Reeves i Bullock by dali další šanci Nebezpečné rychlosti. Dvojka byla pověstným propadákem

Reeves i Bullock by dali další šanci Nebezpečné rychlosti. Dvojka byla pověstným propadákem
Nebezpečná rychlost | 20th Century Fox
Nebezpečná rychlost 2: Zásah je jedním z těch hollywoodských projektů, který se od prvního nástřelu jevil jako příšerný nápad, ale producenti byli tak opilí úspěchem, že nebyli schopní říct režiséru Janu de Bontovi „ne“ ani usměrnit svůj nefunkční námět. Tenhle tým se rozhodl z nevysvětlitelného důvodu pokračování filmu s úderným názvem „Rychlost“ umístit místo do neovladatelného autobusu na výletní loď. Tedy dopravní prostředek, který si absolutně nikdo nespojuje s adrenalinem a akcí. Místo Nebezpečné rychlosti jsme tu tedy měli Svižnou chůzi.
Nebezpečná rychlost
Nebezpečná rychlost
  • Rakuten
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
80%
Vysvětlení je skutečně jen takové, že tvůrci dostali k dispozici tehdy velmi nadstandardní čtyřnásobný rozpočet 120 milionů a nespokojili se tedy něčím tak fádním jako autobus. Filmů o problémových letadlech pak už existovalo dost, nenapadlo je tedy nic lepšího než utratit prachy za luxusní loď, s níž pak autenticky zlikvidovali pečlivě vystavěnou městskou čtvrť. Objektivně vzato se jedná o unikátní exhibici filmového inženýrství a praktických efektů, ale opět: nikdo s výjimkou pár nadšenců tohle megalomanství nebyl schopný ocenit, protože máloco na světě je tak málo vzrušující jako nehoda výletní lodi. Zvlášť při konkurenci mnohem opulentnějšího (byť rovněž provázeného značnou nedůvěrou) Titaniku. Mimochodem Bullock kvůli roli ve dvojce odmítla ztvárnit Rose v souběžně chystaném Cameronově blockbusteru, což ji jistě dodnes probouzí uprostřed noci.
Nebezpečná rychlost 2: Zásah
Nebezpečná rychlost 2: Zásah | 20th Century Fox
Keanu měl tolik rozumu, že s tím nechtěl mít nic společného – jeho tehdy vratká kariéra by nemusela nevyhnutelný průšvih rozdýchat. „Jednoduše jsem nesouzněl se scénářem. Rozhodně bych rád znovu hrál vedle Sandry, nemám nic proti jednotlivým zúčastněným umělcům a první Nebezpečnou rychlost miluju. Ale výletní loď? Cítil jsem, že to není ono,“ řekl v roce 2021 v talk show Grahama Nortona.
Od té doby už ale uplynulo čtvrt století a jednička se stává slušným objektem nostalgie. Jistě nebude dlouho trvat, než studia napadne, že by se mohlo na dvojku taktně zapomenout a navázat na prvotní úspěch. A co je nejdůležitější, tento étos sdílí i Reeves a Bullock, bez jejichž návratu by projekt rozhodně neměl sebemenší smysl.
Nebezpečná rychlost 2: Zásah
Nebezpečná rychlost 2: Zásah
  • Rakuten
  • Google Play
  • Disney+
50%
Oba dva byli nyní hosty 50 MPH podcastu a notovali si v tom, jak moc rádi by se vrátili. „Víte, že pokud se to stane, bude to absolutní pecka,“ nechala se slyšet Bullock.“ A Keanu přikyvoval: „Je to pro nás jako volání sirén. Jako by to bylo něco, co zůstalo nedokončeno. Navíc bych se tebou rád pracoval ještě před tím, než se naše oči navždy zavřou.“
To má samozřejmě daleko k tomu, abychom mohli spekulovat o tom, zda a kdy se trojky dočkáme. Nicméně se to jeví vzhledem k současným trendům nevyhnutelně. Jen doufejme, že tvůrce nenapadne nový díl umístit třeba do tramvaje nebo na splašený eskalátor.
Zatím se podívejte na žebříček nejočekávanějších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: World of Reel, 50 MPH podcast