Us tržby: S Denzelem Washingtonem je třeba počítat. Pocítil to Wolverine i Šmoulové.

Us tržby: S Denzelem Washingtonem je třeba počítat. Pocítil to Wolverine i Šmoulové.
Napřed malá úvaha: Byly doby, kdy byl pro americká studia domácí trh klíčový. Ano, existovaly výjimky (Woody Allen vždy víc profitoval z Evropy, to samé hvězdný status Bruce Willise), ale vesměs měli tamní producenti jednoduchou logiku: Když bude mít snímek úspěch v Americe, je z něj hit.
Amaury Nolasco, Bruce Willis
Smrtonosná past: Opět v akci ve Státech díky katastrofálním ohlasům propadla. Doufejme, že šestka bude z kvalitnějšího těsta.
To už neplatí. Smrtonosné pasti se dočkáme jen díky velkému ohlasu ve světě - doma vydělala (na sérii směšných) 65 milionů. Drahý Pacific Rim zatím zmákl na domácím hřišti 92 milionů, což je pro film za 190 mega jasný rudý alarm. Jenže celosvětově již má čtvrt miliardy a studio začíná šilhat po sequelu. Podobně na tom je Wolverine, který zažil oproti minulému víkendu razantní sešup o 59%, ale v globálu již také vydělal čtvrt mega. Chlapec s noži se nepochybně brzy dočká oznámení další sólovky. O víkendu debutující Šmoulové 2 skončili dokonce až třetí s 18 miliony, což je polovina toho, co vydělala před dvěma lety jednička. Ale celosvětově již mají 80 mega.
Ano, Spojené státy stále coby trh v určitém směru dominují, ale už dávno nejsou měřítkem úspěchu. A ani 3D na tom nic nemění, protože fenomén slábne a diváci si začínají uvědomovat, že je to jen dojička peněz.
Hugh Jackman
Minulý víkend se nad Rosomákem stahovala mračna, celosvětové tržby ale nakonec situaci vyjasnily v jeho prospěch.
A teď už zpátky k žebříčku. Wolverina odsunula na druhou pozici novinka Denzela Washingtona 2 zbraně s 27 miliony. Charismatický herec tím nijak nevybočuje ze svého obvyklého startu. Zkrátka další malý hit, který potěší diváky i producenty a přitom nebude zaděláno na sequel (což je v téhle době, kdy se točí pokračování všeho možného, vlastně osvěžující).
Na čtvrté místo ustoupil hororový megahit V zajetí démonů, který se těší nadšeným recenzím, výborným "shit myself" ohlasům a skvělým tržbám. Na pětku ustoupil další megahit Já, padouch 2. Šestí jsou slušně vydělávající Machři 2, na sedmičce Turbo, jeden z mála animovaných propadáků letošního roku. Osmá ve Státech neprávem přehlížená komedie Red 2, která se možná v příštích týdnech zařadí po bok filmů, které spasil zbytek světa. Devátý komediální hit Drsňačky a desítku uzavírá již zmíněný Pacific Rim.
us-trzby-s-denzelem-washingtonem-je-treba-pocitat-pocitil-to-wolverine-i-smoulove
Žebříček TOP10 z Boxofficemojo.com
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete ZDE.