Kdy se budou natáčet nové Letopisy Narnie od režisérky Barbie? Autorka chystá i návrat před kameru

Kdy se budou natáčet nové Letopisy Narnie od režisérky Barbie? Autorka chystá i návrat před kameru
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň | Warner Bros.
Letopisy Narnie jsou populární série dětských fantasy, jež byla vždy považována za rovnocenného souputníka Pána prstenů, byť zacíleného na o něco mladší publikum. Spisovatelé J. R. R. Tolkien a C. S. Lewis byli ostatně přátelé a jejich výchozí bod se v mnohém podobal – dva britští katoličtí autoři, kteří aplikují svůj úhel pohledu na fantaskní světy. Byť Lewis byl v explicitní křesťanské alegorii vždy o kus důslednější a doslovnější než Tolkien.
Greta Gerwig
Greta Gerwig

Scénáristka

Když však na začátku století došlo na velkoprofilové filmové adaptace těchto sérií, Pán prstenů trhnul jackpot, zatímco Narnie se dobelhala do půlky knižních předloh a byla neslavně zrušena. Od té doby se Hollywood opakovaně pokoušel rozjet restart a aktuálně to je Netflix, kdo zakoupil práva a chystá se tenhle projekt rozjet ve velkém.
Koncem roku 2022 se právě Gerwig upsala k scénáři a režii hned dvou filmů. Barbie byla tehdy v poslední fázi postprodukce a Gerwig, jako celý svět, nejspíš myslela, že adaptace slavné hračky bude spíš předvojem tohoto opravdového mega-debutu. Z Barbie nakonec vyrostl enormní hit, takže můžeme jen spekulovat, zda se Narnie pro Gerwig nestala spíš nepříjemnou povinností. V Total Film podcast Gerwig v červnu minulého roku přiznávala, že má o Narnii noční můry. Jedná se totiž nejen o velkou produkci, ale i scenáristický oříšek. Gerwig nepřekvapivě mluví o tom, jak moc ji zajímá perspektiva ženských postav.
Margot Robbie a Greta Gerwig
Margot Robbie a Greta Gerwig | Getty Images
Ať tak či onak, chystaný dvojfilm by se podle vyjádření Gerwig pro Deadline měl začít natáčet koncem letoška. Režisérku a scenáristku by to mělo zaměstnávat v různé intenzitě tak čtyři roky. Nejde však o jediný její chystaný projekt. Jako úplně první (snad) uvidíme Disneyho hranou Sněhurku, k níž Gerwig napsala scénář, i když ho sama nerealizovala. Snímek byl zatím odložen kvůli nesnesitelné sérii zbytečných mediálních kontroverzí a bůh ví, kolik ze scénáře Gerwig si zachová svůj tvar. Ještě že to je jenom Sněhurka.
Nejvíce překvapivé je ale, že si Gerwig najde čas i postavit se před kameru v chystaném filmu Jay Kelly svého manžela a častého spolupracovníka Noaha Baumbacha. Bude to její pátá role v Baumbachově produkci. Právě o tenhle aspekt kariéry Gerwig jsme se nejvíc báli, protože když máte tolik scenáristické a režijní práce, kde vezmete čas a energii skotačit před kamerou? Greta ale zřejmě nemá v plánu se herectví vzdát.
Vedle Gerwig stanou těžké váhy jako George Clooney, Adam Sandler a Laura Dern. Jedná se o zakázku pro Netflix a pro Baumbacha se jedná o reparát poté, co velmi drahé sci-fi Bílý šum přes řadu hlasitých zastánců komerčně i kriticky pohořelo. Gerwig je ale jistě poslední, kdo by skákal přes palubu, to by doma nebylo pěkné.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Total Film podcast, World of Reel, Deadline