Dveře z Titaniku, co stály Jacka život, byly vydraženy. V aukci porazily i Indyho bič

Dveře z Titaniku, co stály Jacka život, byly vydraženy. V aukci porazily i Indyho bič
James Cameron, Kate Winslet a Leonardo DiCaprio – Titanic | Paramount Network
V první řadě se sluší podotknout, že ačkoliv jsme se kusu dřeva plavajícího uprostřed severního Atlantiku, k němuž se upnul náš prokletý pár, naučili říkat „dveře“, ve skutečnosti se jedná o kus ostění luxusního interiéru. James Cameron si dal samozřejmě záležet s přesností natolik, že můžete dokonce určit jedno specifické místo na Titaniku, odkud tento ozdobný prvek přišel.
Titanic
Titanic
85%
Původní rekvizitu z balsového dřeva nyní zakoupil šťastný boháč na hromadné aukci některých z nejpověstnějších filmových objektů za krásných 720 tisíc dolarů, tedy necelých 17 milionů korun. Předmět se stal nejúspěšnější na dražbě i přes tvrdou konkurenci – prodal se například bič Indiana Jonese z Chrámu zkázy za 525 tisíc a sekera Jacka NicholsonaKubrickova Osvícení za, upřímně řečeno podměrečných, 125 tisíc. Za stejnou sumu se prodaly i šaty Kate Winslet, v nichž prožila Rose potápění.
Diváci a divačky snímku už od jeho premiéry spekulovali o tom, zda hrdinové svou společnou snahu vměstnat se na tyhle nedveře neměli trochu prodloužit a třeba se oba zachránit. Vizuálně to totiž vypadá, jako by nahoře bylo pro oba místa dost. Kanonická fyzikální odpověď je, že nejde o velikost, ale schopnost nadnášení. Leo DiCaprio a Kate Winslet by se sice oba vešli, nicméně by objekt zatížili nakolik, že by se ponořil pod hladinu a neochránil oba před mrazivou vodou. Cameron, coby v jádru populistický režisér, později uznal, že i když si za tímto vysvětlením stojí, mohl onen kus dřeva přeci jen udělat menší. Prostě proto, aby měli lidé klid a necítili potřebu scénu zpochybňovat.
Nepotopitelný Titanic patří i po čtvrt století k největším filmovým podívaným historie. Posměchu navzdory se stal klasikou
Recenze20. 12. 2022
Nepotopitelný Titanic patří i po čtvrt století k největším filmovým podívaným historie. Posměchu navzdory se stal klasikou
Z vypravěčského hlediska je však tato otázka nesmyslná, jak Cameron rovněž mnohokrát vysvětloval. Jack musí zemřít, jinak by příběh nedával smysl. Veškerá jeho role spočívá v tom, že pomůže Rose vysmeknout se z okovů aristokratických povinností a jakmile mladá dívka svému milému i sobě samé slíbí, že bude žít svůj život naplno, Jack musí opustit scénu. Bylo by dramaticky zcela neuspokojivé, aby film o katastrofě Titaniku skončil šťastně a bez toho, aby byl ústřední pár tragicky rozdělen – pozitivní pocity musí přijít jen zprostředkovaně, formou zachování Jackovy památky. Pátrat po tom, jak mohl hrdina potopení přečkat, je tedy předem odsouzené k neúspěchu, protože postava byla vždy předurčena k hořkému konci.
Titanic si můžete připomenout na Disney+. Podívejte se i na žebříček jejich nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: The Hollywood Reporter