Tržby: Planeta opic převálcovala Šmouly, kovboje i vetřelce

Tržby: Planeta opic převálcovala Šmouly, kovboje i vetřelce
Zrození Planety opic
Zrození Planety opic
Zrození Planety opic
Všechno dopadlo pro studio Fox, které má značku pod palcem, dobře. Kritika si opičáky zamilovala, diváci nechali zapracovat zvědavost a Zrození planety opic si během premiérového víkendu odnáší z amerických pokladen 54 milionů dolarů (přičemž ze zbytku světa ještě přibylo dalších 23 milionů). Není to vyložené terno, ale rozhodně je to výhra pro sérii s pošramocenou pověstí, která musela čelit králům minulého víkendu, Šmoulům 3D a Kovbojům a vetřelcům.
Šmoulové si dokázali udržet druhou pozici a v současné době mají na celosvětových tržbách nastřádáno 80 milionů dolarů. Ještě nějakou dobu potrvá, než se zaplatí jejich 110 milionový rozpočet, dá se nicméně očekávat, že diváci (hlavně ti malí) budou držet modrým hrdinům finanční přízeň, přestože se jejich recenze nesou spíše v negativním duchu.
Šmoulové 3D
Šmoulové baví děti a trochu zlobí dospělé
Zatímco Šmoulové zaznamenali v tržbách přijatelný propad o 41%, u Kovbojů a vetřelců je situace méně růžová. 160ti milionový projekt sice minulý víkend o prsa urval první místo (modrásci měli o osm set tisíc dolarů míň), druhý  víkend se ale snímek propadl o téměř 57%. To tentokrát značí třetí místo a celkové domácí tržby 67 milionů dolarů. Je jasné, že v USA na sebe snímek nevydělá a je otázkou, jak hvězdně obsazenému sci-fi westernu pomohou tržby ze zbytku světa. Tratit se asi moc ve výsledku nebude, ale na vysoké finanční mety, jaké zdolal režisér Jon Favreau v případě obou Iron Manů, to tentokrát skutečně nevypadá.
Jason Bateman, Ryan Reynolds
V cizí kůži to nebývá jednoduché | BontonFilm
Jedinou další novinkou, která se dokázala v amerických kinech probojovat tento víkend do TOP 10, je komedie o záměně těl V cizí kůži s Ryanem Reynoldsem a Jasonem Batemanem v hlavních rolích. R-ková komedie nijak extra nezářila u kritiků (server Rottentomatoes eviduje 94 recenzí a jen pětina je kladných) a ani diváci nějak nehýkají nadšením. Její start na čtvrtém místě s 13 miliony lze proto brát spíše za šťastnou chvilku, která rychle vezme za své.
Solidně hodnocený Captain America již dosáhl v celosvětových tržbách na čtvrt miliardy, Transformers 3 s HarrymPotterem miliardu rovnou urvali a Šéfové na zabití se mohou těšit ze stovky na domácích tržbách.
Příští víkend do kin vstoupí Glee 3D a Nezvratný osud5. Obojí má stálou diváckou základnu a budu tudíž zajímavé sledovat, jestli si dokáží opice udržet první pozici nebo budou muset do ústraní diváckého zájmu.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.