Top kina ČR: Druhá Duna stále dominuje. Ustála nátlak české romantiky i čtvrté Kung Fu Pandy

Top kina ČR: Druhá Duna stále dominuje. Ustála nátlak české romantiky i čtvrté Kung Fu Pandy
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
Druhá Duna potvrzuje pozici velké kinoudálosti opravdu na sto procent, Sladký život se pak stal bez problémů nejlepší novinkou víkendu. Horor Neviditelné zlo skončil těsně na šestém místě a slovenské drogové drama Fentasy se nedostalo ani do první desítky. Matka v trapu pak doplatila na nástup žánrově spřízněného Sladkého života a spadla až na 7. místo. Nenápadně pak slaví vytrvalý animák Ptáci stěhováci. Po úctyhodných 13 týdnech v top 10 totiž překonali kýženou metu 200 tisíc diváků. Zkrátka animovaná trvalka, jak má být. Jaké filmy se ovšem nakonec dostaly do nejlepší pětky?

5. místo

Manželé Stodolovi
Manželé Stodolovi
70%
tržby 1 milion 298 tisíc Kč / návštěvnost 6 254 diváků / 55 kin
Snímek na motivy nechvalně proslulých sériových vrahů stále vykazuje celkem solidní a stabilní mezitýdenní propady. Sonda do jednoho velmi zvráceného vztahu klesla mezi víkendy o pouhou třetinu a připsala si dalších šest tisíc návštěvníků. Škoda, že start byl oproti očekáváním malinko slabší, takhle jsme se totiž stále nevyšplhali přes hranici 50 tisíců diváků, aktuálně jich mají Manželé Stodolovi na kontě necelých 42 tisíc. Tímto tempem ovšem ještě tuto hranici jistě překonají.
Manželé Stodolovi: trailer | CinemArt

4. místa

Ella a černý jaguár
Ella a černý jaguár
57%
tržby 1 milion 317 tisíc Kč / návštěvnost 7 370 diváků / 119 kin
Na bramborové pozici se nám zase jednou umístila jedna z těch méně nápadných evropských produkcí pro děti a rodiče. Snímek Ella a černý jaguár o silném poutu dospívající dívky a černé šelmy přilákal do kin poněkud překvapivě přes sedm tisíc lidí a ukázal tak, že cílovka na podobné dojáky se zvířátky stále slyší. Důležitá ovšem bude výdrž v následujících týdnech. Vyklube se nám tu další rodinná trvalka, nebo dojde jaguárovi tempo po prvním víkendu, jak to bývá u podobných evropských exportů často zvykem?
Ella a černý jaguár: trailer | Bontonfilm

3. místo

Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4
62%
tržby 6 milionů 556 tisíc Kč / návštěvnost 34 772 diváků / 166 kin
Na pozici rodinné trvalky si ovšem myslí také animovaný Po se svým čtvrtím pandím dobrodružstvím. A zatím má k tomu solidně našlápnuto, po nejlepším startu v rámci série klesl snímek o slušných 37 %, připsal si necelých 35 tisíc diváků a již hravě přeskočil hranici 100 tisíc návštěvníků. Stejně jako ve zbytku světa, i u nás tato animovaná franšíza stále potvrzuje svou velkou popularitu a fakt, že medvědí hrdina se dětem ani dospělým ještě neomrzel. Při podobné formě může u nás animák myslet klidně až na 300 tisíc návštěvníků, pátý díl je pak vzhledem k uspokojivým zahraničním tržbám prakticky jistý.
Kung Fu Panda 4: trailer, český dabing | CinemArt

2. místo

Sladký život
Sladký život
61%
tržby 8 milionů 988 tisíc Kč / návštěvnost 50 329 diváků / 206 kin
Na druhém místě už máme očekávanou českou hitovku Sladký život, jejíž start se dá považovat za žánrový standard. V porovnání s jinými díly režiséra Tomáše Hoffmana ovšem jeho novinka přeci jen ztrácí. Jeho prvotina Bezva ženská na krku startovala s 83 tisíci diváky, pozdější producentský vrchol v podobě Žen v běhu dokonce se 177 tisíci. Sladký život se startem na 50 tisících sice hravě překonal jeho poslední producentský počin Srdce na dlani (38 tisíc o prvním víkendu), ale mezi největší sukcesy se nepočítá. Stěžejní budou pro film následující týdny. Sladký život může poctivě a pomalu střádat diváky a překonat i hranici 200 tisíc. Zrovna poměrně strmý pád žánrovky Matka v trapu, která aktuálně přepočítává necelých 150 tisíc duší, ale ukazuje, že to nebude nic jednoduchého.
Sladký život: trailer | CinemArt

1. místo

Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
tržby 12 milionů 159 tisíc Kč / návštěvnost 52 436 diváků / 107 kin
To o výdrži a hitovém statutu druhé Duny už nemůže být u nás ani ve světě pochyb. Celosvětově epická sci-fi už brzy překoná metu půl miliardy dolarů a u nás už začíná být čím dál zřetelnější, že padne meta půl milionu diváků. Aktuálně jich má druhá Duna na svém kontě 328 tisíc a brzy překoná v celkových číslech Chalametova Wonku (ten skončí svou kinopouť překonáním hranice 370 tisíců diváků). Tempo má ale u nás druhá Duna opravdu skvělé. Už dlouho se v českých kinech nestalo, aby třetí víkend v řadě připsal film přes 50 tisíc diváků, Duně se to ale povedlo. Větší propad může nastat nejspíš až po příchodu Godzilly s Kongem, vzhledem k vysokým kvalitám a velké šeptandě si ale tato značka pozornost diváků ještě asi pár týdnů udrží.
Duna: část druhá: 3. trailer | Vertical Entertainment
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak