J. K. Rowling zfilmují další knihu i přesto, že se proti ní obrací už i herci z Harryho Pottera

J. K. Rowling zfilmují další knihu i přesto, že se proti ní obrací už i herci z Harryho Pottera
Brumbálova armáda v Harry Potterovi | Warner Bros.
Autorka knižní série o Harrym Potterovi se aktivně podílela také na prequelové filmové sérii Fantastická zvířata a prsty bude mít také v nadcházejícím seriálu HBO, který sedm ikonických knih z kouzelnického světa zpracuje stylem věrnějším obsáhlým předlohám. Stojí také za knižními případy detektiva Cormorana Strikea z titulů jako Nelidská krev či Hedvábník, jež napsala pod pseudonymem Robert Galbraith. Stanice BBC je adaptovala do populárního seriálu o pěti řadách C.B. Strike.
J. K. Rowling
J. K. Rowling

Autorka námětu, Herečka

Vánoční prasátko se podle Variety nachází v rané fázi příprav, u filmového projektu zatím nefiguruje žádná produkční společnost. Kniha nese ilustrace Jima Fielda, v době vydání jí dělala reklamu nezávislá produkční video-společnost Swift Films. Příběh o ztraceném oblíbeném plyšákovi a fantaskní cestě do hlubin rozsáhlé mytologické země zaznamenal pochvalné recenze. Kniha vyšla v období pandemie koronaviru a autorka v rozhovoru pro The Times zmínila potřebu lidského kontaktu. Děj podle ní pojednává o „lásce i o tom být milován; o tom, co s námi zůstane a co opadá. A také o naději a vytrvalosti.“
Kniha se rychle stala bestsellerem a někteří kritici ji označili za okamžitou klasiku. Rowling se nicméně rozpadá pověst kvůli aktivitě na sociální síti X, kde sdílí kontroverzní názory ohledně transgender osob. „Pokud pohlaví není skutečné, neexistuje ani přitažlivost mezi stejným pohlavím. Pokud pohlaví není skutečné, tak zmizí reálné zážitky žen na celém světě. Znám a miluji trans osoby, ale odstranit koncept pohlaví znamená, že mnozí lidé přijdou o možnost diskutovat o jejich životech. Říci pravdu není nenávistné,“ uvedla na tehdejším Twitteru.
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Harry Potter a Princ dvojí krve
Harry Potter a Kámen mudrců
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)
Harry Potter a Kámen mudrců
Už letitou kontroverzi přiživila sdílením studie, v níž se pediatrička Hillary Cass zabývá péčí, již v Anglii věnují nezletilým transgender osobám. Uvádí se v ní, že pádné důkazy k podporování léčby pohlavní dysforie, tedy rozporu mezi pohlavní identitou a biologickým pohlavím u dospívajících, jsou „pozoruhodně slabé.“ Proti Rowling, již část nejostřejších kritiků v odvetě osočila i z popírání holocaustu, se v tomto ohledu postavili i herci z Harryho Pottera a Fantastických zvířat Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint či Eddie Redmayne. Ti se práv trans lidí veřejně zastávají. „Trans lidé jsou těmi, za koho se považují být. Zasluhují žít své životy, aniž by soustavně zpochybňovali jejich identitu,“ uvedla představitelka Hermiony Grangerové v příspěvku na X.
Rowling, která by si prý za své názory neváhala odsedět vězeňský trest, ale z kultury rozhodně vymazaná nebude. Vedle Vánočního prasátka se schyluje k očekávané i obávané seriálové adaptaci Harryho Pottera, která má být dle producenta Davida Heymana speciální. „Je ještě brzy. Ani jsme nenajali žádné scenáristy,“ prozradil minulý rok v rozhovoru pro Total Film. „Vzhlížíme k tomu ale jako k něčemu speciálnímu, dostáváme příležitost oživit knihy a užít si sérii, která je prozkoumá víc do hloubky,“ uvedl. Vánoční prasátko od autorky Harryho Pottera pro změnu zaplní některé budoucí sváteční okno a už nyní je předpokládaným hitem. Zůstává přitom nejasné, zda půjde o hranou adaptaci, popřípadě třeba o motion capture animaci ve stylu Polárního expresu.
Podívejte se také na žebříček nejlepších fantasy filmů podle Kinoboxu.
zdroje: Variety, New York Post, X, The Times