US tržby: Muži v černém 3 konečně pokořili Avengers, Bitevní loď se dál potápí

US tržby: Muži v černém 3 konečně pokořili Avengers, Bitevní loď se dál potápí
Avengers (2012)
Ve Státech si včera užívali den volna ("slavili" Den obětí války), díky čemuž se víkendové tržby rozrostly o slušná čísla z pondělka. Nejlépe z toho tažení dopadli zmínění MIB, kteří si urvali solidních 70 milionů dolarů. Když se k tomu připočtou tržby ze zbytku světa, mají agenti bojující se šmejdem z vesmíru příjemných 200 mega, což není vůbec marný start pro sérii, jež se připomíná po dlouhých deseti letech. Ani takový začátek ale možná ve výsledku nebude účetním stačit. Muži v černém 3 (2012) měli poměrně složitý vznik, hodně se přepisovalo, přetáčelo a ani šeky pro hlavní hvězdy nebyly nejmenší, díky čemuž se prý (i s propagací) může rozpočet filmu pohybovat někde okolo 300 milionů dolarů. To je upřímně šílená částka.
Na takový rozpočet potřebujete na tržbách více jak půl miliardy, aby to nebyl úplný průšvih a těžko říct, jestli filmu tak dlouho vydrží dech. Reakce jsou přeci jen o něco vlažnější, než by se na trvalku slušelo. Na druhou stranu - dvou set milionový start ukazuje, že fanoušků je na světě pořád dost. A nepochybně všichni nepřišli první víkend. O osudu MIB se rozhodne příště.
Bitevní loď
Bitevní loď
Druzí jsou se 46 miliony Avengers (2012). Ti již na celosvětových tržbách pokořili 1.3 miliardy dolarů a aktuálně jsou čtvrtým nejvýdělečnějším filmem historie (jak v rámci USA, tak v celosvětovém měřítku). Na třetí pozici amrickými diváky potopená Bitevní lod (2012). Domácí tržby jsou po dvou týdnech směšných 47 milionů a nebýt toho, že ze zbytku světa má film takřka čtvrt miliardy, měl by Universal na triku propadák jak vrata. Takhle bude Bitevní loď "jen" mezi černými ovcemi, které se nakonec díky videu zaplatí.
Čtvrtý Diktátor (2012), jenž stále v USA moc netáhne, celosvětově již ale nastřádal téměř sto milionů. Pátá novinka "od tvůrců Paranormal Activity" Černobylské deníky (2012). Z trailerů se titul jevil jako slibná žárovka, kritici ale mluví o zklamání a diváci jim dávají 9ti milionovým openingem za pravdu. Na šestce Temné stíny (2012) Tima Burtona, jimiž si mistr neplánovaně narušil dobrý vztah s producenty. Navzdory věhlasu původního seriálu vydělal film za louží zatím 64 milionů, což zdaleka nemůže nasytit rozpočet 150 mega. Celosvětově sice již mají "stíny" milionů 170, to ale pořád na všechny výdaje stačit nebude. Časy tvůrčí volnosti pro Burtona nejspíš končí.
Na sedmé pozici slaboučce hodnocená komedie Jak porodit a nezbláznit se (2012), jejíž (ne)kvality odpovídají rychlému ústupu ze žebříčku. Osmý Báječný hotel Marigold (2012), jemuž konečně studio zařídilo širší nasazení do kin (1233) a hned je z toho šest milionů. Na devítce Hunger Games (2012) a desítku tentokrát uzavírá černošský hit Think Like a Man (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.