Tržby: Kronika ovládla kina, exHarry Potter skončil druhý

Tržby: Kronika ovládla kina, exHarry Potter skončil druhý
Žena v černém
Kronika (2012) nestála moc a nemá dvakrát originální dějový základ. Téma obyčejných kluků, kteří se náhodou dostanou k superschopnostem, ale zpracovává neotřele a navíc tvůrci využívají ruční kameru, což je v poslední době vyložený zlatý důl. Kronika má navíc tu výhodu, že se těší výborným ohlasům, což během debutového víkendu vedlo ke 22 milionům dolarů. Vzhledem k tomu, že stál snímek pouhých 12, je status hitu jistý (a velmi pravděpodobné pokračovní). V součtu má Kronika za tři dny promítání na celosvětových tržbách 34 milionů dolarů. Takhle se vydělávají peníze.
Daniel Radcliffe
Žena v černém
Druhá skončila hororová novinka Daniela "exHarryho" Radcliffea Žena v černém (2012). Recenze jsou sice „jen“ lehce nadprůměrné, klíčových je ale 21 milionů za první víkend. Není to hit čarodějových rozměrů, ale uspokojivé číslo pro žánrovku. Teprve další týdny ukáží opravdový Radcliffeův komerční potenciál. Na třetí místo musel ustoupit vítěz minulého týdne, výborně hodnocený survival akčňák The Grey (2012). Propad o 51% oproti minule je možná až zbytečně tvrdý, tvůrci nicméně mohou být v klidu. 25 milionový rozpočet producenty nezatíží (aktuálně má snímek 34 mega na domácích tržbách, pár jich ještě přibude a něco padne i ve zbytku světa).
Poslední víkendovou novinkou bylo drama podle skutečných událostí Máme rádi velryby (2012) s Drew Barrymore v hlavní roli. Snímek o záchraně několika velryb si v recenzích nevedl nejhůře, diváci mu ale moc nepřáli. 8.5 milionů dolarů je pro ambiciózní film „s poselstvím a srdcem na pravém místě", který stál kulatou 40ku, jednoznačně málo. Studio musí doufat v to, že budou diváci vstřícní a tržby příštích týdnů nepůjdou o moc dolů. V opačném případě se tahle „dobrá vůle“ finančně moc nevyplatí.
Máme rádi velryby
Máme rádi velryby | BontonFilm
Underworld: Probuzení (2012) tentokrát v polovině žebříčku. V USA snímek finančně nezáří, celosvětově již ale stovku nastřádal. Na šestce příšerně hodnocená komedie One for the Money (2012) s Katherine Heigl, která po zásluze rychle ze žebříčku ustupuje. Na sedmičce nepříliš vydělávající drama Red Tails (2012), osmé vytrvalé Děti moje (2012), devátý Muž na hraně (2012), jehož slabé tržby odpovídají vysměvačným reakcím a desáté akademiky přeceněné drama Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko (2011).
Opravdu zajímavý souboj novinek se rozhoří v US kinech tento víkend. O zájem diváků se poperou Nepřítel pod ochranou (2012), Cesta na tajuplný ostrov 2 (2012) a hlavně Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba 3D (1999).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.