US tržby: James Wan je králem hororu, Turbo a akční důchodci přišli zkrátka

US tržby: James Wan je králem hororu, Turbo a akční důchodci přišli zkrátka
V zajetí démonů
Je samozřejmě otázkou, jak si Wan povede v akčním žánru, neboť jeho prozatímní domovinou je horor. O víkendu navíc dokázal, že žánru kraluje. Jeho novinka V zajetí démonů s tradiční zápletkou "nová rodina ve starém domě plném duchů" doslova nadchla davy. Tak dobře hodnocený americký horor tu nebyl od... už si ani nevzpomenu. Wan má zkrátka horor v malíku, baví diváky i kritiky a to je v tomhle žánru stejně vzácné, jako ukecaný černoch, který neumře v prvních pěti minutách. Wan si opět vystačil s málem (20 mega), takže musí být ve Warner Bros. z otvíráku za 41 milionů přímo nadšení. Famózní ohlasy navíc film předurčují k tomu, že bude útočit na stovku, čímž si Wan krásně přípraví půdu pro Rychle a zběsile 7.
Turbo
Turbo
Logicky si Démoni došli pro první místo, což odsunulo na druhou pozici minulého vítěze Já, padouch 2. Smutek z úpadku každopádně nehrozí - celosvětové tržby hlásí po třech týdnech takřka šest set milionů. Kdo by to do Grua kdysi řekl. Na třetím místě další novinka - Turbo s ultrarychlým šnekem. Startovné za 21 milionů není pro animák za 135 mega od zkušeného studia Dreamworks žádná sláva. Nejde ani tak o to, že by si film nezasloužil větší ohlas, zkrátka jen přišel v nabušeném období, kdy si svůj krajíc ukrajuje nejen Padouch, ale i Univerzita na příšerky (ta byla o víkendu desátá).
John Malkovich, Mary-Louise Parker, Bruce Willis
Red 2
Podobným způsobem doplatila komedie Red 2, která startuje až na páté pozici s 18 miliony (předstihli ji i Machři, ti mají na čtyřce dvacítku). Sequel je podle očekávání slabší, než jeho předchůdce, nejde ale o žádnou katastrofu. Proč má tedy menší otvírák, než jednička? Ta totiž startovala v suchém říjnu. Studio se úspěchem namlsalo a vsadilo tentokrát na léto, jemuž zpravidla dominují blockbustery. A jakkoli je parta důchodců Bruce Willise fajn, v hlavní sezóně zkrátka tolik nezáří. Red 2 se s největší pravděpodobností zaplatí, těžko ale říct, zda to bude studiu stačit na plánovanou trojku. S touhle premiérou se mělo pár měsíců počkat.
R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů
Nejvíce o víkendu pohořela komedie R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů. Ta to schytala na všech frontách (naši recenzi nevyjímaje) a výsledkem je mizivých 12 milionů jako opening. To je pro film za 130 mega zatraceně málo a Ryan Reynolds si tak připisuje na triko další komiksový neúspěch (dále Blade 3, Wolverine a Green Lantern). Smůla. Žebříček doplňují ve Spojených státech nijak úspěšný Pacific Rim - Útěk na Zemi, který ztráty začíná dohánět ve světě a hity Drsňačky a Světová válka Z.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete ZDE.