Namísto traileru divadelní show. Tauš Amerikánkou posouvá hranice propagace

Namísto traileru divadelní show. Tauš Amerikánkou posouvá hranice propagace
Amerikánka | Bioscop
Zřejmě nejvýraznější autorská tvář tuzemské kinematografie Viktor Tauš poodhalil plány  svého srdcového projektu Amerikánka. Jedná se o jeho první celovečerní titul do kin od roku 2013, kdy přinesl melancholické Klauny. Mezitím například na obrazovkách České televize realizoval detektivní minisérie Modré stíny, Vodník a Zrádci, které však detektivní zápletku využívají jako vrchní vrstvu, pod níž rozkrývají mezilidské vztahy a rodinné křivdy.
Amerikánka
Amerikánka
AI
66%
Jeho tvorba vyniká silnou stylizací a je pevně provázaná s production designem, jenž odráží rozpoložení postav, navozuje atmosféru a v kombinaci s kamerovými postupy svébytně odvypráví příběh, který se nespoléhá na tendenční dialogy, což lze pozorovat u většiny současné tuzemské produkce. Vyniká jako režisér uměleckých titulů, což umí skloubit s producentským talentem.
Postava Amerikánky u režiséra zraje již od 90. let, kdy se inspiroval reálnou osobou, jejíž životní příběh několikrát vyslechl. Začal sepisovat možné filmové scénáře, samotnou realizaci však nechával řádně uzrát. Na motivy jednoho z několika filmových scénářů roku 2018 zinscenoval divadelní hru, kde ústřední role ztvárnily Eliška Křenková a Tereza Ramba. Na prknech Jatka78 se uvádí dodnes s tím, že se k ní autor postupně vrací a upravuje ji. Během pandemie pak inscenaci tvaroval pro unikátní projekty Film Naživo a Divadlo ve filmu.
Amerikánka
Amerikánka | Bioscop
V září minulého roku se konečně cítil připravený Amerikánku přinést i v celovečerní podobě, jak vždycky plánoval, a padla první klapka. Natáčení trvalo od září do listopadu a nyní se pracuje na postprodukci. Výpravný příběh se bude odvíjet od vzpomínek protagonistky, čemuž budou stylisticky podmíněné i jednotlivé etapy, zachycující je v rozmezí několika desetiletí, když si prošla dětským domovem, pasťákem a silnou životní cestou, na pozadí historie 80. a 90. let Československa.
Viktor Tauš se teď s týmem vrhá do náročné propagace, která nemá obdoby. Promítání v kinech se snaží pojmout jako velkou událost, což se odráží i v rozhodnutí nedělat klasický trailer. Namísto toho zinscenoval velkou divadelní show, kde vystoupí přes 30 dětských herců a hereček s autentickým příběhem. Všichni z nich mají zároveň role v připravovaném filmu. Pocházejí z dětských domovů, špatných sociálních podmínek i z pevného rodinného zázemí. Doplní je několik předních interpretů a interpretek, herců a hereček. Inscenace mísící prvky autentických výpovědí, činohry, muzikálu či fashion show nese název Snowflakes: živý trailer k filmu Amerikánka. Svou hodnotou přesahuje hranice klasického představení, přičemž režisérovo konceptuální uvažování budí radost.
S představením bude necelý následující rok objíždět republiku a doplní ho odbornými debatami. Celou jízdu pak příští květen završí premiéra Amerikánky, již do kin uvede Bioscop.