osada bude fungovat skvěle. Věčně nasávající Krausová si taky najde své příznivce a přetaženého Davida Srovnala vám bude líto. Zkrátka těch podobností s běžným životem je tu mnoho a v řadě situací se mnoho lidí pozná.
Osada
Osada | Česká televize
Kvalitou je druhá řada stejná jako ta první, třeskutý humor se spoustou situací jdoucích až za hranici trapnosti si budete vychutnávat a čekat, co dalšího si hrdinové Osady připraví v následujících dílech. Dokonce vás možná napadne, jestli toto pokračování Osada vůbec přežije. Jedno je však jisté již nyní, bez Fraňka by to nešlo. Stanislav Majer si seriál ukradl pro sebe. Další obyvatelé Záhoří jsou také skvělí a zábavní, on je ale někde naprosto jinde. Už proto, že si na své psychologické problémy dokáže odpovědět sám a odborně! 
70%
První řada se díl od dílu zlepšovala, ta druhá odstartovala ostřeji a od druhé epizody nasadila poměrně ostrý kalibr. Nezbývá než doufat, že ho udrží po celou dobu. Předpoklady k tomu má – skvělé herecké obsazení a vskutku originální postavy, mezi kterými byste normálního člověka hledali opravdu těžko. Na druhou stranu je tu samozřejmě věčná otázka, co znamená být normální?
Martina „Miňonka“ Krejzlová
Martina „Miňonka“ Krejzlová