Kultovní masožravý horor se vrátí. Novou verzi americké legendy natočí mistři žánru

Kultovní masožravý horor se vrátí. Novou verzi americké legendy natočí mistři žánru
Malý krámek hrůz (1986) | Warner Bros.
Jejich nadcházející společný projekt ponese název Little Shop of Halloween Horrors. O obsazení zatím nepadlo ani slovo, ale Dante natočí svůj první celovečerák od Bejvalky ze záhrobí z roku 2014 podle scénáře dalšího veterána Charlese S. Haase, jenž napsal slavného Trona nebo Danteho vstřícné generační komedie Gremlins 2 a Matiné. Produkovat bude stařičký a stále vitální Corman, jemuž se po zásluze přezdívá „král laciných béček". Pod ním začínalo kariéru mnoho později úspěšných tvůrců včetně Francise Forda Coppoly (Kmotr), Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek) či Danteho – Corman produkoval jeho debut Hollywood Boulevard a pracoval s ním také na hororové komedii Piraňa.
Malý krámek hrůz
Malý krámek hrůz
71%
Původní Malý obchod hrůz režíroval roku 1960 právě Corman, jenž byl tehdy fantomem nezávislé tvorby specializujícím se na levné westerny, exploatační závodní filmy (produkoval třeba akční The Fast and the Furious z roku 1954, čímž nepřímo inspiroval franšízu Vina Diesela) nebo díla jako The Beast with 1,000,000 Eyes nebo Útok krabích monster. Příběh o květináři, tajemném semenu a kytici, která má apetit po lidské krvi, byl dalším ze série Cormanových extravagantních titulů. A také zábavných a vynalézavých, díky čemuž na něj Hollywood nezapomněl – vedle účasti Jacka Nicholsona, jenž tehdy u řady Cormanových produkcí v různých úlohách asistoval.
Malý obchod hrůz (1960)
Jack Nicholson – Malý obchod hrůz (1960) | American International Pictures (AIP)
Věhlasnější verzi Malý krámek hrůz však roku 1986 natočil jinak populární dabér a loutkoherec Frank Oz, jehož životní rolí byl Yoda ve Star Wars. Trikově půvabný a vtipný remake začlenil muzikálové prvky a na scénu přivedl tehdejší komediální elitu včetně Ricka Moranise, Billa Murrayho (Krotitelé duchů), Steva Martina, Johna Candyho (Letadla, vlaky, automobily) nebo Jima Belushiho (Záměna). Dílo nominované na dva Oscary za nejlepší efekty a původní píseň od té doby dobývá v jevištní adaptaci Broadway, ale především mimo USA se na něj ve filmovém okruhu pozapomnělo.
Pro novou generaci se ho pokusí vzkřísit Dante, jenž svedl odlehčeně napínat i v dalších kultovních filmech jako Kvílení vlkodlaků, Vnitřní vesmír nebo Lidé z předměstí. Byl esenciálním žánrovým sympaťákem 80. let a býval by slavil úspěchy i nadále, kdyby svět lépe přijal ambiciózní propadák Looney Tunes: Zpět v akci z roku 2003. Bezpochyby rozumí poetice záměrně pokleslých monster filmů, z nichž Malý krámek hrůz vychází, a které Roger Corman popularizoval mezi masovým i okrajovým publikem. Horory jsou dnes opět v kurzu a lidé by na remake zaprášených klasik, který spojí humor s bizarním papundeklovým hororem, snad mohli slyšet. V podání obou veteránů, kteří aktuálním žánrovým trendům kdysi vystavěli základy, to bude zajímavý formální experiment.
zdroje: Deadline, Movieweb
Viděli jste některou z původních verzí? Podívejte se, jak si stojí v žebříčku nejlépe hodnocených hororů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.