Amerikánka vypadá na nejfilmovější český film roku. Trailer okouzluje fascinujícími obrazy

Amerikánka vypadá na nejfilmovější český film roku. Trailer okouzluje fascinujícími obrazy
Amerikánka | Bioscop
Už za tři měsíce dorazí do kin jeho Amerikánka, k níž minulé září loňského roku uvedl na pražské scéně Jatka 78 celovečerní „živý trailer“ s názvem Snowflakes. Projekt zprostředkoval opravdové příběhy dětí z dětských domovů, jež následně hrají hlavní role ve filmu.
Amerikánka
Amerikánka
AI
66%
Nyní Amerikánka představuje klasický filmový teaser, který okamžitě zapuzuje možnost, že by se Tauš ve filmové podobě vzdálil médiu a pouze nasnímal divadelní performanci. Protože, panečku, to jsou filmové obrazy! Zatímco slyšíme dívčí hlas, jak mluví o cestě do Ameriky za svým ztraceným rodičem, sledujeme výjevy tak výrazné, že by se nemusely stydět ani ve videoklipu nějaké experimentální kapely.
Amerikánka: teaser trailer | Bioscop
Obrazy se vyznačují výraznými kompozicemi, křiklavými barevnými kontrasty, nebo naopak pohlcujícím monochromem. Samotné výjevy evokují surreálně laděnou podívanou, která bude pracovat s dětskou fantazií jako svým hnacím motorem.
Skutečnou Amerikánku potkal Tauš v devadesátých letech, kdy sám žil jako bezdomovec. „Byli jsme součástí první generace obětí svobody. Lidé bez domova, to byly tenkrát především tisícovky dětí, které vyrůstaly samy, bez rodičů, v socialistických dětských domovech,“ říká režisér v tiskové zprávě. Od té doby o ní přemýšlel a připravoval se odvyprávět příběh nejen její, ale i dalších opuštěných dětí. Amerikánku ve filmu ztvárňují tři herečky – Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, kterým bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let. Klára a Julie stály před kamerou poprvé.
Amerikánka
Amerikánka | Bioscop
Mnozí se budou ptát, proč příběh nezletilé dívky pátrající po otci vypadá na první pohled jako pokus o českou Euforii? Co v příběhu může motivovat takové množství stylistického excesu, jenž nabírá právě tuto podobu? Uvidíme, jestli Tauš nabídne uspokojivou odpověď, a jestli se o to vůbec pokusí. Jisté je jen, že 30. května nás čeká jeden z nejfilmovějších českých filmů za dlouhou dobu. Pokud se Tauš musí na obrazovkách z principu konzervativní České televize přece jen nějak hlídat, aby neztratil alespoň náznak kontaktu se širokým publikem, nyní jsou rukavice dole.
Ještě před květnovou premiérou filmu lze zhlédnout i Snowflakes: Živý trailer k filmu Amerikánka na pražských Jatkách 78 16. – 18. března.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Bioscop