US tržby: Herní vášeň vyhrála, Zemeckis díky chlastu resuscitoval svou kariéru

US tržby: Herní vášeň vyhrála, Zemeckis díky chlastu resuscitoval svou kariéru
Let
Záporák populární hry, který se jednoho dne rozhodne seknout s řemeslem a přesedlat na dobráka, utržil za první tři dny promítání 49 milionů dolarů. Tím si urval první pozici v žebříčku a díky kladným ohlasům i předzvěst trvalky, která bude v tržbách propadat velmi pomalu. Výborně se uvedlo i drama Let (2012) Roberta Zemeckise s ochlastou Denzelem Washingtonem, který zachrání letadlo plné lidí (háček je, že by "pod vlivem"). Zemeckis se po letech konečně vykašlal na animované blbnutí a zdá se, že hraná pauza nezanechala následky. Kritici si pochvalují ruku zkušeného vypravěče, známky jsou více než solidní a co je hlavní, snímek stál skromných 31 milionů a o víkendu otevřel za 25. Druhá pozice a zasloužený úspěch, který - doufejme - nepovede Zemeckise zpátky do náruče motion-capture šílenství.
Denzel Washington
Let
Milované drama Argo (2012) si o minulém víkendu poprvé od své premiéry užilo první příčku. Nástup silných novinek ho bohužel znovu odsunul, konkrétně na třetí pozici. Propad v tržbách je ale zanedbatelný (15%). Ben Affleck se oficiálně zapisuje na seznam ceněných režisérů, kteří současně umí dobře vydělávat. Poslední nováček v TOP10 zklamal komerčně i v rámci ohlasů. Akčňák The Man with the Iron Fists (2012), v něm mimo jiné hrají i Russell Crowe a Lucy Liu, měl obnovit zájem o klasické asijské mlátičky. Výsledek bohužel příliš nenadchl a nebýt toho, že stál pouhých 15 mega, mohl by osmimilionový otvírák na čtvrtém místě producenty hodně bolet.
Na pětce neúnavných 96 hodin: Odplata (2012), před jejichž úspěchem nelze než smeknout. 336 milionů dolarů je pro podobný typ filmu nevídaná částka a všeobecně se málokterý akční film (včetně Expendables) může s něčím takovým měřit. Leda Bond, který na svůj americký start stále čeká, ve světě již ale stihl za 10 dnů nastřádat 287 milionů (!). Na šestce potvrzení, že diváky hvězdně obsazená freska Atlas mraků (2012) vůbec nezajímá. Na domácí půdě se snímek stěží dotlačí na 30 milionů a to stál údajně 165. Wachowští se mohou se štědrými rozpočty do budoucna rozloučit.
Russell Crowe
The Man with the Iron Fists (2012)
V žebříčku se dále udrželi Hotel Transylvánie (2012), Paranormal Activity 4 (2012), komedie Here Comes the Boom (2012) a druhý Silent Hill (2012),. Ten podle ohlasů plive na odkaz svého předchůdce, což upřímně bolí.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.