Recenze: Bumblebee - jak si vede robotí sága poprvé bez Michaela Baye?

Recenze: Bumblebee - jak si vede robotí sága poprvé bez Michaela Baye?
Bumblebee | Paramount Network
Hailee Steinfeld
Bumblebee | Paramount Network
Je to totiž ve skutečnosti robot, který uprchl z planety Cybertron, kde zuří epická válka mezi Autoboty a Decepticony... atd. atd... a jedinou nadějí... atd. atd... zkázu celé Země... atd. atd... Optimus Primus... atd. atd... A tak podobně.
První Transformers mám dodnes za dokonalý film jistého velmi specifického bayovského podžánru (moje původní recenze z roku 2007 je zde). Jeho debilní zábavnost a velkolepost se nepodařilo napodobit žádnému z jeho pokračování. A nyní přichází prequel / reboot, který se pokouší nikoliv napodobit jedničku, nýbrž vzít to celé z trochu jiného konce...

Trailer:

Bumblebee
Totiž, Bumblebee je prvním Transformers filmem, ve kterém vás bude trochu zajímat nějaká lidská postava. Především herecký výkon Hailee Steinfeldové a scénář Christiny Hodsonové (ano, napsala ho žena!) mohou za to, že je Charlie pro diváka zajímavá nejen jako potenciální sexuální objekt. Režiséru Travisu Knightovi (animovaný Kubo a kouzelný meč) se také daří dát nějakou identitu titulnímu hrdinovi, takže scény, kdy se Bumblebee a Charlie seznamují (aniž by přitom něco vybuchovalo), mají nezanedbatelné kouzlo.
Bumblebee se svou náladou a strukturou snaží kopírovat E.T. - Mimozemšťana a podobné retro pecky z 80. let (Steven Spielberg je ostatně výkonným producentem tohoto filmu). Ale ta magie 80. let jaksi chybí. A není to jen následkem historických nesmyslů (který teenager by proboha v roce 1987 hrál Pong a měl na zdi plakát prvního Vetřelce?). Všechny dějové zvraty jsou "na autopilota", žádná dramatická teskná scéna není ani na okamžik teskná, pokud je vám přes 10 let...
Bumblebee
Bumblebee | Paramount Network
Když do sebe roboti začnou mlátit (na Cybertronu i na Zemi), je to v podstatě k nerozeznání od podobných scén ve všech předchozích Transformers. OK, možná se kamera trochu méně klepe, střih je méně epileptický a robotů je méně, takže se v tom divák o trochu lépe vyzná. Ale opravdu jen o trochu.
No, co dál... Vedlejší postavy (bratr a rodiče hlavní hrdinky, její potenciální přítel) jsou jen nedůležité komické figurky. John Cena jako drsný voják je cool (a vtipný), ale je ve filmu překvapivě málo (méně než výše zmíněné komické figurky). Oslovit kvůli hudbě Daria Marianelliho (Pokání, Anna Karenina) bylo docela netradiční rozhodnutí, které se nevyplatilo, neboť soundtrack je velmi fádní a pokud v něm něco zaujme, jsou to dobové songy.
Nevěřil bych, že je to možné, ale Bumblebee je ještě více "pro děti", než předchozí Transformers filmy. To znamená, že bych na něj bez nejmenších problémů poslal třeba šestiletou ratolest a nedivil bych se, kdyby se jí hrozně líbil, protože tam jsou lepší výbuchy než v "Teletubbies".
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: 3D není ničím zajímavé, ale aspoň není moc závadné.
P.P.S: Existuje dabovaná i titulkovaná verze. Viděl jsem titulkovanou, která je velmi dobře přeložená (Kateřina Hámová).
P.P.P.S: Hardcore fanoušci Transformers pravděpodobně ocení, že design robotů v tomto filmu je o něco bližší designu původních hraček a televizních seriálů.