14. týden-kinopremiéry: Hrdinové Kapitán Amerika, Lech Wałęsa, Ingmar Bergman, Liv Ullmann a zvrhlá věda

14. týden-kinopremiéry: Hrdinové Kapitán Amerika, Lech Wałęsa, Ingmar Bergman, Liv Ullmann a zvrhlá věda
Captain America: Návrat prvního Avengera | Marvel Studios
Máte rádi komiksové hrdiny a jejich filmová zpracování? Potom je Captain America: Návrat prvního Avengera určen právě vám. Snímek marvelovského studia důmyslně navazuje na Avengers (2012) a druhého Thora (2013). Captain America (Chris Evans) se uchýlil do Washingtonu, svět se zmítá na pokraji destrukce a války proti terorismu.

Trailer k filmu Captain America: Návrat prvního Avengera:

Ve filmu nechybějí humorné situace, nové postavy (Robert Redford!). Pro změnu chybí Iron Man Robert Downey jr. Pro ty, co znají Captaina Americu: Prvního Avengera (2011), půjde o patřičné lákadlo. A hlavně, budou se chytat. Recenze Návratu prvního Avengera si přečtěte zde, průměrné hodnocení 76%.
Robert Wieckiewicz
Z filmu Walesa: člověk naděje.
Po hrdinovi z komiksů přichází hrdina z masa a kostí, skutečná historická postava, Polák Lech Wałęsa. Snímek Walesa: člověk naděje režíroval 88 letý (!) Andrzej Wajda. V životopisném dramatu s prvky humoru se zaměřuje na důležité období, kdy stál Wałęsa za vznikem hnutí Solidarita, což později vedlo k pádu komunismu. Elektrikář z polských doků (skvělý Robert Wieckiewicz) nezapře zdravý selský rozum, umanutost, upovídanost, odvahu. Český divák najde podobné rysy s "naším" Václave Havlem, v polském prostředí nicméně hrála důležitou roli katolická víra, odvaha a teplo rodinného krbu (Wałęsova žena porodila 8 dětí a pro leckterého diváka-divačku je právě ona hrdinkou filmu).

Trailer k filmu Walesa: člověk naděje:

Nechybí autentická dobová punková hudba, silné scény z pouličních střetů s policií. Silná je i jakási humorná linka, trochu připomínající životopisné snímky o splnění "amerického snu". Ostatně Wałęsa se z elektrikáře, žijícího v dělnickém bytě, vypracoval v polského premiéra, prezidenta, získal Nobelovu cenu za mír a tleskali mu v americkém Kongresu. Jeden by mu mohl snad i závidět. On nicméně dělal jen to, co cítil za důležité. Recenze snímku Walesa: člověk naděje si přečtěte zde, průměrné hodnocení 74%.
Do kin dále míří dva dokumentární snímky. Liv & Ingmar "vzdává poctu legendární kreativní dvojici dějin světového filmu - talentované a podmanivé herečce Liv Ullmann a filmovému géniovi Ingmaru Bergmanovi, kteří spolu zažili celou škálu emocí, přežili neobyčejné časy a zanechali nám věčná filmová díla jako důkaz jejich vášně k filmu i k sobě navzájem." Recenze snímku si přečtěte zde.
Eugéniové
A na závěr je tu jeden český dokumentární film pojednávající o docela děsuplném, ale též zajímavém tématu. Eugéniové (2013) se zamýšlejí nad genetikou, vědou v područí totalitního režimu, který se snaží vzít přírodní řád do vlastních rukou a zahrát si na Boha. "Nacistická ideologie využila vědu pro selektivní kritéria dokonalého národa příští tisícileté říše. Ty horší likvidovala či zbavila práva na existenci ve svém prostoru, handicapované hubila, sedmdesát milionů obyvatel východní Evropy určila pro otrocké práce, třicet procent německého národa bylo třeba vyčistit. Ne politici, ale vědci určovali tato kritéria. Někteří dokonce v Praze. "
Eugéniové
Touha po kontrole, "dokonalosti" a vládě je nekonečná. A zdaleka nejde jen historickou realitu nacistického Německa a doktora Mengeleho. Snímek vás o tom přesvědčí. Recenze si přečtěte zde.
Přehled všech premiér najdete ZDE.